REVIEWiFi

Review: iFi PowerStation met ANC voor ‘schone’ stroom

SAMENVATTING

iFi Audio laat met de PowerStation zien dat kwalitatief goede netfilters geen kapitaal hoeven te kosten, door het grote gat te vullen tussen budget-netfilters specifiek ontworpen voor computergebruik en de premium filters voor audiovisuele toepassing met prijskaartjes van minimaal vier cijfers. Ondanks dat de iFi PowerStation zeer betaalbaar is, is de bouwwijze subliem en zijn de prestaties van formaat.

PLUSPUNTEN

  • Bouwwijze
  • Active Noise Cancellation
  • Prijs-prestatieverhouding

MINPUNTEN

  • Helemaal niets

In de audiowereld lijken muziekliefhebbers het er steeds vaker over eens dat een goede stroomvoorziening de geluidskwaliteit bevordert. Toch is nog niet iedere muziekliefhebber in het bezit van een power conditioner of netfilter. Zijn het de aanschafkosten? Van importeur Network Media Systems ontvingen we de zeer betaalbare iFi PowerStation. De prijs zal niemand meer tegenhouden, maar doet het filter wat iFi Audio belooft?

iFi Audio

Onder hifi-puristen heeft iFi Audio inmiddels een ijzersterke reputatie opgebouwd. Niet alleen levert deze producent perfecte head-fi equipment, ook op het gebied van stroomvoorziening en ontstoring van de gehele audiovisuele keten biedt iFi doeltreffende oplossingen. Het mooiste van dit alles is dat het bedrijf geen astronomische prijzen hanteert; oplossingen van iFi zijn zowel voor de beginnende muziekliefhebber, de doorgewinterde muziekliefhebber en de audiofiele muziekliefhebber interessant.

In de zomer van 2019 introduceerde iFi de zogenaamde PowerStation, een robuust ontworpen stekkerblok waarin de producent netfiltering heeft geïntegreerd. Nu is een stekkerblok met netfiltering tegenwoordig allang geen ‘unobtainium’ meer. Het is eerder uitzondering dan regel om een hoogwaardig stekkerblok zónder netfiltering te vinden. Wat juist deze verdeeldoos zo interessant maakt is, dat iFi gebruik maakt van actieve ruisonderdrukking zoals we dat kennen van hoofdtelefoons en microfoons.

Schone stroom

Voordat we verder ingaan op de iFi PowerStation, willen we eerst meer vertellen over netspanning. Niets is namelijk zo ongrijpbaar als netspanning. Ongrijpbaar in de breedste zin van het woord. Netspanning kan immers bijten als een dolle hamster, maar netspanning is vooral ongrijpbaar als het aankomt op geluidskwaliteit. Waarom kan een hifi-set op het ene moment beter klinken dan op een ander moment van de dag? Dat heeft niet altijd iets met uw gehoor of gemoedsrust te maken. Daarvoor zijn namelijk ook diverse externe oorzaken aan te wijzen.

De eerste oorzaak is fluctuatie in het voltage van de netspanning. Hiermee kan het zijn dat de spanning soms een paar procent minder hoog is dan een paar dagen ervoor. Ook kan het zijn dat er een aardingsprobleem in de stroomvoorziening zit, of dat er minimale gelijkspanning op het lichtnet staat. Daar kunnen de lineaire voedingen in uw premium hifi-componenten vaak minder goed mee overweg.

Interne vervuilers

Verreweg de meeste netvervuiling wordt veroorzaakt door interne invloeden en worden dus opgewekt binnen de muren van uw huis. Denk aan het inschakelen van de pomp van de koelkast of cv-ketel. Ook halogeendimmers en de schakelende voedingen van smartphone adapters zorgen voor veel rommel op het lichtnet. Nu zou u kunnen kiezen om een speciale audiogroep te laten aanleggen en misschien zelfs een aard pin te laten slaan indien het huis niet goed is geaard. Ondanks dat het oplossingen zijn die we toejuichen, zijn hiermee niet alle factoren weggenomen. Een hele belangrijke factor is de vervuiling die in de audioketen zelf wordt opgewekt. Maar hierover later meer.

Look en feel

We zijn bij ontvangst van de iFi PowerStation via importeur Network Media Systems direct onder de indruk van de sublieme bouwwijze van het loodzware, geheel uit dik aluminium vervaardigde stekkerblok. Behalve dat de bouwwijze een levensduurverlengend effect heeft, krijgt RFI hierdoor geen kans. De PowerStation heeft gelukkig een aansluiting voor een normale netstekker en geen afwijkend high-power model. Boven deze aansluiting zit een zware powerknop waarmee de gehele keten in een keer kan worden in- en uitgeschakeld. Handig voor het geval u langdurig van huis bent.

