REVIEW

Review: OnePlus 7T Pro

Jamie Biesemans | 21 november 2019

SAMENVATTING

De OnePlus 7T Pro is een zeer competitieve smartphone voor wie een toptoestel zoekt, maar geen topprijs wil betalen. Duurdere vlaggenschepen hebben misschien net betere camera’s, maar op alle andere vlakken scoort de OnePlus-telefoon zeer hoog.

PLUSPUNTEN

  • Effectieve Dolby Atmos-opties
  • AMOLED-scherm met HDR10+ en 90 Hz
  • Matchen goed met Bullets Wireless 2 (aptX HD)
  • Sobere Android-ervaring (voor de liefhebbers)

MINPUNTEN

  • Geen hoofdtelefoonaansluiting of adapterkabel in doos
  • Makkelijk om de Bullets Wireless 2 ingeschakeld te laten
  • Lichte ruis in de oortjes
  • Uitbreiden van geheugen niet mogelijk

OnePlus is een van de rijzende sterren in de smartphonewereld, met dank aan de winnende combinatie van vooruitstrevende features en redelijke prijskaartjes. Samen met de draadloze Bullets Wireless 2-oortjes biedt dit toestel heel wat interessants voor de liefhebber van beter beeld en geluid.

OnePlus

Smartphones worden vaak beoordeeld op hun hardware, camera’s en design. Belangrijke zaken allemaal, maar klassieke reviews focussen daarom minder op de zaken die de liefhebber van muziek en film belangrijk vinden. In deze review van de OnePlus 7T Pro (en andere smartphones) willen we dat net wél doen. Dit topmodel van het Chinese OnePlus is immers op verschillende vlakken heel interessant. Bovendien biedt het qua mogelijkheden en specificaties alles wat je verwacht van een vlaggenschip, maar aan een prijs die beduidend lager ligt dan de topmodellen van Apple en Samsung. Het is een strategie die nog wel andere Chinese merken volgen, zoals Xiaomi en Huawei.

Een van de lastigere zaken bij OnePlus is de naamgeving. De 7T Pro is het nieuwste toestel, de betere versie van de eveneens gloednieuwe 7T. Maar er is ook een iets oudere OnePlus 7 en 7 Pro. De verschillen zijn niet altijd zo zichtbaar, de 7T Pro die we hier bekijken pakt vooral uit met een iets snellere processor en softwareverbeteringen qua de camera. Initieel komt de 7T Pro ook met een aantal pluspunten op softwarevlak, zoals de gloednieuwe Android 10 en kleinere functies. De kans is echter groot dat die software-gerelateerde zaken ook grotendeels naar de andere OnePlus-telefoons komen.

Vloeiende beelden

Wie bij het bekijken van video of gebruik van apps een notch – de inkeping voor een selfiecamera – maar storend vindt, zal bij dit toestel tevreden knikken. De 7T Pro is een van een nieuwe generatie smartphones met een ononderbroken scherm, wat de kijkervaring net iets intenser maakt. Er is zelfs geen klein gaatje voor de camera, zoals bij de Samsung Galaxy S10-telefoons. Waar is die camera dan wel? Verstopt bovenaan de behuizing is het onverwachte antwoord. De 7T Pro is niet de eerste dat een selfiecamera heeft die bij het activeren snel uit de behuizing schuift, maar het blijft toch iets apart om te zien. Dat uitschuiven gaat trouwens heel snel, zodat je niet gehinderd wordt bij het vlug-vlug nemen van een kiekje. Het ontbreken van de notch is trouwens een van de voornaamste verschillen met de goedkopere 7T.

Het 6,67-inch scherm van de 7T Pro is heel imposant. Intense kleuren en een indrukwekkend contrast zijn wat je kunt verwachten bij een AMOLED-paneel, wat het toestel heel geschikt maakt voor het bekijken van video. Het scherm is bovendien groot genoeg om een film echt te bekijken, al zal je dat eerder willen doen tijdens een treinrit of vliegtuigreis dan thuis in de sofa. Zoals wel meer moderne smartphones bezit de OnePlus-telefoon een lang 19:9-display (of om exact te zijn: 19,5:9), wat zorgt voor een ongewone resolutie. Op de allerhoogste kwaliteit worden er 3.120 x 1.440 pixels getoond (goed voor 516 pixels per inch of PPI), maar je kunt ook opteren voor 2.340 x 1.080 als je stroom wil besparen. Eerlijk: je moet al met je neus op het scherm zitten om het verschil te zien.

