REVIEWVecteur

Vecteur I-42 / L-32

Dimitri van Hoven | 07 mei 2003 | Vecteur

Vecteur_I-42&L-32_07-05-03Zoals u wellicht weet of gelezen zult hebben, ben ik persoonlijk erg gecharmeerd van buizenversterkers. Met name in Klasse A geschakelde versterkers (buizen of transistor) zijn mijn inziens instaat de emotie uit de muziek naar de luisteraar over te brengen. Ik was dan ook erg benieuwd naar de Vecteur apparatuur die deze 2 genoemde zaken juist niet heeft. Geen buizen en geen klasse A, maar transistoren in klasse AB.
 
Vecteur was een voor mij tot nu toe onbekend merk. Zoals de naam u wellicht al doet vermoeden komt het merk uit Frankrijk en het bedrijf is opgericht in 1980 door 4 muziekliefhebbers. Het is sinds 1996 in Bretagne gevestigd op een 2000 m² grote locatie, waar de ontwerpactiviteiten en productie plaatsvindt. De mensen van Vecteur stellen zich ten doel muzikale kwaliteit te leveren welke zich op het internationale toneel met gemak kan meten met elk ander product en dat met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Of ze daar met de hier besproken producten in geslaagd zijn zult u weten na het lezen van deze recensie.

I-42 versterker

Vecteur_I-42&L-32_07-05-03De I-42 is een geïntegreerde klasse AB mosfet versterker met een vermogen van 2x 80 watt RMS aan 8 Ohm. Al bij het uitpakken van de 12 kg zware doos bleek dat er heel veel zorg aan het product wordt besteed. Niks geen verfrommeld plastic om het apparaat heen, maar een keurig verzorgde en vooral stevige verpakking. Dit geeft gelijk een erg prettig gevoel. Eenmaal op tafel en ontdaan van zijn verpakking kon ik een gelukkige glimlach niet onderdrukken. Voor mij staat een werkelijk prachtig gebouwd apparaat. Een zware metalen kast met een erg fraai dik aluminium front in de kleur zilver. Links van het front treffen we twee kleine drukknopjes aan voor stand-by en de bron selectie. Daarnaast treffen we 6 groene ledjes aan die aangeven welke bron geselecteerd is. Uiterst rechts treffen we tenslotte een grote, massieve volumeknop aan. Helaas was deze versterker niet voorzien van een phonotrap. De versterker is overigens wel leverbaar met phonotrap.

Ook de aanblik van de achterkant zal menig audiofiel doen watertanden. Prachtig forse cinch en luidspreker aansluitingen met verdoende ruimte ertussen voor dikke kabels. Hoe vaak komt het niet voor dat u maar net, of net niet met uw vingers bij een flink vastgedraaide WBT plug probeert te komen om deze los te draaien. Bij Vecteur is daar blijkbaar goed over nagedacht en terecht. De luidspreker aansluitingen zijn overigens dubbel uitgevoerd voor eventuele bi-wiring mogelijkheden. Boven de aansluiting van de netspanning treffen we nog een On/Off switch aan. Ook in een afstandsbediening is voorzien. Technisch is deze mosfet versterker opgebouwd rond een voeding bestaande uit een 300 VA toroidal trafo en een condensator capaciteit van 60.000 uF. In het gehele schema is slechts 1 condensator opgenomen in de signaalweg. Verder is de versterker voorzien van OFC bekabeling met Teflon isolatie, ALPS potmeter en een DC beveiliging.

Vecteur_I-42&L-32_07-05-03

L-32 cd-speler

De cd-speler is eigenlijk hetzelfde laken en pak. Prachtig gebouwd in een zelfde kast als de versterker. Links treffen we weer een stand-by schakelaar aan. Dan de lade met hiernaast een knopje om deze te openen. Ongeveer in het midden zit een duidelijk leesbaar groen display. Uiterst rechts treffen we knopjes aan met de tekst play, fast en stop. De fast knop heeft hier 2 functie’s. Als men deze knop kort indrukt wordt de volgende track gekozen. Drukken we knop wat langer in dan komen de diverse tracks op het display in snel tempo voorbij. Tijdens het gebruik bleek dit erg handig aangezien ook hoge track nummers nu snel en zonder afstandbediening gekozen kunnen worden. De achterkant biedt naast de netspanning aansluiting met schakelaar plaats aan twee wederom forse cinch entree’s voor de analoge uitgangen en één cinch sp/dif uitgang. Intern is de speler voorzien van een 18 bits (Philips Reference TDA 1549 T chip) conversie systeem en dat is tegenwoordig opvallend temidden van het al 24 bits geweld. Ook het loopwerk is van Philips. Voor de output stage is gebruik gemaakt van een Burr Brown opamp. Verder vallen de twee aparte voedingstrafo’s op. De ene voorziet de motor en de servo`s van spanning, de ander de DAC.

Vecteur_I-42&L-32_07-05-03





EDITORS' CHOICE