NIEUWSPanasonic

Panasonic kondigt nieuwe OLED en 4K LCD TV's aan voor 2020

Panasonic heeft nieuwe televisies aangekondigd, allemaal met ondersteuning van Dolby Vision, HDR10 + en Dolby Atmos. Vlaggenschipmodel HZ2000 was al op CES 2020 getoond maar nu heeft het bedrijf ook de rest van zijn nieuwe OLED- en 4K-portfolio onthuld.

Panasonic TV’s voor 2020

Tijdens een event in de Pinewood Studios heeft Panasonic vandaag drie nieuwe OLED TV-series en drie nieuwe 4K LCD TV-series voor 2020 aangekondigd. De nieuwe OLED TV's, de HZ2000-, HZ1500- en HZ1000-serie,  ondersteunen allemaal Dolby Vision IQ en Filmmaker Mode met originele, “Intelligent Sensing” van Panasonic om nog meer te genieten van HDR-beeldkwaliteit op Hollywood-niveau in donkere en helder verlichte huiskamers. Verder weet Panasonic dat het niet alleen beeldprestaties zijn die de perfecte "Hollywood to your home" ervaring leveren, dus heeft Panasonic bekend gemaakt dat de HZ2000- en HZ1500-serie OLED TV's innovatieve ingebouwde omhoog gerichte luidsprekers gaan krijgen die Dolby Atmos kunnen leveren voor de meest intense audio.

Alle OLED-modellen zijn gefinetuned door de vooraanstaande Hollywoodcolorist Stefan Sonnenfeld en krijgen het UHD Premium-certificaat. De bewegingsprestaties zijn ook verbeterd op OLED TV's door het toevoegen van een uitgebreid zwart frame. Panasonic kondigt drie nieuwe 4K LCD-series aan: de HX940, HX900 en HX800, die Panasonic's baanbrekende ondersteuning voortzetten voor Dolby Vision en HDR10+ waarvoor de voordelen vaak het best zichtbaar zijn op LCD TV's uit het kernassortiment aangezien de HDR-formaten met dynamische metadata ervoor zorgen dat minder heldere tv’s onnodige tone-mapping voorkomen van scènes die binnen de native helderheid van het scherm liggen. Alle vandaag aangekondigde OLED- en 4K LCD TV's ondersteunen standaard Dolby Atmos.

Panasonic TV’s voor 2020: filmmaker modus

Intelligent Sensing en Dolby Vision IQ. Filmmaker Mode werd ontwikkeld door de UHD Alliance en stelt gebruikers in staat met slechts één druk op de knop van de afstandsbediening te genieten van filmbeelden zoals ze werden bedoeld door de makers. Als Filmmaker Mode is geactiveerd, worden de framesnelheid, de beeldverhouding, de kleuren en het contrast van de content aangehouden en worden de ruisvermindering en verscherping uitgeschakeld. De modus wordt ondersteund door een selectie van vooraanstaande Hollywood-regisseurs, waaronder Christopher Nolan, Martin Scorsese, Patty Jenkins, Ryan Coogler, Paul Thomas Anderson en nog vele anderen.

Daarnaast bouwt Panasonic voort op de Filmmaker Mode door ook gebruik te maken van de geavanceerde externe sensoren in de tv voor het op een slimme manier aanpassen van het beeld op basis van de hoeveelheid omgevingslicht. Deze functie noemen we "Intelligent Sensing". HDR-beelden kunnen er te donker uitzien als ze worden bekeken in een helder verlichte kamer. Maar met Filmmaker Mode met Intelligent Sensing wordt het beeld zo aangepast dat men de indruk krijgt dat men zit te kijken in een ideaal verduisterde omgeving, zelfs als de kijker in een helder verlichte kamer zit. Dit betekent dat kijkers alle details kunnen zien die ze zouden moeten zien, zelfs bij heel donkere scènes.

