REVIEWSamsung

Review: Samsung Galaxy Buds+ draadloze Samsung-oortjes met AKG-label

SAMENVATTING

De Samsung Galaxy Buds+ zijn een sterke inzending in het segment totaal draadloze oortjes. Grootste troef is die enorme autonomie. Ongelooflijk dat zo kleine oortjes zo lang meegaan op één batterijlading. Het prijskaartje is zeker niet overdreven, noise-cancelling mis je eigenlijk niet en het design oogt discreet – en ook waardevol. Persoonlijk misten we wel net een stukje betrokkenheid, iets dat we wel kregen door te spelen met een equalizer.

PLUSPUNTEN

  • Beste autonomie in zijn klasse
  • Draadloos oplaadbare case
  • Comfortabel, licht en discreet
  • Aangename weergave met gebalanceerde bassen

MINPUNTEN

  • Geen aptX of LDAC
  • Je drukt makkelijk per ongeluk op de touchknoppen
  • Installatie Android-app

De Samsung Buds+ zijn in-ears die inpikken op de nieuwste hoofdtelefoontrend: totaal draadloze oortjes. Een uitdager voor Apples AirPods, maar dan van aartsrivaal Samsung. Mét serieuze inbreng van AKG en de Harman-groep. Dat levert oortjes op die voor hun prijs verrassende zaken leveren.

Samsung Galaxy Buds+

Met de Galaxy Buds+ gaat Samsung de strijd aan met Airpods van Apple en de vele andere rivaliserende draadloze oortjes, zoals Sony’s WF-1000X of Sennheisers Momentum True Wireless. Dit zijn piepkleine toestellen, één per oor, die zowel met je smartphone én met elkaar draadloos verbinden. Het feit dat er totaal geen kabel aan te pas komt en dat oortjes zoals deze heel licht zijn, maken ze een echte hit bij het grote publiek.

De Galaxy Buds+ zijn de opvolgers van de eerdere Buds, en werden gelijktijdig gelanceerd met de nieuwe Samsung Galaxy S20-smartphones. In sommige gevallen krijg je de Buds+ gratis als je vroeg intekende op een S20, maar je kunt ze ook los kopen voor circa 170 euro en ze met elke smartphone gebruiken. Nieuw bij de Buds+ is de opbouw, dit keer met een dubbele driver per oor. We hebben verderop een detailfoto. 

Voor je 170 euro krijg je ook een set oortjes die een baanbrekende autonomie beloven van 11 uur – en dat is een record in het segment. Een andere aandachtstrekker is de sound getuned door AKG. De Oostenrijkse hoofdtelefoonspecialist is dankzij de overname van de Harman-groep deel van Samsung geworden, samen met een handvol andere audiomerken. Maar het is AKG die door de Koreanen extra hard geknuffeld wordt, want van alle Harman-merken is het deze die de meeste knowhow (en marketingbonuspunten) mag leveren aan Samsung.

Dit kennen we van ergens

De Buds+ komen in een doos die dubbelt als draagbare accu/oplader, net zoals nagenoeg alle concurrenten. De case is pilvormig en niet bijzonder groot (al zou je hem niet willen innemen). Dankzij de afgeronde vorm neem je de case makkelijk mee. Het past perfect in een broekzak, binnenzak van een vest of in een heel kleine handtas, en blijft daarbij nergens aan haken of hangen. Zoals altijd bij toestellen gemaakt uit glanzend witte kunststof vragen we ons wel af hoe dat doosje er na een aantal maanden gaat uitzien. Zeker als je het elke dag meeneemt.

Wanneer je de Samsung-oortjes in de case plaatst, worden ze automatisch correct gepositioneerd zodat ze stroom ontvangen van de ingebouwde accu. De oortjes volledig opladen kan ‘slechts’ twee keer, wat minder is dan bij sommige concurrenten. Maar: de Buds+ hebben een autonomie van 11 uur, twee keer meer dan heel wat van die rivalen. De totale batterijduur incluis éénmaal extra opladen via de case is dus 22 uur. Beide cijfers mag je sterk noemen. De case laad je op via een USB-C-kabel en de lader van je smartphone. Of je plaatst het doosje gewoon op een Qi-compatibele draadloze lader. Je vindt zo’n lader tegenwoordig overal, zelfs in de Ikea.