Veel unieker is de verversingfrequentie van het scherm. De 7T Pro is een van de eerste smartphones die beeld toont aan 90 Hz in plaats van de gebruikelijke 60 Hz. Bij een stilstaande foto merk je daar niet zo veel van, maar als je scrollt door een tekst krijg je een scherpere en vloeiendere weergave. Bij films en games is dat verschil wat minder uitgesproken. Bij de introductie werd die stap naar 90 Hz vaak bejubeld, maar hoewel het wel een meerwaarde biedt blijft dat relatief. De 90-Hz optie verbruikt trouwens meer stroom; je kunt het ook uitschakelen.

Minstens even belangrijk is dat de 7T Pro gecertifieerd is voor HDR10+, de volgende generatie van de oudere HDR10-standaard, voor Netflix, YouTube en Amazon Video. Als je via deze streamingdiensten dus een film of tv-reeks bekijkt, krijg je de (voorlopig gewone) HDR-versie te zien. En dat merk je ook. 

Alle codecs present

Een hoofdtelefoonaansluiting vind je steeds minder vaak bij een smartphone. Ook bij de OnePlus 7T Pro is er geen present. Op zich is de trend qua mobiel luisteren richting het gebruik van draadloze hoofdtelefoons, dus echt verrassend is dat niet. Bovendien waren de meeste oudere smartphones toch niet bepaald uitgerust met degelijke hoofdtelefoonuitgangen, op een paar uitzonderingen na. We liggen er dus wat minder van wakker dat deze OnePlus geen aansluiting voor een bekabelde hoofdtelefoon bezit. Het is te zeggen: je kunt wel een hoofdtelefoon met een kabel koppelen, maar dan moet je wel een adaptertje gebruiken dat je insteekt op de USB C-poort onderaan het toestel. In tegenstelling tot sommige andere merken zit zo’n adapterkabeltje niet in de doos bij de 7T Pro, een minpunt. Er worden ook geen oortjes meegeleverd. OnePlus heeft liever dat je meteen gaat voor een betere set, en dan denken ze uiteraard aan hun eigen Bullets Wireless 2.

Een kabel aansluiten op de USB C-poort doe je ook als je een betere externe DAC/hoofdtelefoonversterker wil koppelen. Voor de meeste mensen is dat een stap te ver, omdat je dan nog meer spullen moet meezeulen. Maar als je een betere geluidskwaliteit zoekt, dan is de stap naar een compacte DAC zoals de AudioQuest DragonFly-serie, de Chord Mojo of een toestel van FiiO zeker te overwegen. Dat hoeft ook geen enorm bedrag te kosten.

Aangezien de OnePlus 7T Pro de nieuwste Android 10-versie draait, zit het helemaal goed qua codec-ondersteuning bij het draadloos luisteren. LDAC, aptX en aptX HD zijn mogelijk, vooropgesteld dat je draadloze hoofdtelefoon een van deze codecs eveneens aan boord heeft. Stilaan wordt dat gemeengoed. Zelfs de 99-euro kostende Bullets Wireless komen met aptX HD-ondersteuning. Als je ze (of een andere compatibele headset) connecteert, verschijnt er enkele seconden op het scherm een aptX HD-logo om dit te bevestigen.

Indrukwekkende Atmos-prestaties 

Als overtuigde surroundliefhebber kijken we altijd wat meewarig naar mobiele toestellen die pronken met een Dolby Atmos-label. Dolby Atmos in de (thuis)bioscoop is een systeem om surroundgeluid driedimensioneel te maken door het gebruik van extra luidsprekers in of tegen het plafond. Je zit dus letterlijk in een bubbel van geluid, waardoor het positioneren van geluidseffecten accurater kan. Leuk voor dynamische effecten, zoals overvliegende helicopters, maar ook voor het realismegevoel. Grote ruimtes klinken effectief als grote ruimtes. Ook buitenscènes komen met een goede Atmos-mix realistischer over.