Bouwwijze

Ook de interne bouwwijze is uitstekend. Wanneer we de PowerStation ontdoen van het jasje, valt het ons op met hoeveel zorg deze stekkerblok is gemaakt. De verdeeldoos heeft dikke massieve koperen geleiders. Deze geleiders en ook de contactvlakken voor de netstekkers zijn volgens de fabrikant van 99.9999% zuiver OFHC-koper. Deze garanderen een optimale geleiding en zijn bestand tegen hoge vermogenspieken. De sockets voor de netstekkers hebben aan weerszijden extra verstevigende aluminium staven, zodat de sockets voldoende stevigheid hebben. Hierdoor zullen ze niet snel bezwijken onder een continue mechanische belasting van stugge, zware netspanningskabels.

Pockets

Veel goedkopere netfilters filteren de netspanning eenzijdig; op het moment dat de netspanning uit de muur het stekkerblok binnenkomt. De stroom is ontdaan van externe vervuiling, maar intern opgewekte vervuiling heeft veelal nog steeds vrij spel. Met interne vervuiling bedoelen we netvervuiling die in de audioketen zelf wordt gegenereerd en via het stekkerblok wordt doorgegeven aan de overige audiocomponenten. Denk hierbij aan schakelende voedingen die, niet zelden, de netspanning vervuilen met hoogfrequente ruis. iFi Audio heeft hierom zogenaamde ontstorende ‘pockets’ aangebracht waarbij eventueel opgewekte netvervuiling met condensators (de gele blokjes op de foto’s) wordt geëlimineerd en zodoende niet de stroomvoorziening van de omliggende audiocomponenten zal beïnvloeden.

Toch zal er altijd een vorm van netvervuiling aanwezig blijven. En juist op dit gebied maakt iFi Audio een briljante zet door de veelgeprezen iPurifier in de verdeeldoos te integreren. Opmerkzame lezers zullen deze slimme filter wellicht al eerder hebben herkend. De iPurifier+ detecteert eventuele netvervuiling en ‘vervuilt’ de netspanning vervolgens opnieuw met dezelfde netvervuiling in een omgekeerde polariteit. Daardoor zal de netvervuiling geheel volgens natuurkundige wetten uitdoven, terwijl de netspanning zelf niet wordt beïnvloed. De filtering van de netspanning wordt bij het iFi PowerStation dus op verschillende niveaus aangepakt. Slim.

Aarde en polariteit

Behalve het integreren van filtering heeft iFi een handige fase-detectie geïmplementeerd. Het 180-graden omdraaien van een netstekker kan immers een desastreus effect hebben op de klank en het geluidsbeeld van uw set. Ook een foutieve of ontbrekende aarde kan de performance en het geluidsbeeld flink verstoren. Behalve een hinderlijke bromtoon kan een ondeugdelijke aardverbinding bovendien zorgen voor levensgevaarlijke situaties voor uw gezin en huisdieren.

Om dat op te lossen heeft iFi de iPurifier in de PowerStation van een 4mm bananensteker voorzien waarmee het stekkerblok, indien nodig, snel kan worden geaard. Ook levert iFi Audio de zogenaamde iFi Groundhog+, een selectie aan optionele kabeltjes waarmee audiocomponenten zonder randaarde in een handomdraai kunnen worden geaard. Erg handig wanneer u last heeft van vervelende aardlussen in uw hifi-systeem.

Voor een snelle indicatie van fase en aarding heeft iFi Audio twee controle LED’s in de iPurifier+ geïntegreerd. Lichten beide LED’s groen op, dan is alles dik in orde. Licht de polariteit-LED rood op, dan zit de stekker van de PowerStation 180-graden verkeerdom in de wandcontactdoos. Lichten beide LED’s rood op, dan is er een probleem met de aarding van de stroomvoorziening. Zijn beide LED’s uit, dan heeft de PowerStation zichzelf ten gevolge van een spanningspiek uitgeschakeld.

Overspanning

Het elektriciteitsnetwerk in de Benelux behoort tot een van de meest geavanceerde en stabiele elektriciteitsnetwerken ter wereld. Ondanks dat ons elektriciteitsnetwerk wel enige spanningsfluctuaties kent, is deze heel wat stabieler dan elders ter wereld. Het enige waar we ons zorgen over hoeven te maken is zogenaamde ‘overspanning’. En dan hebben we het natuurlijk heel specifiek over blikseminslag.

Daarom is het goed te melden dat iFi Audio de stekkerblok heeft voorzien van een overspanningsbeveiliging. Detecteert de PowerStation een overspanning, dan schakelt deze in enkele microseconden af. Of deze beveiliging effectief genoeg is om onze set te beschermen durven we u echter niet te zeggen. We kiezen er toch liever voor om de netstekkers uit voorzorg uit de wandcontactdoos te trekken bij een stevige onweersbui.