Discretere verschijning

De Samsung-oortjes zelf pakken uit met een futuristisch design, maar zijn gelukkig niet zo opvallend als de nog meer sciencefiction-achtige oortjes van Sony en compacter dan de uitpuilende retro van de Sennheisers. En godzijdank: ze lijken niet op de opzetborstels van een draadloze tandenborstel, zoals Apple AirPods. De Buds+ zijn relatief discreet vergeleken met de meeste rivalen, toch een pluspunt dat velen op prijs zullen stellen.

De Buds+ zijn in het wit, zwart of blauw beschikbaar. Bij de witte uitvoering die wij ontvingen, valt pas van dichtbij op dat er elk oortje een driehoekige oppervlakte bezit, in dit geval in een soort parelmoer-wit. Dit is een aanraakgevoelige knop waarmee wij heel snel een haat-liefde-relatie ontwikkelden. Het probleem is dat je bij het plaatsen in je oor makkelijk per abuis op de touchknoppen drukt, waardoor je allerlei dingen doet die je eigenlijk niet wenst. De Google Assistant activeren bijvoorbeeld, of naar de volgende track verspringen. Dat gebeurt ook heel gauw als je tijdens de dag even de Buds moet herpositioneren in je oren. Het is een kleine irritatie, maar we waren echt blij toen we in de bijhorende app ontdekten hoe die touchknoppen uit te schakelen.

Standaard zijn de Buds+ voorzien van een ‘vleugeltje’ uit kunststof. Het lijkt wel een klein haaievin. De bedoeling is dat deze vleugel het Samsung-toestel stabieler in je oorschelp houdt, een tweak die we ook bij Bose zagen. In ons geval hadden we niet echt het gevoel dat het veel uitmaakte. Je kunt het vleugeltje verwijderen als je wenst, en dat deden we ook; daarna bleven de Buds+ even goed zitten als voorheen. Nu ja, de vorm van een oorschelp is naar het verluidt even individueel als een vingerafdruk. Misschien maakt dat vleugeltje bij jou wel het verschil.

Geen noise-cancelling

De Buds+ passen met dopjes in je oorkanaal. Er zijn draadloze oortjes die in je oorschelp hangen -zoals de Huawei FreeBuds 3-, de Samsung-oortjes zijn echte in-ears. Een voordeel van dopjes is dat omgevingsgeluid amper te horen is, vooropgesteld dat je de juiste maat van dop gekozen hebt. Dat er geen noise-cancelling op deze Buds+ zit is dus minder erg. De afwezigheid van NC verrast ons trouwens niet, want de Samsung-oortjes zijn niet extreem duur. Al slaagt Huawei er wel in om hun oortjes – die evenveel kosten – van noise-cancelling te voorzien. De Huawei’s zijn wel van de school van het elektrische tandenborsteldesign en zitten heel los in je oren, maar ze klinken ook niet slecht.

Maar eigenlijk vinden we het gebrek aan noise-cancelling bij de Samsungs geen dealbreaker. Als je de Buds+ goed aanbrengt isoleren ze buitengeluid zeer goed. Ruisonderdrukking ga je bijgevolg niet snel missen, tenzij je echt in een vliegtuig zit, dicht bij de motor.

De pasvorm is bij oortjes altijd cruciaal voor een goed geluid. Zitten ze niet stevig in je oorkanaal, dan verdwijnen de bassen. Bovendien gaan oortjes die niet goed zitten snel uitvallen als je wat heftiger beweegt. Je doodhaasten om ’s morgens de trein te halen is al erg genoeg, als je oortjes er halverwege op het perron uitvliegen is je ochtend echt helemaal om zeep. Een goede pasvorm vinden betekent wel de tijd nemen om de juiste dopjes en vleugeltjes aan te brengen. In de doos zitten, los en op nogal rommelige wijze, twee extra setjes van elk. Wij vonden de standaarddopjes perfect – dat gebeurt niet vaak. Afgaande op onze ervaringen na enkele dagen rondlopen met de Buds+ lijken de pasvorm en stabiliteit behoorlijk goed.

