NIEUWSEAT

E.A.T. E-Glo I: de eerste geïntegreerde buizenversterker van het merk


Sinan Kökbugur | 22 februari 2020 | Fotografie Fabrikant | EAT

De Tsjechische audiofabrikant E.A.T. (European Audio Team) is vooral bekend door zijn draaitafels en phono-versterkers. Het bedrijf heeft nu zijn eerste geïntegreerde buizenversterker uitgebracht, genaamd E-Glo I. Volgens E.A.T. zijn uitsluitend de beste componenten gebruikt bij de bouw van de nieuwe in klasse A werkende E-Glo I. De koper kan kiezen tussen twee typen KT-88 eindbuis. Voorts kan de gebruiker met een knopje kiezen tussen ultralineaire en triode modus.

E.A.T. E-Glo I: geïntegreerde buizenversterker

Het Tsjechische bedrijf European Audio Team (ook wel EAT of E.A.T.) is zijn leven begonnen als bouwer van platenspelers. Geleidelijk werd het aanbod uitgebreid met elektronische oplossingen die direct gerelateerd waren aan platenspelers en dan met name phono-versterkers. Omdat Jozefina Lichtenegger, de oprichter van het bedrijf (en tevens vrouw van Heinz Lichtenegger, topman van het Oostenrijkse audiobedrijf Pro-Ject Audio Systems), een grote voorliefde heeft voor buizen, lag de focus vooral op buizentechnologie.

De nieuwe E.A.T. E-Glo I is een “volledige” buizenversterker die werkt in pure klasse A. De basis is een volledig opnieuw ontworpen circuittopologie, gericht op krachtige uitgangsbuizen van het type KT-88. De klant heeft de keuze om zijn versterker te laten voorzien van buizen van het type KT-88 Electro Harmonix of KT-88 EAT. Voor de tweede variant wordt een meerprijs gehanteerd.

De EAT E-Glo I is ook uitgerust met de beste componenten rond genoemde buizen, zoals koppelcondensatoren van Mundorf of Obbligato. Er werd speciale aandacht besteed aan de uitgangstransformator, immers één van de belangrijkste componenten van een buizenversterker. De uitgangstransformaten hebben een zeer hoge bandbreedte en hebben verschillende bifilaire wikkelingen in secties gerangschikt om de prestatiebandbreedte te maximaliseren. De kern is gemaakt van Permalloy, een magnetische nikkel-ijzerlegering die ongeveer 80 procent nikkel en 20 procent ijzer bevat. Dit zorgt ervoor dat een hoge inductie wordt gegarandeerd, zelfs bij zeer lage signaalniveaus, terwijl tegelijkertijd lage verliezen als gevolg van wervelstromen kunnen worden verwacht zodat een gebalanceerde prestatie over het gehele frequentiebereik wordt bereikt, aldus E.A.T.. De keuze voor dit speciale materiaal betekent ook dat minder wikkelingen in de uitgangstransformator nodig zijn en het zorgt voor een lagere impedantie en een hogere dempingfactor, zodat de EAT E-Glo I probleemloos met een verscheidenheid aan luidsprekersystemen kan worden gebruikt.

De volumeregeling is gebaseerd op een relaiscircuit met twee kanaalonafhankelijke blokken om maximale kanaalscheiding te garanderen. Bovendien is er volgens de fabrikant slechts een minimale afwijking van 0,05 dB tussen de kanalen.

Om de voordelen van de hoogwaardige componenten volledig te kunnen benutten, besloot EAT een speciale productietechnologie te gebruiken voor de printplaten. Dit wordt PCB-technologie genoemd en heeft de kwaliteit van “directe" bedrading . Het doel is hier om de voordelen van pure wire-to-wire te combineren met conventionele printplaten, namelijk door de signaalpaden op het dragermateriaal uit te frezen en zo de kortst mogelijke signaalpaden te bereiken.

De nieuwe EAT E-Glo I biedt een onmiddellijke omschakeling tussen triode en ultralineaire modus, waarbij in het eerste geval een vermogen van twee keer 18 Watt bij 4 en 8 Ohm wordt bereikt, in het tweede geval twee keer 35 Watt bij 4 en 8 ohm. De E-Glo heeft één buis van het type 12AX7 aan boord, alsmede twee stuks van het type 12AT7 en vier stuks van het type KT-88. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 10 Hz tot 50 kHz (± 0,5 dB / 5 Watt). De signaal/ruis-verhouding is 95 dB en de vervorming is volgens de fabrikant niet meer dan 0,05 procent (1 kHz /  5 Watt).

De versterker heeft een auto-bias-functie met kathodefeedback. De gebruiker heeft de beschikking over een vijftal cinch-lijningangen. De ingangsimpedantie is 30 kOhm.

Een versterker in deze prestatieklasse is geen lichtgewicht en de nieuwe EAT E-Glo I weegt dan ook 26 kilogram met afmetingen van 435 x 170 x 485 mm. Het feit dat het nog steeds een zeer elegant uiterlijk heeft, wordt verzekerd door het eenvoudige ontwerp van het geborstelde aluminium chassis, met de buizen natuurlijk op de top, verborgen voor de transformatoren onder verchroomde deksels. De bedieningselementen bevinden zich aan de bovenkant, terwijl de status-LED's zich aan de voorkant bevinden. De zijkanten zijn gemaakt van hout.

Bij de levering is uiteraard een geschikte infrarood afstandsbediening inbegrepen, die even hoogwaardig is afgewerkt als de behuizing van de versterker zelf.

E.A.T. E-Glo I: prijs en leveringsinformatie

De E-Glo I van European Audio Team zal binnenkort in de winkel liggen. Wij hebben nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen.

EDITORS' CHOICE