NIEUWS

In memoriam Manu Dibango, overleden aan Covid-19

Jazzlegende Manu Dibango is op 86-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Covid-19, zo hebben zijn familieleden via social media laten weten. Dibango heeft meer dan zestig soloplaten gemaakt, maar ook samengewerkt met muzikanten als Fela Kuti, Herbie Hancock, King Sunny Adé en Don Cherry. Hij was de eerste Afrikaanse artiest die een nummer één hit scoorde in de VS.

Manu Dibango: saxophonist, vibrafoonspeler en pianist

De Kameroense saxofoonlegende Manu Dibango is op 86-jarige leeftijd in Parijs gestorven aan Covid-19. Zijn familie deelde het nieuws via social media: “Met grote droefheid kondigen we u het verlies aan van Manu Dibango, onze Papy Groove, die op 24 maart 2020, 86 jaar oud, is overleden aan Covid-19.”

Dibango werd voor het eerst beroemd door traditionele Kameroense instrumenten te combineren met jazz, funk, afrobeat en highlife-invloeden. Dibango heeft soloplaten gemaakt maar was daarnaast lid van de Congolese rumbagroep African Jazz. Hij heeft ook samengewerkt met artiesten als Fela Kuti, Herbie Hancock, King Sunny Adé en Don Cherry.

Wellicht zijn bekendste werk is de nummer één hit 'Soul Makossa' uit 1972. Makossa is het woord voor dans in zijn eerste taal, Duala. Soul Mokassa was naar verluidt de eerste nummer één hit van een Afrikaanse artiest in de VS. Een sample uit dit nummer werd gebruikt in Michael Jacksons ‘Wanna Be Startin' Somethin’ en Rihanna's ‘Don't Stop The Music’.

Zijn begrafenisdienst wordt gehouden in strikte privacy en waar mogelijk zal later een eerbetoon aan zijn muzikale nalatenschap worden georganiseerd.


EDITORS' CHOICE