Om er zeker van te zijn dat deze functie overeenkomt met dat wat de makers voor ogen hadden, hebben de technici van Panasonic veel samengewerkt met twee Hollywood-studio's voor het creëren van de best mogelijke perceptuele match. Filmmaker Mode met Intelligent Sensing is uniek voor Panasonic en ondersteunt content in HDF10+, HDR10, HLG en SDR.

Panasonic heeft de mogelijkheden van haar 2020 OLED-serie ook uitgebreid naar Dolby Vision, beelden met de hoogste natuurgetrouwheid uit Hollywood, doordat deze tv Dolby Vision IQ ondersteunt. Dolby Vision IQ gebruikt de dynamische metadata van Dolby Vision om op slimme wijze ieder detail van het beeld weer te geven en daarbij rekening te houden met de hoeveelheid licht in de kamer. Het geeft ook aan welk type content wordt weergegeven en past de instellingen aan, zodat beelden precies zo worden weergegeven als dat zou moeten. Met Dolby Vision IQ zien kijkers de dingen zoals de maker ze heeft bedoeld, en dat in iedere ruimte en voor alle content.

Doordat Filmmaker Mode met Intelligent Sensing en Dolby Vision IQ wordt ondersteund, kunnen eigenaars van Panasonic's 2020 OLED TV's op een unieke manier Dolby Vision-, HDR10+-, HDR10-, HLG- en SDR-content bekijken zoals de makers het voor ogen hadden, zelfs in een helder verlichte kamer.

Panasonic OLED TV’s met ingebouwde omhoog gerichte luidsprekers

Na het succes van vorig jaar met de GZ2000-serie, heeft Panasonic in 2020 de innovatieve ingebouwde omhoog gerichte luidsprekers verwerkt in de HZ2000- en HZ1500-serie.

De HZ2000-serie  is uitgerust met 360° Soundscape Pro, het vertrouwde audiosysteem van Panasonic voor een tv. Dit systeem heeft ingebouwde omhoog gerichte luidsprekers die een volwaardige Dolby Atmos-geluidsbeleving kunnen leveren en de vertrouwdheid van 'Tuned by Technics'. Ondanks zijn indrukwekkend dunne profiel produceert de HZ2000-serie een krachtig en dynamisch geluid van 140 W, aangevuld met krachtige lage tonen. Het volledige geluidssysteem is afgestemd door de technici van het gerenommeerde audiomerk van Panasonic, Technics, en omvat tevens de eigen JENO Engine van Technics voor een nauwkeurig, verfijnd geluid.

De HZ1500-serie  wordt geleverd met '360° Soundscape', met ingebouwde omhoog gerichte luidsprekers en een audio-uitgang van 80 W. De verschillende ingebouwde luidsprekerunits in de HZ2000- en HZ1500serie produceren een ruimtelijk geluid bij Dolby Atmos-content. De ingebouwde omhoog gerichte luidsprekers zijn bovenop de tv geplaatst en dit betekent dat, in tegenstelling tot oplossingen op basis van een soundbar, het geluid maar een kleine afstand af hoeft te leggen om tegen het plafond te weerkaatsen, zodat het voldoende kracht heeft om terug te kaatsen en een indrukwekkend geluid te creëren.

Alle drie OLED-series zijn verkrijgbaar met beeldschermen van 65 en 55 inch. Alle OLED-modellen, inclusief de HZ1500- en HZ1000-serie, beschikken over geavanceerde beeldverwerking dankzij de HCX PRO Intelligent processor, de krachtigste processor van Panasonic tot nu toe. De HZ2000-serie heeft daarnaast een Master HDR OLED Professional Edition-scherm dat speciaal is ontwikkeld door de R&D-technici van Panasonic. Ook ondersteunen ze allemaal Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG en HLG Photo, en zijn ze dus volledige compatibel met alle populaire HDR-formaten.

