NIEUWS

b.ton Concrete bluetooth-luidspreker: gebouwd voor de eeuwigheid?

De Vienna Concrete Sound Foundation, opgericht door Thomas Poganitsch en Roland Jaklitsch, heeft een bluetooth-luidspreker uitgebracht die is gebouwd van een opmerkelijk materiaal. Voor zover wij weten is de b-ton Concrete Bluetooth de eerste bluetooth-luidspreker die is gemaakt van beton. Het uiterlijk van de nieuwe b.ton Concrete Blueooth is een minimalistisch, tijdloos elegant ontwerp.

b.ton Concrete blueooth luidspreker

Voor aanbieders van bluetooth-luidsprekers is het niet eenvoudig om de aandacht te trekken want de markt is overvol. Kom dan nog maar ens met iets originels op de proppen. En dat is precies wat de Vienna Concrete Sound Foundation zich als taak heeft gesteld.

Achter de Vienna Concrete Sound Foundation staan de ontwikkelaars Thomas Poganitsch en Roland Jaklitsch, die beweren gepassioneerde perfectionisten te zijn als ambachtslieden en ontwerpers. Thomas Poganitsch runt bijvoorbeeld al vele jaren het bedrijf Thomas Poganitsch Design en ontwikkelt en produceert buitengewone designobjecten, allemaal handgemaakt in Wenen. Roland Jaklitsch houdt zich bezig met het ontwerpen en bouwen van porseleinen luidsprekersystemen.

Het gezamenlijke project Vienna Concrete Sound Foundation heeft zich nu gewijd aan Bluetooth-luidsprekers, maar ook van een speciaal soort. Je zou kunnen zeggen dat dit bluetooth-luidsprekers zijn die voor de eeuwigheid zijn gebouwd, tenminste als het op de behuizing aankomt. Die is namelijk gemaakt van beton. Natuurlijk heeft dit allemaal praktische redenen, want ook met Bluetooth-luidsprekers is een behuizing die zo robuust mogelijk is, vrij van trillingen en resonanties, de beste basis voor aantrekkelijk geluid. Uiteraard voldoet beton met vlag en wimpel aan deze eisen.

De uitdaging hier is echter om dit materiaal te verwerken, maar dat is zo te zien gelukt. De nieuwe b.ton Concrete bluetooth-luidspreker heeft een breedte van 210 mm, een hoogte van 130 mm en een diepte van 120 mm, waardoor het apparaat vrijwel overal kan worden geplaatst. Is hij dan heel zwaar? Nee, dat valt met slechts 2,7 kilogram alleszins mee. Beton is immers dermate stijf dat de wandikte van de behuizing beperkt kon blijven.


De makers hebben wel enige moeite gedaan om een aantrekkelijk ontwerp te presenteren. Dit omvat niet alleen de compacte behuizing met afgeronde randen, maar ook een mooie luidsprekergrill. De textielbekleding wordt aangeboden in zes kleurvarianten, namelijk antraciet, wit, spar, oranje, pastelblauw en zwart. Als een speciaal ontwerp is er ook de variant b.ton Concrete Bluetooth Speaker Wiener Geflecht. Hier gebruikt men een ontwerpelement dat waarschijnlijk door elke Weense bewoner en Weense bezoeker is gezien, bijvoorbeeld op klassieke fauteuils in Weense koffiehuizen. Het is deze typische Rattangeflecht die meestal de rugleuning en zitting van deze fauteuil siert en als luidsprekergrill in het b.ton Concrete Bluetooth-luidspreker is verwerkt.

De b.ton Concrete Bluetooth-luidspreker is ontworpen als een basreflexsysteem met een breedbanddriver die wordt aangedreven door een klasse D-versterkermodule die volgens de fabrikant een vermogen kan leveren van 8 Watt. De b.ton Concrete Bluetooth-luidspreker kan een frequentiebereik tussen 50 Hz en 20 kHz weergeven en een maximale geluidsdruk van 90 dB genereren. De gebruikte Bluetooth-module voldoet aan de Bluetooth 4.0-standaard.

b.ton Concrete bluetooth-luidspreker: prijzen en leveringsinformatie

De verkoop loopt via de website van Thomas Poganitsch Design. De normale b.ton Concrete Bluetooth Speaker kost 395 euro. De versie met de gevlochten voorzijde is met 445 euro iets duurder. De levering van de eerste modellen zal waarschijnlijk begin december 2019 starten.

EDITORS' CHOICE