NIEUWSRotel

Rotel Michi: productlijn van tweekanaals vlaggenschepen


Sinan Kökbugur | 18 november 2019 | Fotografie Fabrikant | Rotel

Het Japanse audiobedrijf Rotel heeft de Michi-productlijn nieuw leven ingeblazen met de lancering van de P5, S5 en de M8, zijnde een voorversterker, stereo-eindversterker en mono-eindversterker. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf drie jaar gewerkt aan het ontwerp en de bouw van de nieuwe hificomponenten. De Michi-componenten zijn de tweekanaals vlaggenschepen van Rotel.

Onderstaande nieuwsbericht verscheen eerder in november, inmiddels hebben we de Rotels aan het werk gehoord bij iEar' en kunnen we ook een actueel dealeroverzicht delen om zelf eens kennis te gaan maken.

Rotel Michi: submerk van vlaggenschepen

De wat minder jonge muziek- en hifiliefhebbers kunnen zich Rotel’s legendarische Michi-productlijn uit 1991 mogelijk nog wel herinneren. Deze productlijn van 'betaalbare high-end' hifi-producten was opgetrokken rond de RHC-10 passieve voorversterker en RHB-10 eindversterker, die nu allebei collectorsitems zijn. Michi is het Japanse woord voor 'richting' of 'weg'. Het concept van Rotel was naar eigen zeggen “om veel van de geluidskwaliteit en de bouw van waanzinnig dure Amerikaanse componenten te bieden, terwijl de prijs betaalbaar zou blijven voor gewone stervelingen”.

Na enkele jaren stopte het bedrijf ermee en ging de illustere naam met pensioen, tot voor kort. Rotel heeft de Michi-productlijn nieuw leven ingeblazen met de lancering van een drietal nieuwe componenten. De drie gloednieuwe componenten zetten de traditie voort, d.w.z. een topkwaliteit voor een betaalbare prijs. De reeks bestaat uit de P5, een voorversterker met analoge en digitale ingangen, de S5, een stereo-eindversterker en tot slot de M8, een mono-eindversterker.

Rotel Michi P5: voorversterker met heel veel analoge en digitale aansluitingen

De nieuwe P5-voorversterker een breed scala aan ingangen, zoals dat hoort bij een moderne voorversterker. Het hart van de aan boord aanwezige DA-converter wordt gevormd door Dual AKM 32-bit DAC's, die ook DSD en MQA ondersteunen. Elk aspect van de P5 is zorgvuldig vervaardigd, inclusief de voeding, het circuitontwerp en de selectie van kritische componenten om de hoogste integriteit van het audiosignaal te garanderen en ongewenste ruis en vervorming te elimineren.

De Dual AKM 32-bit DAC’s voeden het klasse A voorversterkercircuit en zorgen voor detail, nauwkeurigheid en de hoogste muzikaliteit met behoud van cruciaal ritme en timing voor alle muziekgenres. Deze circuits worden ondersteund door een reeks van 17 onafhankelijke spanningsregelaars aangedreven door twee speciaal ontworpen en in de fabriek gebouwde ringkerntransformatoren met lage ESR-afvlakcondensatoren om constante stroom te leveren aan alle kritieke circuits.

Het frequentiebereik is 10 Hz tot 100 kHz (± 0,3 dB) op de analoge lijningangen. Voor de digitale ingangen en de draaitafelingang geeft Rotel een frequentiebereik op van 20 Hz tot 20 kHz (± 0,3 dB). De S/R-verhouding (IHF A-gewogen) is 116 dB voor de analoge lijningangen, 100 dB voor de digitale ingangen en 80 dB voor de draaitafelingang.

Automatisering en controlesysteemintegratie wordt gemakkelijk ondersteund met RS232- en Ethernet-verbindingen.

