Review: Waterfall Audio Home Cinema Pack 5 – Surrounded by Glass

SAMENVATTING

Je koopt deze schitterende audiojuwelen omdat ze naast goed klinkend vooral uniek, cool, gedurfd, mooi en anders zijn. En ben je een lezer die moeite heeft de aankoop van vloerstaanders te rechtvaardigen tegenover je wederhelft? Wellicht heb je nu wél een been om op te staan.

PLUSPUNTEN

  • Prettig midden
  • Zelf te tunen laagweergave (Victoria Evo)
  • Schitterend design
  • Innovatief
  • Goed aan te sturen

MINPUNTEN

  • Prijzig
  • Geen verstelbare voetjes (Victoria Evo)

Het is een bijzonder gezicht; volledig doorzichtige speakerkasten. Het Franse Waterfall Audio heeft er een aardige naam mee opgebouwd. Ik ben aan de slag gegaan met een review van de Home Cinema Pack 5. Een volledige 5.1 speakerset van Waterfall bestaande uit de Victoria Evo vloerstaander, de Elora Evo centerspeaker, twee stuks Hurricane Evo voor de surroundkanalen en een HF2-250 subwoofer.

Waterfall Audio

Waterfall Audio is in 1996 opgericht in het noorden van Frankrijk. Het is een zelfstandig bedrijf dat uitsluitend luidsprekers maakt en daarvoor samenwerkt met de Franse driver-bouwer Atohm. Al sinds 1993 spookte het idee van volledig glazen speakers rond in de gedachten van ontwerper Cedric Aubriot, maar het duurde tot 1999 voor de eerste exemplaren gereed waren voor productie en verkoop. De speakers zijn intussen weer verder geëvolueerd en dat is terug te horen in de Evo-revisies van alle speakermodellen in het home cinema-pakket.

Victoria Evo

De Victoria Evo is een spectaculair ogende speaker. Alleen de onderkant is niet van glas gemaakt, maar van aluminium. Alle andere zijden zijn gemaakt van dik veiligheidsglas. De speakers worden volledig met de hand geassembleerd, een acht uur durend klusje per speaker. Aan de onderzijde is een aluminium voet gemonteerd. De drivers in de Victoria Evo worden gemaakt door driver-bouwer Atohm. Er wordt gebruik gemaakt van een 2cm grote silk dome tweeter. Voor het midden/laag is een duo van 15cm grote woofers gemonteerd.

De grootste uitdaging voor de ontwerpers van glazen speakers is natuurlijk; hoe maak je nu een goed klinkende speaker die volledig doorzichtig is? Dus zonder dempingsmateriaal, zonder verstevigde kastconstructie, zonder zichtbaar scheidingsfilter of interne bedrading. Belangrijkste doorbraak daarbij is de Acoustic Damping Tube, kortweg ADT, waar Waterfall gebruik van maakt. Een soort mini speakerkast die achter de woofers is gemonteerd. Deze dempende buis neemt de taak van akoestisch dempend materiaal over wat je in traditionele speakers ziet, zoals schuim of wol.

In de aluminium voet zit een passieve bassdriver. Deze driver zorgt ervoor dat de speakers hun energie goed kwijt kunnen. Een soort reflexpoort dus, maar dan anders. De Waterfall Victoria Evo is een gesloten systeem. Het mooie aan de passieve driver is dat Waterfall gewichtjes meelevert in de doos, waarmee je de lage tonen kunt tunen tot aan de 150Hz. Zonder gewichtje toegevoegd gaan de lage tonen het minst diep op zo’n 52Hz, maar is de gehele weergave flink strakker te noemen. Dan zijn er gewichtjes aanwezig van 7 gram per stuk die de lage tonen door laten lopen tot zo’n 48Hz, maar dit gaat wel ten koste van de snelheid van de weergave. Ten slotte zijn er gewichtjes van 27 gram waarmee de lage tonen nog wat lager doorlopen tot zo’n 42Hz, maar dit zorgt vervolgens voor een wat tragere sound. Je past dus met de gewichten effectief de snelheid van de driver aan en dat is erg leuk bedacht om zo de speakers aan jouw ruimte en muzieksmaak aan te passen. Tijdens de reviewperiode heb ik geen gewichtjes gebruikt. Dit gaf wat mij persoonlijk betreft gewoon het beste resultaat.