Geluidskwaliteit iFi PowerStation

Het belangrijkste is natuurlijk hoe onze muziek klinkt wanneer we de PowerStation opnemen in onze hifi-keten. Voordat we alle stekkers er lukraak inprikken, controleren we voor de zekerheid eerste de polariteit van de netstekkers. Maakt de volgorde verschil? Volgens sommige puristen wel. Wij plaatsen onze voorversterker doorgaans in de eerst beschikbare pocket. De rest van de bronnen op kabellengte. Hierna maken we ons op voor een lange periode van inspelen.

Na een kleine 300 uur spelen bemerken we dat de geluidskwaliteit ten opzichte van de eerste uren flink is verbeterd. De midrange definitie heeft voldoende kracht zodat stemmen en snaarinstrument duidelijk en natuurgetrouw worden weergegeven. De laagweergave is krachtig en uitstekend gecontroleerd. We zijn onder de indruk van de volle klank van koper- en de impact van slagwerk. We ervaren vooral een flinke toename in openheid, muzikaliteit en rust. Tijdens de luistersessies trekken we vele albums uit onze platenkast. Er zijn enkele platen die we niet graag draaien omdat deze soms een hard randje of een glasachtige klank bij stemmen en koperwerk kunnen hebben. Bij enkele albums verdwijnen deze nadelige effecten nu echter als sneeuw voor de zon.

Oordeel

Behalve een fractie meer aan dynamiek verandert de iFi PowerStation vrijwel niets aan de klank van de set. Hoewel u zou kunnen denken dat dit niet de bedoeling kan zijn, kunnen we melden dat dit juist iets goeds is. Het is immers onwenselijk wanneer de klank van uw set van neutraal naar knuffelig warm transformeert of van neutraal naar koud en hard. Het belangrijkste is dat de set zeer muzikaal blijft spelen en we ondanks de winst in transparantie geen kurkdroge en ultra-analytische muziekweergave ervaren.

We bemerken vooral een toename in rust en ervaren een meer coherente muziekweergave. Scherpe randjes en felheid bij instrumenten verdwijnen als bij toverslag en dat beluisteren we vooral bij zang, gitaar-, slag- en koperwerk. Ook een triangel of woodblock in de achtergrond klinkt ineens als een echte triangel of woodblock - in de achtergrond - en onderscheidt zich overduidelijk van elektronisch gegenereerde exemplaren.

De details in de muziek springen minder opdringerig naar de voorgrond, maar omdat de ruisvloer afneemt worden deze voller en realistischer in het geluidsbeeld neergezet. Ook ervaren we door deze lagere ruisvloer meer ruimtelijkheid en openheid, vooral te danken aan de iPurifier+ die iFi heel slim in de stekkerblok heeft geïntegreerd. Het mooie is, dat er zelfs meerdere losse iPurifiers kunnen worden gebruikt om het effect van de noise cancelling verder te versterken.

Kanttekeningen

Ondanks dat we zeer goede resultaten met deze iFi PowerStation behalen, is het geen magische toverstok voor al uw hifi-problemen. Een netfilter lost de problemen van een ondeugdelijke elektriciteitsinstallatie of problematiek door slechte bekabeling niet op. Een netfilter zet net de laatste puntjes op de ‘i’. Wilt u uw hifi-set op een hoger niveau laten spelen, dan is de aanschaf van een netfilter echter niet de laatste, maar absoluut een van de eerste upgrades die we kunnen adviseren.

We adviseren bovendien om de netfilter niet voor ál u hifi-componenten te gebruiken. Digitale bronnen zoals netwerkspeler, streaming bridge, DAC, compact disk speler of cd-transport zijn de aangewezen bronnen voor een netfilter. Ook vinden sommige voorversterkers graag een plekje in de netfilter. Krachtige geïntegreerde versterkers en zware eindversterkers met lineaire voedingen worden liever direct vanuit de muur gevoed.

Conclusie

Met deze PowerStation laat iFi Audio zien dat kwalitatief goede netfilters geen kapitaal hoeven te kosten. Met deze PowerStation vult iFi het grote gat tussen de budget-netfilters specifiek ontworpen voor computergebruik en de premium filters voor audiovisuele toepassing met prijskaartjes van minimaal vier cijfers. Ondanks dat de iFi PowerStation zeer betaalbaar is, is de bouwwijze subliem en zijn de prestaties van formaat. De integratie van de iFi iPurifier+ is briljant en we ervaren op verschillende vlakken significante verbeteringen in de geluidskwaliteit. 

De retailprijs van de iFi PowerStation bedraagt 549 euro, de optionele Groundhog+ kabelset kost 69 euro. Meer informatie over het merk vindt u op ifi-audio.com of op de website van de importeur. 

iFi Audio PowerStation 
Klank: 5 uit 5
Geluidsbeeld: 5 uit 5
Filtering: 4,5 uit 5
Bouwwijze: 5 uit 5
Prijs-prestatie: 5 uit 5 

Waardering: 5 uit 5

MERK

EDITORS' CHOICE