Wie bij het horen van PI meteen denkt aan 3.14159265359, moeten we helaas teleurstellen. De PI4 van Bowers & Wilkins heeft niks met wiskunde te maken. Nou ja, bijna niks — dat moment dat je de PI4 aanschaft en er 299 euro van je rekening verdwijnt. Het is voor de wiskundigen onder ons rap mogelijk om uit te rekenen hoe lang je daar precies voor moest werken. Maar laten we eerst eens bekijken of de PI4 de moeite waard is.
De nieuwe lijn draadloze koptelefoons van Bowers & Wilkins hebben we al uitgebreid getest. Over de PX5 en PX7 waren we al erg enthousiast. Met name de PX5 met een respectabele prijs van 299 euro is een schot in de roos. Dat brengt ons op een eerste vraagteken; het prijskaartje van de nieuwe PI4. Die is met 299 namelijk identiek. Schiet B&W zichzelf hiermee in de voet, door met zichzelf te concurreren? Of ligt dat iets genuanceerder?
Bowers & Wilkins PI4
De PI4 is een model in-ears, de PX5 een stevige on-ear koptelefoon. Dat maakt een groot verschil in de doelgroep die B&W wil aanspreken. Net als de PX5 en de PX7 is de PI4 ontwikkeld naar de kwaliteitsnormen die gelden binnen de muren van de Abbey Road Studio. Er zit namelijk een geniaal team achter het ontwerp van de nieuwe lijn head-fi, hetzelfde team dat verantwoordelijk was voor de 800 Diamond series. Met dat in het achterhoofd wordt de behuizing van de in-ear ook wat logischer. Daar zit namelijk niet alleen een leuk ontwerp aan, maar ook functionaliteit en muzikaliteit. Een muzikaal ontwerp.
Van binnen vinden we 14mm drivers. Een handigheidje: de buitenkant van de behuizing is voorzien van een magneetje. Hierdoor plakken de twee uiteinden aan elkaar. Dat is erg prettig, want dan bungelen de in-ears niet zomaar meer alle kanten op. Door het gebruik van Bluetooth aptX is de audiokwaliteit gewaarborgd. Een functionaliteit die voor deze prijs bijna vanzelfsprekend is, is Active Noise Cancelling. Je vindt het dus ook op de B&W PI4. Wat er ook op zit is een USB-C aansluiting. Dat maakt het mogelijk om in ongeveer 1 uur tijd weer een volle accu te hebben, die rond de 12 uur luisterplezier moet geven. In de praktijk is dat overigens ietsje minder.
Passende hifi
Bij in-ears is de pasvorm toch wel een van de meest belangrijke punten. Ze moeten namelijk gewoon goed zitten, zeker voor onderweg. Zodra het ook maar enigszins niet okay zit, dan wordt luisteren een onplezierige bezigheid. De B&W PI4 heeft flexibele eartips, die aanvoelen als zacht siliconen. Naast de tip zit bovendien een haak, gevormd om in de oorschelp te passen. Hierdoor zit de PI4 compleet vast, daar is geen Brexit tussen te krijgen.
De haak en ook het draad dat naar beneden loopt, is gemaakt van hetzelfde zachte siliconen materiaal. Dat draagt bij aan het comfort en het plezier van het dragen van de PI4. Alleen het element voor de bediening, waar ook de accu in verwerkt zit, is van metaal. Dat gedeelte rust in de hals en/of op de schouders. Maar als het buiten koud is, neemt dat element de kou over. Dat is net iets minder lekker. Ook is het bedienen net iets onhandiger als je er een sjaal over draagt. Aan de andere kant, met sporten is het wel prettig. De twee delen hebben wat gewicht waardoor het allemaal net wat beter blijft zitten, en ze koelen je af. Althans de eerste vijf minuten toch.
Fietsen, hardlopen en roeien zijn HIFI.NL-approved sporten. Veel moeten springen, zoals bij basketbal, kwam niet door de keuring heen. Het gewicht van de twee delen klapt dan omhoog en omlaag, dat werkt gewoon niet, maar in die andere categorieën ben je safe. Van lezer Zacharia Weet kregen we de vraag of de PI4 na het sporten dan wel gemakkelijk schoon te maken is. Nou meneer Z. Weet, het siliconen materiaal is daar specifiek voor ontwikkeld. De PI4 richt zich ook op een actieve doelgroep. B&W zegt ook dat de PI4 transpiratie proof is. Maar dat je de PI4 niet onder de kraan moet afspoelen.