Eigen app

Bij de Buds+ kun je de Galaxy Wearable-app van Samsung gebruiken. Het is op zich een goed idee, omdat je dan firmware-updates binnenhaalt en een aantal instellingen kan aanpassen. Het installeren van de app verloopt wel onconventioneel: eerst moet je het uit de Play Store halen, daarna de app de oortjes laten ontdekken (wat vlot ging op een Huawei P30 Pro en een LG G6), waarna je nog eens aangemaand wordt een aparte plug-in te installeren uit de Play Store. In totaal moet je daarbij een zestal keer de app rechten geven om toegang te krijgen tot zaken als je agenda en sms’en. Merkwaardig.

De app is nuttig voor drie zaken: de equalizer, een functie die ‘omgevingsgeluid’ heet, en de instellingen voor die touchpad. De equalizer is anders opgevat dan traditioneel het geval is. Hier geen meerkanaals-ding met schuivertjes om bepaalde frequenties te boosten of onderdrukken, of een hoop genres waar je uit kunt selecteren, maar wel een draaiknop die je keuzes geeft als ‘basboost’ , ‘zacht’ en ‘duidelijk’. Naar eigen smaak te gebruiken, al vonden we geen enkele stand echt een verbetering bieden. Wel viel op dat de basboost-keuze inderdaad meer bassen aanbracht, maar dat die vettere lage tonen nog zuiver bleven.

Omgevingsgeluid kun je zien als een soort anti-noise-cancelling. We zagen al iets gelijkaardig bij Jabra: omdat de Buds+ op passieve wijze buitengeluid zo goed buitenhouden, hoor je in sommige omstandigheden misschien te weinig van wat er rond je gebeurt. Wanneer je rondloopt in de stad bijvoorbeeld. Daarom kun je Omgevingsgeluid inschakelen, zodat de microfoons aan de buitenkant van de Buds+ geactiveerd worden. Je hoort dan over je muziek heen, hopelijk tijdig, het gerinkel van de fietser die achter je rijdt. Het effect is wel soms ongelooflijk onnatuurlijk. Als we Omgevingsgeluid activeerden als we achter onze computer tokkelden, kregen we opeens luide, schelle geluiden van onze toetsaanslagen binnen en een soort gezoem van ergens in de ruimte. Dezelfde microfoons worden trouwens ook gebruikt als je handenvrij belt via de Buds+.

Eerder in deze review waren we aan het klagen over die touchknoppen. Maar ze kunnen ook handig zijn, dat realiseerden we later ook wel. Haat-liefde, zoals we al zeiden. Via de app kun je in elk geval instellen wat er gebeurt als je erop drukt. Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Zo kun je instellen dat lang drukken op één oor het volume laat toenemen, op het andere doet je muziek stiller afspelen. Of je kunt door lang te drukken de Google Assistant openen of Spotify starten.

Harman-kennis

Het bijzondere is dat de Buds+ volgens de (nieuwe) AKG-filosofie zijn getuned, wat betekent dat ze qua frequentieweergave de in-ear Harman-curve nastreven. Dit is een frequentieverloop die Harman-onderzoekers op basis van grootschalige bevragingen hebben geïdentificeerd als het meest geliefd door de meeste mensen. Het vormt de basis van de nieuwe generatie hoofdtelefoons die bij AKG van de band rollen, zoals de uitstekende AKG K 371 die voor pro’s bedoeld is. (Voor wie nieuwsgierig is: JBL mikt met zijn hippe hoofdtelefoons eveneens op de Harman Curve, maar voorziet een bijkomende bassboost omdat dit geliefd is bij de jeugdige doelgroep. Er zijn ook verschillende versies voor in-ear en koptelefoons die over de oren passen).