Maar kun je de ervaring van een opstelling met 7 of meer speakers echt vertalen naar een koptelefoon? De OnePlus belooft het wel, net zoals een aantal andere smartphone- en tabletbouwers. Waar het hier eigenlijk om gaat is een nieuwe versie van Dolby Headphone, dat de Atmos-metadata vertaalt naar een binauraal model voor twee speakers. Met andere woorden, het doet ook echt iets met surroundinformatie, het is niet hetzelfde als een crossover-functie die hoofdtelefoons doen klinken als een set stereospeakers.

Op de 7T Pro zijn er uitgebreide hoofdtelefooninstellingen, incluis Dolby Atmos-instellingen die je laat kiezen uit vier modi: geen Atmos-verwerking, Dynamisch (automatische selectie), Muziek en Film. Bij het beluisteren van muziek in stereo kun je sowieso de vraag stellen of deze Atmos-optie wenselijk is. Het heeft een merkbare impact op de weergave die sommige mensen vast onnatuurlijk gaan vinden. Zelf vonden we het nogal genre-afhankelijk. Bij live-tracks, orchestrale klassieke werken en triphop (denk Portishead en Massive Attack) vonden we de Music-modus nog wel een meerwaarde bieden, bij andere genres (zoals metal) heel wat minder. Het verschil tussen Music en Film was trouwens behoorlijk groot, met een veel fletsere muziekweergave bij het laatste.

Waar we wel helemaal van overtuigd raakten is de Dolby Atmos-functie bij het bekijken van film. Zelfs met een gewone surroundstream via de Netflix-app ervaarden we geluidsbeeld dat behoorlijk omhullend klonk. Heel knap waren de straatscènes bij het beklemmende ‘You Were Never Really Here’ bijvoorbeeld. Bij de Atmos-demo’s van Dolby zelf (zoals Leaf, Horizon en Shattered) was het driedimensionele zeer uitgesproken, met ruimteschepen in ‘Horizon’ die mooi gepositioneerd over ons heen vliegen. Heel veel (legale) Atmos-content is er niet voor mobiele toestellen natuurlijk, maar het werkt wel.

Naast de Dolby Atmos-instellingen zijn er nog andere hoofdtelefooninstellingen, Intelligente stijlen genoemd. Je kunt dan kiezen uit opties als Warm en Gebalanceerd. Bij de Bullets Wireless 2 andere opties kiezen leek hier niet echt een enorm verschil uit te maken, als we via een USB C naar jack-adapter de Audio-Technica ATH-AP2000Ti aansluiten dan valt er al wat meer te vertellen. Koptelefoons van AT zijn altijd wel wat detailrijker en helderder, wat het boosten van de hogere frequenties bij één stijl ten opzichte van een andere doet opvallen. 

Mooi totaalplaatje

Elders online vind je voldoende reviews waarin de hardware en de camera’s van de 7T Pro tot op de naad worden ontleed. Dat gaan we hier niet doen, buiten op te merken dat de OnePlus-telefoon met de Qualcomm Snapdragon 855 over een van de nieuwste en snelste chipsets beschikt. Voeg daarbij 8 GB werkgeheugen en 256 GB aan opslagruimte, en je spreekt over specificaties die niet onderdoen voor duurdere modellen. In gebruik reageert de 7T Pro dan ook zeer soepel – maar dat doen alle vlaggenschepen tegenwoordig. Die 256 GB is alleszins handig als je graag je lossless muziekbestanden wil meenemen. Het geheugen is echter niet uit te breiden, wat dan wel weer een minpunt is.

Een belangrijke hardware-eigenschap vinden we de Warp Charge 30T-functie, waarmee de telefoon met de meegeleverde lader wel heel snel oplaadt. Toch moeten we opnieuw opmerken dat het toestel an sich wel lang blijft werken op een accu, maar dat kiezen voor 90 Hz en QHD+ resolutie de 7T Pro sneller doet verlangen naar een stopcontact.