Hogere Hifi-kunde
Tijd voor de prestaties van de PI4. Hoe is de kwaliteit van de audioweergave? Hiervoor hebben we uitgebreid geluisterd naar muziek en hedendaagse herrie. Iets met loudness en tieners die hun ziel verkopen om een hitje te scoren. De last die wij als audio reviewers moeten dragen.
Zo starten we met Justin Bieber – Intentions. Even voor de duidelijkheid, dat luisteren we voor jullie! Het nummer staat namelijk bol van loudness en dwangmatige nervositeit van lage tonen. Maar toch, toch weet de B&W PI4 daar een nuance in aan te brengen. De in-ears weten de verschillende lagen netjes en gecontroleerd weer te geven. De PI4 weet zelfs het laag op een goede manier voor te schotelen. Waar veel andere goedkope in-ears er een clusterfuck van zouden maken, onderscheidt deze zich met zijn diepe wortels in de HiFi. Wortels die natuurlijk pas echt hoorbaar worden als we overschakelen van herrie naar muziek.
Van het album A Rush of Blood to the Head van Coldplay luisteren we The Scientist. Hier horen het onderscheidende vermogen van de PI4 in volle glorie. Dat nummer wordt gekenmerkend door dynamiek, maar ook rust en stilte. De piano krijgt van Bowers & Wilkins een breed podium. De vocalen krijgen een gecentreerde plek, hoorbaar fraai boven de piano. Elk element in het nummer is duidelijk, en los van elkaar te horen. De ware kracht is niet zozeer die elementen los van elkaarrlaten horen, maar om er dan nog muziek van te maken. Dan spreek je van hifi-kwaliteit, zoals je hier prima kunt doen.
Een fijne toevoeging tot slot is de Active Noise Cancelling. De standen zijn laag, hoog of automatisch. We merken dat bij laag het al heel veel noise wordt geweerd. Dat samen met een muziekje. Wat bijdraagt hieraan is de sublieme pasvorm. De PI4 zit vacuüm gezogen in het oor. In een zeer drukke omgeving merken we dat we iets moeten bijschalen en zetten door naar hoog. Doodstil! We zouden willen zeggen dat je een speld kan horen vallen, maar dat zouden we dus juist niet horen.
Pittige prijs
We kunnen er niet omheen: met een prijskaartje van 299 euro is de PI4 een stevige investering op het gebied van draadloze in-ears. Sennheiser heeft een model wat op deze prijs concurreert, maar daarna kom je al snel in de high-end categorie van specialistische merken als Astell&Kern, 64 Audio en Empire Ears. Alhoewel, er is ook nog een ander merk dat in deze klasse actief is: Apple! De AirPods Pro gaan over de toonbank voor 279 euro. Dat maakt het voor de B&W PI4 toch wel lastig. Apple is met zijn witte draadloze oordopjes een iconisch beeld op straat. De Britten richten zich daarom op de audiofiel: de groep mensen die het authentieke geluid van B&W graag op zak willen hebben. Onderweg naar werk of tijdens het sporten. Wellicht zelfs omdat ze thuis al een luidsprekersysteem van het merk hebben staan. Dankzij de ongelooflijke audioweergave heeft B&W echt het niveau van hifi-zakformaat behaald. Met dat in het achterhoofd is 299 euro dan misschien wel heel betaalbaar. Zeker als je heel veel muziek onderweg luistert. Of als je juist een dynamische audiofiel bent. Dan heb je met de B&W PI4 niet direct meer een mobiele dac nodig om toch goed geluid te hebben.
Voor het opbergen van je PI4 is een klein zakje bijgeleverd. Nu is het opbergen van draadloze bluetooth in-ears mét draad toch iets onhandiger dan bijvoorbeeld een House of Marley of Klipsch. Deze zitten namelijk in een opbergdoosje die ook meteen de in-ears oplaadt; een stuk makkelijker en veiliger. Dat is dan ook ons enige puntje van kritiek. Dat de B&W PI4 draadloos is, maar toch een draad heeft, kunnen we onder dat punt scharen.
Conclusie
Hifi-kwaliteit in je oor(tje): dat is de juiste omschrijving van de Bowers & Wilkins PI4. Het merk richt zich met deze in-ears van 299 euro dan ook op een specifieke doelgroep. Ze zijn dat bedrag waard, maar in deze prijsklasse liggen de koptelefoons op de loer — evenals de AirPods Pro van Apple. Bowers & Wilkins bewijst weer dat ze met de huidige lijn head-fi goud in handen hebben, zoals we met de reviews van de PX5 en PX7 al zagen.
Bowers & Wilkins PI4
€ 299 | bowerswilkins.com/nl
Beoordeling: 4.5 / 5