NIEUWSNAD

NAD Masters Series M33 BluOS streaming dac amplifier: eerste kennismaking

Rob Nijman | 18 februari 2020 | Fotografie Redactie Hifi.nl | NAD

Op maandag 17 februari werd de hifi-pers uit Nederland en België uitgenodigd op het hoofdkantoor van DALI Benelux in Waalwijk voor de introductie van de NAD M33. Deze gloednieuwe versterker uit de Masters-serie van het merk, die onder meer kan bogen op de Purifi versterkertechniek van het gelijknamige nieuwe bedrijf, werd een maandje geleden als sneak preview in Las Vegas getoond, maar kreeg nu een paar uur lang de volledige aandacht. Lenbrook Industries' EU Brand Manager Cas Oostvogel heeft namelijk een pre-productie exemplaar naar Waalwijk weten te halen. Tijdelijk, want het apparaat reist nog deze week door naar Engeland.

Voor de oplettende lezer is de komst van de NAD M33 geen nieuws. Het apparaat is daags na de jaarwisseling dus al op CES 2020 in Las Vegas voor het eerst aan het publiek getoond, al was het destijds vooral een onthulling van het uiterlijk en de specs ('kijken kijken niet luisteren'). Inmiddels hebben we de jongste telg uit de Masters-serie van NAD ook aan het werk gehoord, en dat beloofde veel goeds voor de review die je in het voorjaar mag verwachten (met een slag om de arm omwille van de Coronavirus-gerelateerde vertragingen). 

NAD M33 versterker - 'alleen nog luidsprekers nodig'

De NAD M33 is een BluOS-compatibele DA-converter met de ambitie om het hart van het hele audiosysteem te worden. De gebruiker krijgt onder meer BluOS multiroom streaming, full-color touchscreenbesturing beschermd door Gorilla Glass, een 32-bit ESS Sabre DAC, volledige MQA-decodering en Dirac Room Correction.

De M33, die aanzienlijk groter is dan de M10 en meer het formaat van bijvoorbeeld een M2 heeft, is voor de aansturing van je luidsprekers voorzien van voleonde vermogen; per kanaal is 200 Watt beschikbaar. Het apparaat is daarbij voorzien van een breed scala aan in- en uitgangen; digitale verbindingen via HDMI eARC, Gigabit Ethernet, AES / EBU XLR, twee stuks optisch, twee stuks coaxiaal en USB. De afronding is een trio van analoge ingangen, inclusief mm/mc-phono, en tevens een nauwkeurige RIAA-egalisatie, evenals een slim rumble-onderdrukkingsfilter en een enorme overbelastingsmarge. De M33 is bovendien het allereerste commercieel beschikbare product op de markt met HybridDigital Purifi Eigentakt-versterkertechnologie.

Purifi Audio

Purifi is een audiobedrijf met bekende namen als de Belgische Bruno Putzeys en de Deen Lars Risbo, het wiskundig genie achter de TacT Millenium, aan het roer. De mannen worden bijgestaan door meerdere knappe koppen en ook Peter Lyngdorf is zakelijk partner in het geheel, maar de eerste twee letters van hun beide achternamen vormen het PuRi-gedeelte van het nieuwe merk, waarbij de bedrijfsnaam wordt afgemaakt door de letters Fi van Fidelity.

Het product dat we van Purify aan boord van de NAD M33 vinden, heet Eigentakt. Putzeys: “De Eigentakt-technologie is uniek. Versterkers die de technologie dragen zullen buitengewoon onverschillig zijn voor de luidsprekerbelasting, het volumeniveau en de signaalinhoud, resulterend in verwaarloosbare THD- en IMD-niveaus, en zullen uitzonderlijk zuivere clipping vertonen.”

Volgens metingen door Purifi wordt verwacht dat het Eigentakt-circuit elke bekende audioversterker overtreft, ongeacht de technologie of klasse, met THD en IMD opgegeven als minder dan 0,00017 procent bij alle frequenties en vermogensniveaus, en blijft de frequentierespons binnen een marge van +/- 0,01 dB onder alle belastingen. Naast zijn status als baanbrekende technologie, is het ook een van de eerste producten die worden gecommercialiseerd door het nieuwe bedrijf.

Onder de streep is de M33 in feite veel van wat de zeer succesvolle NAD M10 ook is, maar dan 'nog beter; het is eigenlijk de volgende logische stap', waar onder meer de noviteiten van Purify debet aan zijn. 

Streaming galore

Dankzij BluOS kan deze Masters-versterker en streamer rekenen op een flink aantal high-res streamingmogelijkheden; Tidal, Deezer, Qobuz en Amazon HD zijn slechts enkele voorbeelden uit de lange lijst met ondersteunde services die muziek met een hoge resolutie bieden. Aanvullende muziekdiensten zoals Spotify, Amazon Music, Slacker, TuneIn, nugs.net en vele anderen worden natuurlijk ook ondersteund. Daarnaast is er voorzien in MQA-decodeerondersteuning van een NAS of een gedeelde schijf en internetstreamingaudioservices.

De NAD M33 biedt Dirac Live Room Correction die niet alleen de frequentierespons aanpast, maar in tegenstelling tot sommige andere kamercorrectiesystemen ook de impulsrespons en de volledige luidspreker / kamerinterface optimaliseert. Elk van de vijf Dirac-geheugenprofielen kan een unieke ruimtemeting opslaan (voor verschillende akoestiek met open of gesloten gordijnen, verschillende luisterposities, enz.) of alternatieve frequentiecurven voor een specifieke muzikale smaak of genre. De M33 ondersteunt ook onafhankelijke subwooferuitgangen, compatibel met het geavanceerde basbeheer van Dirac. De M33 wordt geleverd met een precisiemicrofoon voor Dirac Live Room Correction-metingen.

Tot slot wordt de M33 geleverd met twee MDC-slots die verdere uitbreiding mogelijk maken en de M33 is volledig compatibel met alle toonaangevende smart home-systemen van toonaangevende bedrijven zoals Crestron, Control4, Lutron, KNX en vele anderen.

De adviesprijs in de Benelux ligt naar verwachting op 5.500 euro. We hopen op korte termijn over een reviewexemplaar te beschikken om je (veel) meer te vertellen over de prestaties van de M33, voor marktbeschikbaarheid moeten we waarschijnlijk wachten tot het einde van de lente. 

MERK

EDITORS' CHOICE