REVIEW

Review: Moonchy & Tobias – Atmosfere (digitaal)

Eric de Boer | 07 november 2019

Atmosfere is het tweede album dat multi-instrumentalist Todd Tobias samen met Pat Moonchy via het Utrechtse platenlabel Tiny Room Records uitbrengt. In slechts een half uur tijd geeft het duo een nogal aparte, dromerige inkijk in een surreële wereld die op de een of andere manier prettig aanvoelt voor de luisteraar.

Todd Tobias is inmiddels geen vreemde meer. De uit Ohio, USA afkomstige vijftiger heeft behalve om zijn eigen werk ook internationale bekendheid verworven met zijn rol binnen de band Guided By Voices en zijn werk met Robert Pollard. Pat Moonchy, een geboren Italiaanse, is minder bekend in ons land, maar heeft toch een flinke staat van verdienste. Ze is de helft van de experimentele band Sothiac, speelt in duo’s naast trombonist Angelo Contini en jazzdrumer Lino Liguori, is lid van het Tai-No Orchestra en niet te vergeten van de Duitse krautrock-pioniers Faust.

Na het titelloze debuut van Moonchy & Tobias (dat in 2018 via Tiny Room en Hidden Shoal uitkwam) legt het duo op Atmosfere een meer afgewogen en eenduidig geheel neer. In plaats van fictionele taal te gebruiken, zingt Moonchy in haar moedertaal. Feitelijk neemt ze een hoofdrol op zich, want hoewel de ingetogen spelstijl van Todd Tobias voor spanning en atmosfeer zorgt, is er op het album een allesbepalende vocale stijl te horen. Het kinderlijk ijle, bijna Aziatisch aandoende stemgeluid van Pat is even wennen, maar geeft de twaalf korte tracks wel een unieke sound en ervaring mee.

Atmosfere staat bol van invloeden van het heden en het verleden. Zo klinkt Occasione nogal retro, met een knipoog naar de jaren zeventig wat betreft de muzikale invulling. Velo is weer pure hedendaagse folk, terwijl een nummer als Dall’Occhio dromerige popinvloeden kent met een ‘trippy’ ondertoon en de vocalen soms zelfs meerstemmig ingevuld. Ingetogenheid, kleine composities en zelfs een soort intimiteit zijn termen die op mijn notitieblokje meermaals terugkomen. En dat is wellicht ook de beste omschrijving voor dit werk. Helaas zijn niet alle tracks even overtuigend en soms lijkt het duo individueel zoekende naar coherentie. Ik vermoed dat de opnamen ook niet in dezelfde studio zijn gedaan. Daarnaast is de kopstem die Moonchy af en toe inzet niet geheel zuiver of prettig om naar te luisteren.

Toch weten Moonchy & Tobias met Atmosfere wel een vrij uniek album af te leveren. Mede dankzij de bewuste keuze om met relatief weinig opsmuk en vrij langgerekte, repetitieve melodielijnen de aandacht van de luisteraar op de wat vervreemdende, intieme Italiaanse vocalen te vestigen. Alsof je op vakantie een voordracht krijgt uit het dagboek van het dochtertje van je gastheer, waarbij je zonder de woorden te begrijpen alles af kunt lezen uit de kinderlijke emotie-overdracht. Je voelt je wat ongemakkelijk en tegelijkertijd een soort van vereerd dat het met je wordt gedeeld.

Dat alles maakt van Atmosfere een vreemde eend in de bijt, wat nog eens wordt versterkt door de manier waarop sommige tracks eindigen. Open, namelijk. Klankmatig is de productie passend, hoewel de dynamiek per track wisselt. Een bewuste keuze, vermoedelijk. Het tweede album van Moonchy & Tobias is er echt een voor een select gezelschap en biedt tevens ruimte voor ontwikkeling in de toekomst. Toch kan dit een leuke ontdekking zijn voor die druilerige dagen die we in ons land als winters mogen betitelen.

Muziek: 7
Klank: 7
Label: Tiny Room
Speelduur: 29:39 minuten
Website: moonchytobias.com/


EDITORS' CHOICE