Panasonic TV’s: gebruikt voor postproductie

OLED TV's van Panasonic worden wereldwijd gebruikt door studio’s en post-productiebedrijven. Panasonic heeft twee nieuwe functies toegevoegd aan haar 2020 OLED TV's op basis van vereisten van de postproductie-community in Hollywood en elders. Allereerst kan voor alle 2020 OLED TV's tone-mapping worden uitgeschakeld via het menusysteem. Met tone-mapping brengen tv's de content in kaart die afgespeeld wordt op basis van de native helderheid van de set om clipping te voorkomen. Aangezien er geen industrie-standaard is voor tone-mapping, kunnen postproductiebedrijven met de functie om het uit te schakelen volledig nauwkeurig aan de broncontent werken, totdat er sprake is van 'hard clip' op de native helderheid van het scherm. Panasonic biedt echter ook de optie om het 'clippunt' in het menusysteem te specificeren, zodat er meer professionele opties worden toegevoegd aan het filmproces.

Verder heeft Panasonic in haar OLED TV's voor 2020 's werelds laagste kalibratiepunten bij 1,3 procent en 0,5 procent geïntroduceerd. Op deze manier kunnen professionals en liefhebbers een accurate en lineaire transitie garanderen van zuiver zwart tot net geen zwart. Tot slot ondersteunen de OLED TV's van 2020 CalMAN PatternGentestpatronen uit de CalMAN®-software van Portrait Displays® en de AutoCal-functie. Ook de kalibratie-instellingen van de Imaging Science Foundation (isf) worden ondersteund. Tot slot kan ook Dolby Visioncontent worden gekalibreerd.

Panasonic TV’s 2020: perfect voor sport

In het jaar van de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo heeft Panasonic gewerkt aan het verbeteren van het afspelen van snelbewegende atletiek- en sportbeelden door de implementatie van de toevoeging van een zwart scherm te verbeteren. Daar waar conventionele OLED TV's die deze techniek gebruiken een volledig zwart frame toevoegen tussen ieder frame met bewegende content, door de kracht te gebruiken van de in Japan ontwikkelde HCX Pro Intelligent processor, kan Panasonic het binnenkomende signaal analyseren en de duur van het zwarte frame dynamisch aanpassen tijdens een cyclus van twee frames om een 'sweet spot' te vinden, wat beelden vloeiender maakt en minder geknipper oplevert.

Ontworpen voor woonruimtes

De OLED en 4K LCD TV's voor 2020 hebben een aantal speciale ontwerptroeven in handen. De OLED TV's uit de HZ1500- en HZ1000serie hebben een draaiend voetstuk, waardoor kijkers de hoek van het scherm kunnen aanpassen aan de omstandigheden in hun woonkamer.

Verder zijn 4K LCD TV's uit de HX940- en HX900-serie uitgerust met de populaire 'Switch Design’ van Panasonic, waarmee eigenaars de twee voeten in een centrale stand of op de rand van de tv in kunnen stellen om perfect op het meubilair in de woonkamer afgestemd te worden.

Sneller toegang met My Home Screen 5

Alle vandaag aangekondigde OLED- en 4K LCD TV-series zijn uitgerust met de nieuwste versie van het als zeer goed beoordeelde besturingssysteem voor smart tv's, My Home Screen 5.0. De gebruiksvriendelijkheid van de nieuwe versie is aanzienlijk verbeterd. Als er bijvoorbeeld bepaalde VOD-pictogrammen zijn gemarkeerd, worden er daarboven automatisch miniaturen van uitgelichte titels van die provider weergegeven. Dit vergemakkelijkt de toegang en werkt onder andere voor Netflix en YouTube.

Alle vandaag aangekondigde modellen werken ook met de Google Assistant en Amazon Alexa, zodat gebruikers belangrijke tv-functies kunnen gebruiken met hun stem.

De series zullen in Nederland verkrijgbaar zijn onder de volgende modelnummers: TX-**HZW2004, TX-**HZT1506, TX-**HZW1004, TX**HXW944, TX-**HXW904 en TX-**HXW804

EDITORS' CHOICE