NIEUWSAccuphase

Accuphase E-800: klasse A geïntegreerde versterker

Het Japanse audiobedrijf Accuphase bestaat vijftig jaar en om het jubileum luister bij te zetten heeft het bedrijf de E-800 aangekondigd, een geïntegreerde versterker die werkt in klasse A. De nieuwe E-800 kan 50 Watt per kanaal leveren bij een luidsprekerimpedantie van acht Ohm en heeft een dempingfactor van 1.000. We weten nog niet wanneer de nieuwe E-800 in Nederland leverbaar zal zijn en voor welke prijs, maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

Accuphase E-800: krachtige geïntegreerde versterker

De E-800 van het in Japan gevestigde Accuphase heeft naar eigen zeggen de technische kenmerken “Ultra Low Noise” en “Super High Damping Factor”. Accuphase’s eigen uitstekende gebalanceerde volumeregeling van het AAVA-type annuleert alle externe ruis volledig en resulteert in een onovertroffen S/R-verhouding met de circuits aangedreven in een volledig gebalanceerde configuratie. De eindtrappen hebben dezelfde architectuur als de A-48. Een krachtige voeding helpt het de versterker om eenvoudig en volledig elke luidspreker aan te sturen.

De E-800 heeft een nieuw type grote en stevige behuizing. De 30-segment digitale vermogensmeter heeft een indicatiebereik van -50 dB kan zelfs schommelen bij een klein volumeniveau van minder dan -60 dB. Verder heeft de E-800 een monoblokconstructie. De krachtige voeding met een massieve speciaal gemaakte hoogrendement ringkerntransformator en twee grote speciaal gemaakte afvlakcondensatoren met een capaciteit van 60.000μF zijn in het midden van de unit geïnstalleerd. De gebalanceerde AAVA-volumeregeling bevindt zich aan de voorzijde van het apparaat om ruis te voorkomen. De nauwkeurige bewerking wordt uitgevoerd met de op maat gemaakte, zeer nauwkeurige volumesensor. De volumesensor is opgewaardeerd in vergelijking met die van voorversterker C-2850 en maakt een vloeiende beweging.

Het door Accuphase opgegeven nominale uitgangsvermogen is 50 Watt bij acht Ohm, 100 Watt bij vier Ohm en 200 Watt bij twee Ohm. Zelfs met een impedantie van één Ohm kan de E-800 300 Watt vermogen leveren. De E-800 kan dus gemakkelijk en volledig elk soort luidspreker aansturen, net zoals een krachtige losse eindversterker. De E-800 heeft een S/R-verhouding van 104 dB. Dit is 25% lager (2 dB) dan de E-650.

Accuphase E-800: AAVA-volumeregeling en hoge dempingfactor

De AAVA (Accuphase Analog Vari-gain Amplifier) is een volumeregelingsprincipe dat alle variabele weerstanden uit het signaalpad elimineert en is door Accuphase zelf ontwikkeld. De E-800 gebruikt twee AAVA-modules per kanaal met een volledig gebalanceerde configuratie van de ingang tot de uitgang. Het werkt als het volledig uitgebalanceerde circuit dat tolerant is voor interne en externe schadelijke ruis. De vastgehouden signaalpaden dragen ook bij aan de betrouwbaarheid op lange termijn en het behoud van de geluidskwaliteit.

De E-800 heeft een dempingfactor van 1.000 en zal dus ook de meest lastige luidsprekers in bedwang kunnen houden. De dempingfactor is 25% hoger dan die van de E-650. De uitgangsimpedantie wordt verlaagd door een eindtrap opstelling van zes parallelle push-pull MOSFET's. Het circuitontwerp van de eindversterker is hetzelfde als de nieuwste klasse A stereoversterker A-48.

Remote Sensing is de techniek om de uitgangsimpedantie van versterkers te verlagen door de negatieve feedback met signaalherkenning in de buurt van de luidsprekeraansluitingen te plaatsen. Balanced Remote Sensing is de techniek om de uitgangsimpedantie nog lager te maken door zowel de signaaldetectie als de GND-detectie. Dat is de negatieve feedback van het GND-niveau. Niet alleen dempingsfactor, maar ook totale harmonische vervorming en intermodulatie vervorming zijn allemaal verbeterd door de Balanced Remote Sensing.

Mechanische relais zijn de gemeenschappelijke componenten voor luidsprekerbescherming, maar de contactweerstand van een mechanisch relais is volgens Accuphase hoger dan algemeen wordt aangenomen. Daarom heeft Accuphase gekozen voor de MOSFET-schakelaar in plaats van conventionele mechanische relais voor luidsprekerbescherming. Dankzij deze MOSFET-schakelaar zijn de dempingsfactor, betrouwbaarheid en geluidskwaliteit allemaal verbeterd. De E-800 beschikt over het nieuwe MOS-FET-apparaat voor deze schakelaar met een zeer lage aan-weerstand. De E-800 maakt gebruik van zorgvuldig geselecteerde componenten met een zeer lage impedantie. Door signaalpaden dik en kort te maken, wordt ook bijgedragen aan de lage impedantie. Het nieuw ontworpen uitgangsbeschermingscircuit kan kortsluiting van de luidsprekeraansluitingen detecteren met inachtneming van de productveiligheid.

Temperatuursensoren die de temperatuur van het koellichaam detecteren, zijn geïnstalleerd op het koellichaam (twee sensoren op elk koellichaam). Dankzij deze sensoren stelt de E-800 nauwkeurig het hoge temperatuuralarm vast in het gedeelte van de eindversterker. Bovendien wordt de temperatuur in de uitgangstrap geregeld om niet te stijgen door de ruststroom te verlagen. Dankzij de optische koppeling wordt het gedetecteerde signaal volledig geïsoleerd van het uitgangssignaal om de negatieve effecten op de geluidskwaliteit te minimaliseren.

De E-800 weegt 36 kilogram en heeft de afmetingen 465 x 239 x 502 millimeter.

Accuphase E-800: optionele modules

De E-800 is een volledig analoge versterker met alleen lijningangen. Optioneel kan het DAC-50 Digital Input Board worden geplaatst, die digitale ingangen aan de E-800 toevoegt. Wie een draaitafel wil aansluiten, kan de AD-50 Analog Disc Input Board laten plaatsen.

Accuphase E-800: prijs en leveringsinformatie

Naar verluidt komt de nieuwe E-800 voor het einde van 2019 in de winkel te staan. Nederlandse prijsinformatie moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE