REVIEWMagnat

Review: Magnat Signature S503

SAMENVATTING

De Magnat Signature S503 is opnieuw een betaalbare luidspreker die aantoont dat je in de budgetklasse steeds betere geluidskwaliteit mag verwachten. Ze blinken vooral uit in een heldere, detailrijke weergave die een stereobeeld breed uitsmeert. Je denkt meteen: “Hey, deze details vielen me nog nooit opâ€. De Magnats houden het wel beleefd en overdrijven niet met die helderheid, zodat je wel lang en ontspannen kunt luisteren.

PLUSPUNTEN

  • Solide bouwkwaliteit voor een instapper
  • Detailrijk maar toch oorvriendelijke weergave
  • Makkelijk aan te sturen
  • Brede horizontale soundstage

MINPUNTEN

  • Meerwaarde supertweeter onduidelijk
  • Voor liefhebbers van klassiek design
  • Toe-in is een aanrader

De Magnat Signature 500-reeks belooft zeer mooie prestaties voor een wel heel redelijke prijs. Helemaal trouw aan het merkimago is dat. Verrassend is wel dat Magnat bij deze nieuwe luidsprekers een extra supertweeter voorziet, wat deze anders traditioneel ogende luidsprekers toch iets heel ongewoon maakt. Er zijn verschillende Signature-speakers, in deze review bekijken we de kleinste en goedkoopste: de Signature S503 boekenplankspeaker.

Magnat Signature S503 boekenplankspeaker

Magnat is een van die hifimerken die er altijd wel is. Soms meer op de achtergrond, soms meer in de schijnwerpers. Meestal op die momenten in zijn bijna vijftigjarige geschiedenis wanneer het iets bijzonders voorstelt, zoals de excentrieke Vintage 990 of de 100-kg wegende Omega 530-subwoofer-vermomd-als-een-buffetkast. Op eerste zicht hoort de Signature S503 die je in handen krijgt voor net geen 500 euro per paar niet in dat rijtje van hifi-hoogtepunten thuis. Maar toch, hier is iets bijzonders aan de gang.

De S503 is slechts één van circa veertien Signature-modellen die het Duitse merk uit Pulheim bij Keulen aan zijn bestaande Signature-lijnen toevoegde. Ja, u leest het goed: veertien. De nieuwe Signature-speakers zijn er in verschillende vormen en afwerkingen, maar delen wel één eigenschap: ze dragen een officieel Hi-Res Audio-logo van het Japanse Audio Society. Letterlijk zelfs, want het logo is ook voorzien op de voorkant van de speaker. Waarom hebben de Signatures het recht om dat begeerde label te dragen? Omdat ze beantwoorden aan de eisen van de JAS en ze heel hoge frequenties kunnen produceren. En dat is dan weer mogelijk omdat de Signature-luidsprekers over twee tweeters beschikken: een gewone tweeter en een zogenaamde supertweeter. Dat kom je niet elke dag tegen – en al helemaal niet op luidsprekers van 250 euro per stuk.

Oerdegelijk en sober

Zolang de frontjes op de S503 hangen, valt het niet op dat deze grotere boekenplankspeakers het anders aanpakken dan een typische betaalbare luidspreker. Je merkt wel meteen dat ze heel net zijn afgewerkt, met een houtfineer zoals je wel vaker tegenkomt in dit segment. Degelijk en conservatief, maar ook niet meteen iets dat een designprijs in de wacht sleept. Er zijn twee uitvoeringen: met een zwart houtfineer en een voorkant in zwart pianolak of een fraaie uitvoering met een matte voorkant in antracietgrijs en een behuizing in een mokkabruin gekleurd houtfineer, voor wie toch iets ongewoners verkiest. De testproducten die wij ontvingen waren in die laatste afwerking. Het viel ons wel op dat die mokkabruin in het echt veel donkerder is dan het hevige lichtbruin in de marketingfoto’s. Als je deze speakers zonder een winkel te bezoeken online bestelt, is dat wel iets om rekening mee te houden.

De algemene bouwkwaliteit is echt op z’n Duits; oerdegelijk en solide. Op nog lagere prijspunten kom je wel eens speakers tegen met behuizingen die heel licht zijn en niet zo trillingvrij blijken. De Magnats spelen gelukkig in een klasse hoger en zijn opgetrokken uit een dikker MDF. Er valt eigenlijk weinig aan te merken op het uiterlijk of de afwerking van deze kerels. En wat je ook niet meteen verwacht aan een lager prijspunt: de S503 is voorzien voor bi-amping/bi-wiring. Af-fabriek zijn de Magnat-speakers voorzien van kleine kunststoffen doppen die als voetjes dienen en een klein beetje om trillingen op te vangen. Handig, want dat betekent dat je ze uit de doos probleemloos op een tv-meubel of een dressoir kunt plaatsen zonder de onderkant te beschadigen. Parkeer je de speakers op stands, dan ga je die voetjes misschien wel moeten verwijderen.  

Detailrijk

Wanneer je de roosters van de S503’s haalt, krijg je iets veel minder conventioneels te zien. Om te beginnen is er een opvallend metalen randje rond de woofer en de tweeterzone voorzien. In onze testruimte viel het zonlicht er recht op, waardoor de speaker opeens zeer sterk de aandacht opeiste. Ook het logo kan op dezelfde manier een aandachtstrekker worden, wat deze sobere toestellen opeens een heel andere uitstraling geeft. Maar lang zal een bezoeker aan je woonkamer niet nadenken over dat glanzend metaalstrookje. Als hij over iets een opmerking maakt, dan zal het zijn over die twee dometweeters die boven elkaar zijn gemonteerd. De onderste is de grootste, met een diameter van 30 mm, en is actief van 2,8 tot 17,5 KHz. Pas daarboven komt er iets uit de tweede dometweeter van 20 mm, met eindpunt ergens rond 53 KHz.

Strikt genomen is de tweede tweeter dus actief in een frequentiebereik dat een volwassen mens amper of niet hoort. De bovengrens van het menselijke gehoor ligt immers ergens rond 20 KHz, maar dat is enkel voor jonge oren het geval. Helaas en onvermijdelijk: hoe ouder je wordt, hoe minder je hoort van die heel hoge frequenties. Niettemin zijn Magnat – en andere fabrikanten die iets gelijkaardig doen, zoals Tannoy – overtuigd dat een zogenaamde supertweeter toch iets kan toevoegen aan de algemene weergave. Sommige luisteraars rapporteren bijvoorbeeld dat muziek meer open en ruimtelijk overkomt met een tweeter die qua frequenties veel hoger doorloopt dan meestal het geval is. Dat zou kunnen liggen aan harmonische tonen van instrumenten die veel hogere frequenties bereiken dan de grondtoon, bijvoorbeeld bij cymbalen of elektrische gitaren.

Persoonlijk vinden we het moeilijk om die effecten te reproduceren in onze (non-professionele) testruimte en hebben we vraagtekens bij de achterliggende theorie, wat ook niet wil zeggen dat er iets schort aan de Magnat S503. Want als we de discussie rond de supertweeter negeren (en dat kan, want uiteindelijk draait het daar niet om), dan blijken de Magnats wel behoorlijk goed te presteren.

Eerste indrukken

De S503’en vliegen er moeiteloos in als we op de hoes van het laatste album van Porcupine Tree drukken in Roon, afgespeeld via een NAD C 658 die op een Hegel Röst-versterker hangt. De vingervlugge gitaarlijnen en knap opgenomen drums van ‘Wedding Nails’ en ‘The Creator has a Mastertape’ worden zonder verlies van dynamiek strak neergezet. Niet slecht! Dat moeten we verder onderzoeken, en daarvoor klikken we in Roon graag op de eerste Fred Everything-remix van ‘Free dom’. Dit is momenteel een van onze favoriete tracks om meteen te horen hoe accuraat een speaker presteert als het geconfronteerd worden met beukende beats – en met de Hegel als motor weten we dat enige sloomheid niet op de rekening van de versterker moet geschreven worden. Luisterend naar deze techno-track krijgen de kleine Magnats een mooi rapport qua ritmegevoel en strakheid. Lui zijn ze niet en een troebel klankbeeld moet je hier niet zoeken. Mooi.