Je zou van oortjes die komen van een massamerk als Samsung verwachten dat ze snel in elkaar geflanst zijn, met weinig aandacht voor zaken als geluidskwaliteit en tonaliteit. Gewoon een etiket ‘AKG’ erop kleven en klaar. Het verrassende is dat het Koreaanse merk het toch anders wil aanpakken. De diepe kennis die de Harman-groep bezit, wordt schijnbaar door Samsung effectief benut. Zelfs in een goedkoper product zoals dit. Dat vinden we wel heel positief. De Buds+ klinken dan ook beter dan je zou verwachten.

We moeten wel eerlijk zijn voor andere merken; in de voorbije maanden hebben we heel veel draadloze oortjes gehoord en de meeste fabrikanten lijken toch meer aandacht te besteden aan klankkwaliteit. Het algemene kwaliteitsniveau stijgt, lijkt het. De tijd dat een merk als Beats de toon zette is voorbij, ook goedkopere producten voor de massamarkt moeten beter klinken. En dat is ook wat we hier merken. De Buds+ zijn zeker geen audiofiel product, maar wel oortjes die betrekkelijk goed in balans zijn en geen vervorming in het laag tentoonstellen. De diepe bastonen bij ‘I’m not afraid’ van Orbital-kloon Earth Thrax (cd-kwaliteit, Qobuz) hebben een mooie, lange sustain en blijven zuiver. Ook bij ‘Last and First Men’ van wijlen Johann Johannsson (24 bit/48 kHz, Roon) valt op dat de Buds+ voor hun prijs behoorlijk veel resolutie bieden, terwijl de sitar van Anoushka Shankar (dochter van, en halfzus van Norah Jones) een beetje fel maar wel natuurlijk overkomt.

Perfect? Neen, dat ook weer niet. Verrassend genoeg voor een massaproduct leek de laagextensie ons vrij beperkt. Echt heel diep duikt dat laag niet, wat de impact van sommige tracks beperkt. Met de equalizer kun je daar wel iets aan doen, al vonden we de basboost-optie in de app te donker klinken. We konden het wel beter tweaken via de DSP-opties van Roon, maar dat is nu niet een optie die bepaald mainstream te noemen is.

We grepen op een bepaald moment naar het best-of-album van The Killers – anthemrock is soms net wat je nodig hebt om met volle moed deadlines te verslaan. Het is het soort muziek dat de Buds+ prima weergeven, al kozen we hier wel voor de preset ‘zacht’ om dat fellere kantje bij ‘Smile like you mean it’ af te ronden. Dat we hier luisterden naar lossy AAC-bestanden konden we iets te goed horen, wat toch iets zegt over het vermogen om hoogdetail weer te geven. Niet volmaakt dus, deze Buds+, of op sommige punten misschien net te goed, maar voor de prijs wel overtuigend genoeg om bij ‘All These Things That I’ve Done’ ons zover te krijgen om de totaal nietszeggende strijdkreet ‘I’ve got soul but I’m not a soldier’ mee te zingen. En daar werd, zo te zien, werkelijk niemand in de omgeving gelukkiger van.

Conclusie

De Samsung Galaxy Buds+ zijn een sterke inzending in het segment totaal draadloze oortjes. Alweer, want inmiddels heb je als consument keuze uit een heel aantal competente producten. Hun grootste troef is die enorme autonomie. Ongelooflijk dat zo kleine oortjes zo lang meegaan op één batterijlading. Het prijskaartje is zeker niet overdreven, noise-cancelling mis je eigenlijk niet en het design oogt discreet – en ook waardevol. De meeste muziek klinkt behoorlijk goed op de Buds+. Je merkt dat hier met kennis van zaken aan gewerkt werd. Persoonlijk misten we wel net een stukje betrokkenheid, iets dat we wel kregen door te spelen met een equalizer.  

Samsung Galaxy Buds+
179 euro | www.samsung.nl / www.samsung.be
Beoordeling 4 op 5






EDITORS' CHOICE