De opmars van Chinese audio lijkt niet meer te stoppen. In onze multitest in-ears kwamen er al diverse merken uit die hoek voorbij. Ook waren we onder de indruk van de kleine draagbare speler van Shanling. We ontvingen van het merk een nieuwe speler, de draagbare hi-res M2X.
De wereld van personal audio is met de komst van de smartphone exponentieel gegroeid. Tel daarbij de ontwikkelingen in Cloud computing bij op (lees: Spotify c.s.) en dan komen we tot de conclusie dat hifi in je binnenzak prima mogelijk is. We zagen dat bijvoorbeeld ook bij de review van de AudioQuest DragonFly en de eerdergenoemde multitest in-ears. Maar wat als je nu niet de accu van je smartphone wil gebruiken, maar een apart apparaat voor je muziek prefereert, zoals de welbekende iPod? Ook dan is er bijzonder veel keuze, in de wereld van Digital Audio Players ofwel DAP's. Dat mag geen nieuws zijn, want bijvoorbeeld van Shanling zelf kwam op HiFi.nl eerder al de Shanling M0 voorbij - en daar werden we erg blij van. Dat kwam onder meer door de enorme hoeveelheid technologie in één kleine DAP in combinatie met het bijbehorende prijskaartje, en niet te vergeten de kwaliteit van de audioweergave. Wat dat betreft scoren de merken uit China heel goed. De Shanling M2X gaat voor 229 euro over de toonbank, wat krijgen we daarvoor?
Mag het ietsje meer zijn?
Iets waar audioproducenten uit China goed in zijn, is om zoveel mogelijk opties en technologie in audioapparaten te stoppen. Dan komt natuurlijk wel de kritische factor, want het moet ook nog goed klinken. Laten we vast verklappen dat de Shanling M2X zich goed staande houdt, maar eerst kijken we even wat er zoal op, aan en in zit.
Qua gewicht is de Shanling iets zwaarder dan de gemiddelde smartphone. Het apparaat heeft een handzaam formaat en een touchscreen van 3.2 inch. Het scherm heeft een resolutie van 320x480. De Shanling M2X is voorzien van een eigen OS, genaamd Mtouch 2.0. De afgeronde hoeken en de zwarte kleur geven het een elegant en stijlvol voorkomen. Dit is een speler die zeker gezien mag worden.
De DAP voelt ook high-end aan. Aan de rechterzijde vinden we een ronde knop. Deze kan ingedrukt worden voor aan/uit, en er kan aan gedraaid worden voor het volume. Aan de andere kant zijn nog eens 3 knoppen te vinden; volgende en vorige nummer, en Play/pause, toch wel handig op een speler. Aan de onderkant vinden we de USB/DAC-aansluiting en 2 outputs voor headphones of in-ears, waarvan 1 gebalanceerd. Tot slot: een slot voor een micro-SD kaartje, ondersteuning tot 2 TB.
Aan de binnenkant is waar het spannend begint te worden. Hier vinden we namelijk een single DAC, een AK4490EN. Er zit LDAC aan boord, maar ook AirPlay en DNLA. Qua draadloze verbindingen heeft de Shanling M2X wifi en tweeweg Bluetooth, Bluetooth Qualcomm aptX wel te verstaan. Dat zorgt voor minimaal verlies van kwaliteit. In het menu of OS vinden we een app voor Tidal, geen andere diensten. Er komen regelmatig updates, deze zijn via de micro-SD of OTA te installeren.
Het versterkende gedeelte bestaat uit een OPA1612 die ingezet wordt als een low-pass filter en 2 AD8397 versterkers. Verder is er gewerkt aan de afscherming, met koperplaatjes. Ondersteuning is er voor vrijwel alle geluidsformaten: DSF, DFF, ISO, DXD, APE, FLAC, WAV, AIFF, DTSMP3, WMA, ACC, OGG, ALAC, MPS, M4C, AC3 en M3U. Afspelen zou tot 32 bit/ 384kHz gaan en DSD 256. De single ended output impedantie ligt op 1 ohm, balanced op 2 ohm.
We hebben de afgelopen weken echt geleefd met de Shanling M2X. Dat betekent onder meer mee naar werk, op de fiets, en zondag op de bank muziek luisteren. Dat gaf ons een goed beeld en indruk van de Shanling.
Muziekkaal of muzikaal?
We hadden om te beginnen nog een groot aantal in-ears liggen van de multitest. Dat kwam goed uit. Op die manier konden we luisteren welke in-ears een goede combinatie vormden met de Shanling M2X. We hebben de Denon C821, de Final E5000 en Hifiman Sundara gebruikt. De Final was een goede combinatie.
Qua muziek is er een hoop voorbijgekomen. Zo hebben we gebruikt gemaakt van Airplay om van de iPhone naar de Shanling te streamen. Uiteraard is er ook muziek direct op een kaartje gezet om te luisteren, een DAP wordt veelal gebruikt om de eigen muziekbibliotheek mobiel te maken. Onderweg hebben we gebruikt gemaakt van Bluetooth, op deze manier konden we via Spotify muziek luisteren. Thuis op de bank via AirPlay. Er zit hier ook een verschil in; via Airplay zit er meer vermogen in. Dat is trouwens ook mogelijk via DNLA, voor de Android toestellen.