Een uithangbord van OnePlus is een eigen Android-variant die heel sober is. Je wordt niet lastig gevallen met allerlei extra apps bijvoorbeeld, of thema’s die pijn doen aan de ogen. Maar er is ook geen muziekspeler-app. Toch heeft deze OxygenOS een heel eigen karakter dat het onderscheid van de nog puristischere Android One-telefoons. Standaard heb je bijvoorbeeld een hoofdscherm (waarbij je horizontaal kunt swipen voor meer thuisschermen) én veeg je vanaf de onderkant van het scherm om de volledige lijst van apps te krijgen. Links van het thuisscherm krijg je ook een scherm te zien met allerlei instelbare widgets, zoals een stappenteller, de locatie van je geparkeerde auto (ook handig voor de fiets) en een lijst van recente apps. Helemaal OnePlus is de Zen Modus. Activeer het en gedurende een bepaalde periode (zelf te bepalen, maar minimaal 20 minuten) zal je telefoon je niet lastigvallen. Behoorlijk radicaal, die Zen Modus, want eens gestart kun je effectief de smartphone nagenoeg niet gebruiken – behalve om oproepen aan te nemen en voor noodoproepen. Meldingen van Facebook en co worden gedempt. Het idee is dat je zo evenwichtiger met je smartphone leert omgaan. Een prima idee.

Kogel in je oor

Bij de 7T Pro worden geen oortjes geleverd. Je kunt de smartphone wel gebundeld aanschaffen met de nieuwe Bullets Wireless 2. Dat zijn draadloze oortjes, met een verbindende kabel die achter je nek loopt en een accu die ongeveer 18 uur doorspelen. Ze laden ook heel snel op: sluit een lader via een USB C-kabel aan en na tien minuten wachten kan je weer tien uur verder. Niet slecht, al zorgt een designfoutje dat je ze aanvankelijk vaker moet opladen dan verwacht. Er is namelijk geen aan/uit-knop. De achterkanten van de twee oortjes zijn magnetisch. Klik ze aan elkaar en de headset schakelt uit. Haal ze uit elkaar en ze springen aan, en verbinden wel heel snel met de 7T Pro. Dat magneetsysteem is ingenieus, maar een sensor die detecteert wanneer de Bullets Wireless 2 uit de oren worden genomen zou beter zijn. Het is bijvoorbeeld heel moeilijk om de OnePlus-oortjes in het meegeleverd ovale etui op te bergen zonder dat de oortjes onbedoeld uit elkaar vallen – en dus stroom verbruiken. Die magneetjes zijn wel handig als je de headset aanhoudt maar gewoon uit de oren neemt, bijvoorbeeld om even met een collega te praten. Vaak klikken ze aan elkaar vast zonder dat je er aan moet denken.

De bouwkwaliteit van de Bullets Wireless 2 is uitstekend voor de prijs. De oortjesbehuizingen zijn gemaakt uit een keramisch materiaal en zien er luxe uit. Je krijgt echt de indruk dat dit een duurder product is. Qua draagcomfort is er ook weinig kritiek mogelijk.

Als we de Bullets Wireless 2 in de oren stoppen, valt ons altijd wel een licht geruis op. Eens muziek begint te spelen of een filmsoundtrack, valt dat minder op. Maar het is er wel, ook heel fijn te horen in stille muziekstukken. Waanzinnig storend is het niet. Klankmatig komen de Bullets Wireless 2 even sterk uit de hoek als ze presenteren. Ze verrassen vooral omdat ze niet gericht zijn op bassheads maar betrekkelijk evenwicht en gedetailleerd zijn. Misschien ligt het ook wel aan de kleine baspoort, maar je hebt ook een gevoel van ruimte en een grote soundstage. Voor 99 euro is dit echt wel goed. Was er die ruis niet, dan zou het perfect zijn.

Conclusie

De OnePlus 7T Pro is een zeer competitieve smartphone voor wie een toptoestel zoekt, maar geen topprijs wil betalen. Duurdere vlaggenschepen hebben misschien net betere camera’s, maar op alle andere vlakken scoort de OnePlus-telefoon zeer hoog. Het scherm is uitmuntend, het heeft handige audiofeatures en de puristische software-ervaring zit je niet in de weg als je media wil consumeren. Baanbrekend qua autonomie is het wat minder, maar ook weer niet slecht.

De combinatie met de Bullets Wireless 2 zit goed. Deze oortjes bieden een goede geluidskwaliteit en ondersteunen aptX HD, wat ze ook voor andere telefoons interessant maakt. Onze testoortjes hadden wat ruis, maar voor het overige zeker hun geld waard.

OnePlus 7T Pro
759 euro www.oneplus.com
Beoordeling 4,5 op 5

OnePlus Bullets Wireless 2
99 euro | www.oneplus.com
Beoordeling 4 op 5






EDITORS' CHOICE