NIEUWSFyne Audio

Fyne Audio F1-5 en F1-8: klein maar Fyne

De Schotse luidsprekerbouwer Fyne Audio heeft twee nieuwe monitorluidsprekers aan zijn portfolio toegevoegd. De nieuwe F1-5 en F1-8 zijn de kleinste luidsprekers van Fyne Audio. De nieuwe luidsprekers zijn dan wel klein, maar ze hebben het DNA en de techniek van hun grotere familieleden.

Fyne Audio F1-5 en F1-8: monitorluidsprekers

De Fyne Audio F1-serie gebruikt dezelfde speciale ontwerpconcepten en unieke ontwikkelingsfilosofie als de andere luidsprekers van het Schotse merk. Zo is er het concept van de puntgeluidbron gebaseerd op de Fyne Audio Isoflare Point Source Driver. Een andere essentiële functie is een basreflexsysteem van een speciale aard, namelijk het Fyne Audio Basstrax Tractrix Diffuser-systeem. Dit alles wordt dus niet alleen aangeboden in de reeds beschikbare modellen Fyne Audio F1-10 en Fyne Audio F1-12, maar ook in de nieuwe modellen Fyne Audio F1-5 en Fyne Audio F1-8, die de F1-productlijn naar beneden toe uitbreiden.

De Schotse luidsprekerfabrikant Fyne Audio heeft in zeer korte tijd een onberispelijke reputatie opgebouwd. Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat de fabrikant beschikt over een aantal zeer ervaren ontwikkelaars die zijn samengekomen en hun ideeën implementeren, hetgeen leidt tot originele en bijzondere ontwerpoplossingen.

Laten we de F1-productlijn even in persectief plaatsen. De Fyne Audio F1-10 is een krachtige tweeweg vloerstaander met een downfiring basreflexsysteem van 1.191 x 405 x 581 mm brengt maar liefst 72 kilogram. De Fyne Audio F1-12 is ook ontworpen als een bidirectioneel basreflexsysteem en meet 1.350 x 450 x 680 millimeter en weegt een indrukwekkende 93 kilogram.

De nieuwe Fyne Audio F1-8, een tweeweg basreflexsysteem dat slechts 470 x 280 x 441 mm meet, is bijna “onopvallend” en weegt slechts 15,2 kilogram. De nieuwe Fyne Audio F1-5 is nog compacter en weegt slechts 5,7 kilogram met afmetingen van 321 x 186 x 289 mm. De nieuwe luidsprekers zijn de twee kleinste modellen van Fyne Audio, maar zoals eerder opgemerkt hebben ze veel van de techniek van hun grotere broers/zussen aan boord.

Zoals eerder beschreven, moeten de nieuwe modellen natuurlijk dezelfde functies hebben die hun grote broers en zussen al hebben onderscheiden, ondanks hun aanzienlijk compactere afmetingen, zoals de IsoFlare Point Source Driver die typisch ia voor Fyne Audio. De Fyne Audio F1-5 heeft een 125 mm low/mid-range driver met een 19 mm magnesium dome-compressietweeter in het midden. De Fyne Audio F1-8 combineert een 200 mm bas/mid-range driver met een 25 mm tweeter. In beide gevallen wordt het speciale basreflexsysteem gebruikt, dat naar beneden werkt en gelijkmatig de kamer in gaat via een Fyne Audio BassTrax Tractrix Diffuser die centraal is bevestigd op de basisplaat.

De nieuwe Fyne Audio F1-5 bestrijkt een frequentiebereik tussen 48 Hz en 38 kHz met de crossover op 1,9 kHz. De opgegeven impedantie is 8 Ohm, de gevoeligheid als 87 dB en het aanbevolen vermogen van de versterker als 30 tot 100 Watt.

De Fyne Audio F1-8 moet een frequentiebereik tussen 33 Hz en 34 kHz kunnen weergeven, waarbij de crossover op 1,8 kHz ligt. Dit luidsprekersysteem heeft ook een impedantie van 8 Ohm, maar een aanzienlijk hogere gevoeligheid van 91 dB. Het is ontworpen voor versterkers met een vermogen tussen 30 en 180 Watt.

Alleen hoogwaardige componenten worden gebruikt in het crossoverfilter, inclusief spoelen met een laag verlies ijzeren kern, niet-inductieve dikke film weerstanden en hoogwaardige polypropyleen condensatoren van Claritycap. De crossoverfilters wordt onderworpen aan de zogenaamde diepe cryrogenische behandeling. In het kort, “shock-bevriezing” en dan langzaam opwarmen om eventuele spanning te verlichten.

Beide modellen zijn, net als de andere gezinsleden, uitgerust met een zogenaamde aanwezigheidsaanpassing, die zich direct op het onderste schot aan de voorzijde bevindt. Hierdoor kunnen de geluidskarakteristieken in het bereik tussen 2,5 kHz en 5 kHz met +/- 3 dB worden verhoogd of verlaagd. Beide modellen hebben ook hoogwaardige verbindingspanelen die zijn gebaseerd op Nextgen WBT-stekkers en die zijn uitgerust voor bi-bedrading of bi-amping, en zijn ook ontworpen voor extra massa via een extra verbinding.

De gefineerde en gelakte behuizing is gemaakt van sterk samengeperst berkenmultiplex met hoge stijfheid. Vanwege de gebogen zijwanden wordt mogelijk verkleuring van het geluid geminimaliseerd. Bovendien moet hier worden vermeld dat het er buitengewoon elegant uitziet, vooral omdat het de trechtervormige coaxiale aandrijvingen een soort zuilvormige basis biedt.

Voor de twee kleinste modellen, Fyne Audio F1-5 en Fyne Audio F1-8, biedt Fyne Audio helaas geen grote selectie ontwerpvarianten. Ze zijn alleen beschikbaar in de hoogglans pianolak walnootversie, in tegenstelling tot de twee vloerstaande luidsprekersystemen F1-10 en F1-12 die ook leverbaar zijn in een afwerking van pianolak zwart hoogglans en pianolak wit hoogglans. Ten slotte: Fyne Audio heeft ook een passende stand voor de nieuwe monitorluidsprekers ontwikkeld.

Fyne Audio F1-5 en F1-8: prijzen en leveringsinformatie

De nieuwe modellen zullen binnenkort hun weg naar de winkel vinden. De F1-5 wisselt voor een bedrag van 1.749 euro per stuk van eigenaar en de F1-8 doet dat voor een bedrag van 3.649 euro, ook per stuk.

EDITORS' CHOICE