Het nummer Who Am I van London Grammar is een prachtige graadmeter. De stem van de zanger legt heel veel gevoel in dit nummer. Het komt dan vaak genoeg voor dat er geen controle op het hoog is. In dat geval wordt de zang hier erg dun en scherp. De Shanling heeft geen moeite om de Final goed aan te sturen; de zang is spot on. Het is prachtig gevat als een pakje vol met emotie.
De zang wordt bovendien onderbouwd door een indrukwekkend laag. Het is een genot om naar te luisteren. Met de Hifiman Sundara lijkt de Shanling M2X iets meer moeite te hebben. Misschien net te veel van het goede. We zetten Muse met Knights of Cydonia op. Even wat stevige muziek. Met de Final is het wederom een genot. We worden getrakteerd op een volle soundstage en dat is best prestatie voor zo'n klein bedrag.
De muziek van Eelke Kleijn is niet voor iedereen weggelegd, maar dat zou het wel moeten zijn. Met de Final en de Shanling M2X is iedere toon raak en voelen we ons dieper wegzakken in de muziek. Het nummer Maschine 1.0 is letterlijke wegtrekker. We proberen het toch nog even met de Hifiman Sundara. Echter krijgen we weer het gevoel dat er net iets aan controle mist. Een koptelefoon van een niveau lager zou wellicht een betere keuze zijn.
Qua geluidskwaliteit is de Shanling M2X heel sterk en alleen daarvoor zouden we zeker 4.5 sterren geven. Als we ook iets langer van de muziek konden genieten, dan zou het helemaal fantastisch zijn; we deden met een volle accu tussen de 8 en 10 uur.
Software
Dan komen we op het punt software. Dit is een onderwerp waar complete studies aan gewijd zijn. Voor een product zoals een Digital Audio Player moet dit heel erg goed in elkaar zitten. Apple heeft er jaren over gedaan om de OS op de iPod en de iPhone heel natuurlijk te laten aanvoelen. Maar misschien nog wel belangrijker; om de beste prestaties uit het product te halen. Als we de OS, Mtouch 2.0, gaan analyseren dan komen we tot een aantal conclusies. Mtouch 2.0 is eenvoudig en simpel opgebouwd. We starten direct op het beginscherm en hier hebben we de keuze om muziek te luisteren die we op de SD-kaart hebben gezet. Ook is er een vrij basic app voor Tidal beschikbaar. In deze app is verder weinig in te stellen of te kiezen. De eerste vraag die dan opkomt, is waarom er niet voor Spotify, Deezer of Qobuz is gekozen. De Mtouch 2.0 OS voelt wel snel en vlot aan. Dit komt omdat het heel licht is. Het is vrij eenvoudig en zonder toeters of bellen. Dit legt nauwelijks druk op het werkgeheugen van de Shanling M2X. Dat is prettig, maar of het ook de juiste keuze is?
We hebben de mogelijkheid om in de instellingen de draadloze verbindingen aan te zetten. Door Wifi in te schakelen kunnen we AirPlay en DNLA kiezen. Ook kunnen we op deze manier draadloos over het netwerk muziek op de Shanling M2X zetten. Om dit te doen moeten we naar het IP-adres van de M2X. Dit doen we via een internetbrowser. Echter worden we daar verrast door een uitgebreide uitleg in het Chinees. Het lukt ons uiteindelijk wel om een bestand te kiezen, maar uploaden naar de speler krijgen we niet voor elkaar. We krijgen sterk de indruk dat de OS te eenvoudig is. Er zit meer potentie in de speler en dit komt niet tot zijn recht. De beperking is Mtouch 2.0. Hier lopen we tegenaan bij de instellingen, muziek overzetten en de toepasbaarheid. Vanaf de telefoon streamen naar de Shanling M2X is geweldig, zeker door de betere geluidskwaliteit. Maar we willen niet altijd de telefoon belasten. Het is te vergelijken met Max Verstappen die in zijn F1-wagen op maandagochtend van hartje Utrecht naar een afspraak in Amsterdam moet rijden. Overal moet hij zich aan de verkeersregels houden en de toegestane maximale snelheid. Dat is effectief, want hij zal best op zijn afspraak aankomen. Maar efficiënt? Dat niet. Hier scoort de Shanling M2X gewoon niet geweldig op. Ook heeft de Shanling M2X geen ingebouwd geheugen, dus er komt verplicht een aanschaf van een micro-SD card bij.
Een kale versie van Android zou hier een wereld van verschil kunnen maken. De toegang tot meerdere streaming apps, eenvoudig muziek in je eigen netwerk streamen of overzetten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waar de Shanling M2X veel baat bij zou hebben.
Conclusie
De Shanling M2X is een Digital Audio Player die eruitziet, voelt en klinkt als een high-end hifisysteem. De prijs daarentegen is klein, net als het formaat van de speler. Er zijn maar weinig in-ears die niet goed speelden op deze mobiele weergever. De Mtouch 2.0 OS is licht en snel, maar vormt tegelijkertijd ook een bottleneck. Als je een echte liefhebber van muziek bent, die zijn collectie graag handmatig overzet op een speler, dan is de Shanling M2X zeker de moeite waard.
Shanling M2X
€ 229 | www.duneblue.com/shanling
Beoordeling: 3.5/5