NIEUWSiEar Tilburg

Fyne en Ortofon op iEar' 2019

We kunnen het ons – gegeven onze voorpagina en de promotie rond onze awards – bijna niet voorstellen, maar voor wie het toch gemist heeft: de Audio Show iEar' 2019 is vanmorgen om klokslag 10.00 uur van start gegaan. Na enkele bakjes koffie in onze fraaie skybox zijn we op pad gegaan voor de eerste standbezoeken bij onze buren, want in de aanloop naar het uitgebreide verslag van Jamie dat na het weekend zal volgen, zullen we je vandaag en morgen ook alvast 'live' een kijkje in het Willem II Stadion geven. 

We begonnen onze route in één van de verre hoeken van de bovenverdieping, enkele deuren voorbij onze eigen stand en persruimte. Daar treffen we aan het raam van een van de andere skyboxen een analoge opstelling van MoFi, aan weerszijden bijgestaan door twee grote vloerstaanders van Fyne Audio. Bij binnenkomst zien we overigens eerst een grote kast met apparatuur van Ortofon, om maar even duidelijk te maken met welke accessoires hier wordt gewerkt.

Fyne F502

Fyne Audio heeft de eigen F502 onderhanden genomen en als Special Production-editie (SP) opnieuw uitgebracht, maar is gelukkig ook nog altijd overtuigd van de prestaties van de 'gewone' 502 – die daarom nu de muziek staat te maken. Het vlaggenschip uit de F500-reeks levert de kenmerkende helderheid en articulatie van het merk, zo luidt de toelichting, maar ondanks die 'fit' voor de grotere luisterruimtes zijn de weergevers ook in staat voor een dynamisch bereik op lagere volumes in kleinere kamers, zoals hier. erie samen met viscerale bas. Het systeem past bij grotere luisteromgevingen, maar is in staat om een enorm dynamisch bereik te onthullen, zelfs wanneer het wordt gespeeld op lage volumes in kleinere kamers zoals hier. Prima aftrap voor vandaag!

F502SP

Dan even terug naar de nieuwere versie. Feitelijk zijn een aantal componenten uit de grotere duurdere broer F702 in de behuizing van de F502 geplaatst. “Stel je voor dat je enkele componenten van een bestaande serie vervangt met die van je duurdere serie." Dat is precies wat ze bij Fyne Audio hebben gedacht toen ze de 20cm IsoFlare driver en de 20cm bas/mid driver uit de F702 in de behuizing van de F502 schroefden.

Uiteraard moest de cryogene behandeling die de cross-over van de F702 ondergaat ook op die van de F502SP worden toegepast, die voor de gelegenheid ook onder handen is genomen. Ten slotte werd ook de aluminium sandwich plint van de F702 aangepast zodat deze onder de F502SP paste en als eindresultaat te komen tot deze getunede versie van de standaard F502.

Het nieuwe ontwerp heeft een kaarsrechte frequentierespons en mag zich verzekerd zien van een buitengemeen muzikale afbeelding. De F502SP is verkrijgbaar in het hoogglans zwart en wit. Nieuw is de walnoten afwerking met een laklaag die zo diep van glans is dat je je erin zou verdwalen. De nieuwe Special Edition is voor 3.998 euro per set bij de dealer te vinden, de reguliere F502 vind je al voor € 1798 per paar. 

EDITORS' CHOICE