Rotel Michi S5: stereo-eindversterker

De Rotel Michi S5 stereo eindversterker kan 500 Watt klasse AB vermogen levert in acht ohm en meer dan 800 Watt tot vier ohm. De dubbele monoblock-architectuur is uitgerust met twee, op maat gemaakte, oversized, in Rotel’s eigen huis gefabriceerde 2.200 VA ringkern transformatoren die zich bevinden in individuele met epoxy gevulde behuizingen die ruis en trillingen elimineren. Een bank van vier Britse afvlakcondensatoren met een totale capaciteit van 188.000 uF levert uitzonderlijke basenergie met behoud van precieze details en controle over 32 transistors met hoge stroomuitgang voor een moeiteloze nauwkeurigheid van de timing en het ritme onder zelfs de moeilijkste belastingsomstandigheden.

Rotel geeft een frequentiebereik op van 20 Hz tot 20 kHz (+ 0 dB, - 0,15 dB) of 10 Hz tot 100 kHz (+ 0 dB, - 0,4 dB). De S/R-verhouding (IHF A-gewogen) is 120 dB.

Rotel Michi M8: mono-eindversterker

De controle en gezaghebbende kracht van de Rotel Michi M8 monoblok versterker is het resultaat van een perfecte balans tussen wetenschap en kunst en levert 1.080 Watt klasse AB vermogen in acht ohm en een verbazingwekkende 1.800 watt voor de meest veeleisende vier ohm luidsprekers. De M8 wordt aangedreven door een paar op maat gemaakte, geluidsarme, in Rotel’s eigen huis gefabriceerde ringkerntransformatoren ondersteund door vier Britse gepatenteerde spleetfolie, zeer efficiënte, lage ESR afvlakcondensatoren voor impactvolle bas met uitzonderlijke controle onder extreme belastingen.

Om nauwkeurigheid en zijn onovertroffen prestaties te bereiken, is de M8 uitgerust met een reeks van 32 transistors met hoge stroomuitgang, waardoor de belasting op individuele componenten wordt verminderd en de cruciale energie, ritme en timing tijdens de versterkingsfasen behouden blijven. Muzikale expressie en gedetailleerde verfijning werden verder bereikt door akoestische afstemming van alle kritische componenten en een uitgebalanceerd circuitontwerp.

Een display met hoge resolutie siert het voorpaneel en ondersteunt een piekvermogensmeter of spectrumanalyser. Met XLR- en RCA-ingangen, twee sets aangepaste Michi-luidsprekeraansluitingen, afstandsbediening en volledig uitgeruste RS232- en Ethernet-verbindingen biedt de M8 ultieme installatieflexibiliteit. Vermogensversterking op zijn best in de meest elegante industriële ontwerpen, aldus Rotel.

Beide eindversterkers hebben een display met een hoge resolutie die een piekvermogensmeter of spectrumanalysator kan weergeven. Naar verwachting zal de Michi-productlijn in de toekomst groeien door toevoeging van nieuwe leden.

Rotel Michi P5, S5 en M8: prijzen en leveringsinformatie

De koper kan kiezen uit een zwarte, zwarte of zwarte uitvoering. De adviesprijzen zijn als volgt.

Rotel Michi P5: 3.499 euro
Rotel Michi S5: 5.999 euro
Rotel Michi M8: 5.999 euro

Rotel Michi: dealeroverzicht

Nederland
010 Hifi Rotterdam
Audio Expert Den Bosch
Audio TV Centrum Eindhoven
iEar' Tilburg & Amsterdam
Lexicom Multimedia Leidschendam
Overgaauw HiFi Leiden
Poulissen Audio Video Center Roermond
Stassen Hifi Venlo

België
Electro Rosseel Zedelgem
Digit Home Barchon
HiFi Corner Antwerpen
Hifihome Brugge
Kompakt Hifi Aalst
New Music Brussel
Staelens Kortrijk

Luxemburg
L’Audiophile Luxemburg

MERK

EDITORS' CHOICE