NIEUWSCanton

Canton Smart Reference 5 K: actief en draadloos van muziek te voorzien

De Duitse luidsprekerbouwer Canton heeft de Smart Reference 5 K uitgebracht, een hoogwaardige vloerstaande actieve drieweg luidspreker. De kreten “Smart” en “Reference” zijn nu ook gezamenlijk beschikbaar in een audiofiele context. Canton kondigt immers met de Smart Reference 5 K de eerste luidspreker aan in de hoogwaardige kwaliteit van zijn topserie, die ook “draadloos” is. Naast klassieke stereotoepassingen kunnen andere luidsprekers uit de Canton Smart-serie worden gebruikt om draadloos een complexer systeem te creëren. Een thuisbioscoopsysteem kan ook worden geïmplementeerd met behulp van de geïntegreerde meerkanaals eindversterkers.

Canton Smart Reference 5 K

De nieuwe Smart Reference 5 K van het Duitse audiobedrijf Canton heeft 600 Watt aan versterkervermogen beschikbaar per luidspreker. De drieweg systemen worden ondersteund door een basreflexsysteem voor de woofers. Dit laatste is gebaseerd op het eigen “basgeleidingsconcept” van Canton: trillingen zouden naar eigen zeggen “uit de behuizing worden uitgevoerd en stroomgeluiden worden verminderd”. De Canton Smart Reference 5 K zou door deze basreflex techniek ook minder kritisch zijn als het gaat om de juiste plaatsing. De term “Smart” heeft overigens geen betrekking op spraakbesturing. De luidsprekers hebben geen spraakbesturing aan boord.

Indien gewenst kan de gebruiker de Canton Smart Reference 5 K ook met een analoge cinch- of XLR-kabel van muzieksignaal voorzien. Natuurlijk zijn er ook digitale ingangen beschikbaar: USB en S/PDIF (coaxiaal en optisch) voor een tv of bluray-speler en bluetooth Bluetooth (aptX) zijn beschikbaar op de master-luidspreker. De overdracht naar de slave-luidspreker gaat draadloos.

De tweeter heeft een diameter van 25 millimeter en heeft een conus van aluminiumoxide en keramiek. De middentoner (1 x 180 millimeter) en woofers (2 x 200 millimeter) hebben membranen met een keramische wolfraamstructuur. Voor dit doel wordt de “moleculaire structuur van aluminium voor twintig procent omgezet in een keramische structuur en met wolfraamdeeltjes verfijnd”, aldus Canton. De relatie tussen stijfheid en gewicht wordt dus verder geoptimaliseerd met verbeterde interne demping.

De 108,5 centimeter hoge behuizing van de Canton Smart Reference 5 K moet er niet alleen goed uitzien aan de buitenkant, maar moet ook een voordelig akoestisch effect hebben vanwege zijn vorm. Vervaardigd uit hoogwaardig meerlaags laminaat van 50 millimeter, wordt de karakteristieke boogvorm uit het volledige materiaal gefreesd in een speciaal proces. De behuizing is bijzonder stabiel en verhoogt het gewicht tot 35 kilogram per luidspreker. De laatste “piano-afwerking” vereist twaalf stappen om aan te brengen, te schuren en uitgebreid te polijsten. Dit gebeurt allemaal, net als de hele productie van de Reference-K-serie, in eigen huis, benadrukt de in de Duitse plaats Weilrod gevestigde fabrikant.

Het frequentiebereik van de Smart Reference 5 K loopt van 22 Hz tot 30 kHz met kantelpunten op 180 Hz en 3,1 kHz

Prijs Canton Smart Reference 5 K: prijs en leveringsinformatie

De koper kan kiezen tussen een uitvoering in hoogglans pianolak zwart of wit. De Canton Smart Reference 5 K kost 8.200 euro per paar.

MERK

EDITORS' CHOICE