NIEUWSMcIntosh

McIntosh MC901: dual mono versterker speciaal voor bi-amping setup

Het Amerikaanse audiobedrijf McIntosh heeft de MC901 aangekondigd, een eenkanaals dual mono eindversterker die bedoeld is voor een bi-amping configuratie. De nieuwe MC901 combineert een 300 Watt buizenversterker en een 600 Watt halfgeleiderversterker in één chassis met een ingebouwde  regelbare cross-over. De buizenversterker is bedoeld voor aansturing van de hoge tonen en middentonen, de halfgeleiderversterker voor de lage tonen. Iedere sectie heeft zijn eigen voeding. In de loop van deze maand zou de nieuwe MC901 op de markt moeten komen.

McIntosh MC901: bi-amping, buizen voor midden en hoog, transistors voor laag

De nieuwe MC901 van het in de VS gevestigde McIntosh combineert de techniek van buizen en transistors voor de aansturing van een enkel kanaal. Feitelijk bestaat de MC901 uit twee afzonderlijke versterkers met ieder een eigen voeding en een regelbare cross-over en dat allemaal in één chassis. De MC901 is nadrukkelijk geen stereoversterker en is bedoeld voor bi-amping configuraties.

De buizenversterker in de MC901 kan met acht buizen van het type KT88 300 Watt leveren aan de middentoners en tweeters. In de voortrappen zijn vier buizen van het type 12AT7 en twee buizen van het type 12AX7A geplaatst. De uitgangstransformator heeft, zoals gebruikelijk bij McIntosh, verschillende aftakkingen die corresponderen met de impedantie van de aangesloten luidspreker. Dit betekent dat het volle vermogen van 300 Watt wordt geleverd aan twee, vier of acht Ohm. De halfgeleiderversterker van de MC901 kan maximaal 600 Watt leveren en dat zou voldoende moeten zijn voor elke woofer, ook voor de hongerige types. Ook de halfgeleiderversterker is voorzien van een uitgangstransformator zodat het vermogen van 600 Watt aan zowel twee, vier als acht Ohm geleverd kan worden.

Volgens McIntosh combineert de MC901 het beste van twee werelden. Buizenversterkers blinken niet uit in hun laagweergave, maar doen het juist heel goed als het gaat om versterking van hoge tonen en middentonen. Halfgeleiderversterkers zijn juist heel goed als het gaat om laagweergave. Om onderlinge beïnvloeding te voorkomen, heeft ieder sectie zijn eigen lineaire voeding. Feitelijk maakt de MC901 een bi-amping configuratie relatief simpel. Een externe cross-over met de bijkomende afregelperikelen is niet nodig want de MC901 heeft een regelbare cross-over ingebouwd. Het niveau van elke sectie kan worden geregeld tussen -6 dB en +3 dB, maar de filters kunnen ook gepasseerd worden.

Natuurlijk heeft McIntosh zijn bekende stijlelementen aan de MC901 meegegeven. De MC901 heeft de kenmerkende VU-meter van het merk. In dit geval zijn het twee VU-meters achter elkaar met ieder een eigen naald. Iedere sectie heeft dus zijn eigen VU-meter die realtime het afgegeven vermogen weergeeft. Power Guard beschermt de luidsprekers tegen clipping en overbelasting. Sentry Monitor grijpt in bij kortsluiting. Monogrammed Heatsinks zorgen voor een efficiënte warmteafvoer. Roestvrijstalen chassis? Check. Glazen frontplaat? Check.

De MC901 heeft ook nieuwe techniek aan boord. Power Guard Screen Grid Sensor (SGS) bewaakt de stroom die over het schermrooster van de KT88’s loopt. Als de stroom te hoog zou oplopen, grijpt Power Guard SGS in en verlaagt het ingangsignaal om schade te voorkomen.

McIntosh MC901: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting komt de MC901 in de loop van deze maand op de markt. Adviesprijs: € 22.499,- per stuk.

MERK

EDITORS' CHOICE