Door de dubbele dometweeter zijn we geneigd om iets meer aandacht te besteden aan de off-axis prestaties van de S503. Waarom? Kort door de bocht gesteld kun je stellen dat hoe hoger de frequentie, hoe directioneler de weergave wordt. We verwachten dus het meeste effect van die tweede tweeter eventueel te kunnen merken met de Magnat-speakers helemaal ingedraaid zodat ze recht op ons oren wijzen. En inderdaad, met de nodige toe-in komen deze boekenplankspeakers in onze testruimte naar ons gevoel (en naar onze smaak) het best tot hun recht. Jazz blijkt daarbij zeker een van de genres te zijn waarbij de S503’s excelleren. Van die speelse, snelle pianoloopjes, zoals we die horen bij ‘Engos, The Bloos’ (op ‘Legendary Studio Sessions: Cherokee’) met Hank Jones achter de toetsen en Charlie Parker-adept Sony Stitt op sax bijvoorbeeld.

We beluisteren het gestreamd via Tidal en Roon op de NAD, en er ontbreekt eigenlijk niets. Ja, de basdrum mocht misschien wat meer impact en diepte hebben; liefhebbers hiervan zouden we aanraden een bijkomende subwoofer te overwegen en naar een 2.1-opstelling te gaan. Het is uiteraard een stukje smaak, maar dit zouden we zeker adviseren als je in de grote kamer naar je muziek luistert. Maar wellicht dat je in die situatie gewoon beter de grotere Signature 500-vloerstaanders overweegt. We zeggen er wel bij dat we de Magnats geparkeerd hebben op onze trouwe Focal Kanta-stands op circa 1,5 meter van de muur. Dat is behoorlijk ver vergeleken met hoe speakers zoals deze meestal een plaats in de woonkamer krijgen – lees: op een kast. Plaats je de Magnats dichter bij een wand, dan komen de bassen er wat meer door. Maar zware technobeukers worden ze nooit, zoals de meeste kleine speakers.

Door met muziek

Tijdens het verdere testwerk realiseren we keer op keer hoe goed voor zijn prijs de S503 microdetail en in het presencegebied presenteert, waardoor je lijkt in een veel grotere ruimte je muziek te beleven. Vooral in het horizontale vlak zetten de kleine Magnats een veel breder beeld neer dan je zou verwachten. Bij het bijzondere, bijna experimentele ‘Forget-me-not’ van Yelena Eckemoff zweven de vele zachte tikjes op cymbalen en iets wat op een klokkenspel daardoor overal in de kamer rond. Fascinerend om naar te luisteren. Niet op elke speaker, maar wel op een die de kwaliteiten van de S503 bezit.

Zonder in het versleten cliche te vervallen dat deze goedkopere speakers dingen doen die veel duurdere audiofielen producten bieden, vinden we wél dat de S503’s iets anders bieden dan wat je meestal op dit prijspunt ontmoet. Ze zijn net iets audiofieler getuned. Je gaat bij heftige technotracks misschien niet meteen met je hoofd mee beginnen bewegen, maar bij heel wat andere genres bezorgen ze je wel een mooie stoel in een grote concertzaal. De prestaties van deze kleinere speakers maken ons bovendien heel nieuwsgierig naar hoe de grotere Signature 500-modellen presteren.

Conclusie

De Magnat Signature S503 is opnieuw een betaalbare luidspreker die aantoont dat je in de budgetklasse steeds betere geluidskwaliteit mag verwachten. Of die tweede tweeter echt een onmisbare sleutelrol speelt, durven we betwijfelen. Maar die bedenking doet geen afbreuk aan de goede geluidskwaliteit geboden door deze sobere maar oerdegelijke luidsprekers van Duitse afkomst. Ze blinken vooral uit in een heldere, detailrijke weergave die een stereobeeld breed uitsmeert. Je denkt meteen: “Hey, deze details vielen me nog nooit op”. Dat is bijzonder aangenaam bij intimistische opnames. De Magnats houden het wel beleefd en overdrijven niet met die helderheid, zodat je lang en ontspannen kunt luisteren.

Magnat Signature S503
€ 499 per paar | www.havoned.nl - www.magnat.de
Beoordeling: 4 op 5

MERK





EDITORS' CHOICE