NIEUWS

Widex Moment: hoortoestel dat niet klinkt als een hoortoestel

De Deense maker van gehoorapparaten Widex heeft de Moment uitgebracht. De nieuwe Widex Moment wordt door de Deense audiologiespecialist gepromoot als een hoortoestel dat het puurste geluid van de hoogste kwaliteit levert voor een audiofiel. “Met de Widex Moment hoeven degenen die audio van hoge kwaliteit waarderen, maar gehoorverlies hebben, niet te schommelen tussen hoortoestellen en geavanceerde hoofdtelefoons. Ze kunnen nu beide in één apparaat hebben, waarbij het hoortoestel de beste hoofdtelefoon is ze ooit hebben gebruikt,” aldus Widex.

Widex Moment

Widex zegt dat dit nieuwe product het resultaat is van een technologische doorbraak, het bereiken van een geperfectioneerde hoorervaring door gebruik te maken van twee verschillende signaalpaden en iets dat Widex een “ZeroDelay Accelerator” noemt waarmee de geluidssignalen uit het hoortoestel en het geluid dat langs het hoortoestel stroomt vrijwel tegelijkertijd het trommelvlies bereiken.”

Hoe gaat dit in zijn werk? Meer specifiek zijn in het Widex Moment-platform de twee verschillende signaalpaden een 'klassieke' Widex-signaalroute, gecombineerd met een tweede 'supersnelle signaalweg'. Dit is wat het bedrijf de Widex ZeroDelay Accelerator noemt, waardoor de verwerkingsvertraging tussen microfoon en ontvanger wordt teruggebracht tot minder dan 0,5 milliseconde, en waardoor de twee geluidssignalen vrijwel tegelijkertijd in het trommelvlies kunnen samenkomen, waardoor een natuurlijkere geluidservaring ontstaat.

Het soms blikkerige en kunstmatige geluid van hoortoestellen, dat overigens vaak een drempel is om het hoortoestel ook daadwerkelijk te gebruiken, wordt volgens Widex geproduceerd wanneer geluid dat in het hoortoestel wordt verwerkt, een fractie van een seconde later het trommelvlies bereikt dan het geluid dat rechtstreeks door of rond de oortip van het hoortoestel binnenkomt. Het bedrijf zegt dat het de eerste is die dat 'niet gesynchroniseerde' geluid elimineert voor dragers met licht tot matig gehoorverlies, zonder het kenmerkende natuurlijke Widex-geluid op te offeren, dat naar eigen zeggen al de minste vertraging heeft in vergelijking met concurrenten.

Volgens Lise Henningsen, Global Head of Audiology bij Widex, markeert deze lancering een fundamentele verschuiving voor een algemeen consumentenpubliek dat geplaagd wordt door gehoorverlies op steeds jongere leeftijd. “Je gehoor verliezen is een fundamenteel deel van jezelf verliezen, wat vaak resulteert in meer sociaal isolement, daaropvolgende depressie en cognitieve achteruitgang,” stelt Henningsen. “Hoewel het traditionele hoortoestel enorme vooruitgang heeft geboekt op gebieden als spraakverstaanbaarheid, actieve ruisonderdrukking en meer, is een belangrijke grens tot op heden niet in kaart gebracht. Met de Widex Moment kan de drager niet alleen beter horen, het herstelt ook het gevoel van perfect natuurlijk gehoor, zoals de gebruiker zich kan herinneren voordat er enig verlies optrad.”

Hoewel de Widex Moment volgens de fabrikant baanbrekend is op het gebied van zuiver geluid, gaat dit niet ten koste van andere geavanceerde functies, zoals oplaadbaarheid en slimme streaming, die robuuste connectiviteit bieden voor de apparaten die men dagelijks gebruikt. Het Widex Moment-hoortoestel beschikt ook over de kleinste lithium-ion oplaadbare ontvanger-in-kanaal (RIC, Receiver In Channel) op de markt.

Het nieuwe Widex Moment zorgt ook voor eenvoudige bluetooth-muziekstreaming vanaf een smartphoneapparaat en is uitgerust met kunstmatige intelligentie en machine learning-technologie om de gewoonten van de gebruiker te leren en de luisterervaring in realtime te personaliseren. De SoundSense Learn-smartphone-app wordt benut om de luisterervaring te personaliseren en luisterprofielen te creëren op basis van de typische omgevingen van de drager: dagelijks woon-werkverkeer, een open kantoorplattegrond, een favoriet restaurant en meer.

Met de app kan een gebruiker onderweg hypernauwkeurige tests uitvoeren die gegevens meten zoals hoe vaak hij/zij het volume aanpast en welke geluidsinstellingen hij in verschillende omgevingen gebruikt en dienovereenkomstig aanpast. Deze gegevens kunnen ook rechtstreeks en veilig terug naar een audicien om de aanpassing en service op maat te verbeteren.

“De toekomst van hoortoestellen wordt ontgrendeld door de combinatie van perfect natuurlijk geluid met de nieuwste streaming, oplaadbaarheid en maatwerk en dat is precies wat we hebben gemaakt met Widex Moment,” besluit Henningsen. “We breken het stigma van het hoortoestel over alle generaties af door dragers een manier te bieden om hun natuurlijke gehoor te ervaren, aangepast voor elke omgeving en connectiviteit mogelijk te maken met al uw favoriete apps en apparaten. Het is een belangrijk moment voor niet alleen onze hoortoestelindustrie, maar voor de technologie-industrie in het algemeen.”

Het nieuwe Widex Moment is verkrijgbaar in dertien kleuren en zes verschillende stijlen en is naar verwachting beschikbaar vanaf april 2020. Widex is ook van plan een onzichtbare (CIC, Completely In Channel) versie van de Widex Moment te lanceren, dichter bij een hoorbare vormfactor, maar details zijn nog niet bekend. Ook prijsinformatie moet nog bekend worden gemaakt.

Meer weten? Kijk dan op de website van WIdex.

EDITORS' CHOICE