In diezelfde aluminium voet is, verborgen voor het oog, de cross-over gemonteerd. Deze zit in een soort aluminium brug over de passieve driver heen. Vanuit de cross-over loopt de bedrading strak opgespannen langs de voorkant van de speaker omhoog naar de drivers. Het doet daarmee een beetje denken aan de snaren van een gitaar of cello. Al met al is het een bijzonder design met een hoge WAF ('wife acceptance factor'). En de techniek alleen al toont de grote ballen van de fabrikant aan, want het is een heel andere manier van speakers ontwerpen die doorzettingsvermogen en out-of-the-box denken vereist.

Het frequentiebereik loopt met de zwaarste gewichtjes gemonteerd van 42Hz tot 28kHz gemeten bij +/- 3dB. De Victoria Evo heeft een gevoeligheid van 89dB en is daarmee goed aan te sturen. De gemiddelde impedantie ligt op 8 ohm en minimaal op 4 ohm. De speakers zijn bij de voet 25cm breed, 25cm diep en 101cm hoog. Het glaswerk meet 17,2cm bij 17,2cm. Ze zijn dus zeer compact en doordat ze doorzichtig zijn ogen ze nog compacter. Ondanks het gebruik van het dikke veiligheidsglas is het gewicht relatief beperkt gebleven: 17 kilo per stuk.

Elora Evo

De Elora Evo is een speaker die eveneens uit zowel glas als aluminium bestaat. Echter is hier meer aluminium gebruikt in verhouding. Er is dezelfde 2cm grote silk dome tweeter gemonteerd in de aluminium behuizing. Aan weerzijden van de tweeter is een tweetal 10cm grote drivers gemonteerd voor de weergave van midden en lage tonen tot 120Hz. Hier is het glas decoratief gebruikt en is niet de klankkast zelf opgetrokken uit het doorzichtige materiaal.

Het frequentiebereik loopt van 120Hz tot 28kHz. De Elora Evo heeft een gevoeligheid van 90dB. Met een diepte van totaal 8cm zonder voet is de Elora Evo goed aan de muur te bevestigen onder de televisie. De breedte komt op 42cm en de hoogte is, zonder gemonteerde aluminium voet, 19cm. Inclusief de voet is de hoogte 22cm en de diepte 17 cm.

Hurricane Evo

In de Waterfall Home Cinema Pack 5 doet een paar Hurricane Evo dienst als surround-luidsprekers. Ook dit zijn weer aluminium speakers met een glazen omlijsting. Een beetje als de Elora Evo, maar dan nog wat compacter. Wel met weer dezelfde 2cm grote tweeter en een enkele 10cm grote driver voor het middenlaag. Zonder voet zijn ze 27,7cm hoog, 18,5cm breed en 7,7cm diep. Met de voet eronder zijn ze 28cm hoog en 14cm diep. Het frequentiebereik is hetzelfde als bij de Elora Evo. Wel is de Hurricane Evo iets lastiger aan te sturen met een gevoeligheid van 87dB. Zijn de Victoria Evo vloerstaanders iets te duur of te groot voor je, dan is de Hurricane Evo ook meer dan prima te gebruiken voor het linker- en rechterkanaal in een stereo of surround setup.

HF2-250 Subwoofer

Voor het fundament tijdens het kijken van bijvoorbeeld actiefilms en voor ondersteuning in het laag bij het luisteren van muziek, is het prettig een subwoofer te hebben. In dit homecinema-pakket is de HF2-250 subwoofer aanwezig van Waterfall Audio. Het betreft een 23cm grote woofer die van de nodige watts wordt voorzien door een Atohm S250 versterker. Deze versterker lever een continuvermogen van 250 watt en een piekvermogen van 300 watt. Het frequentiebereik van deze subwoofer loopt van 33Hz tot 150Hz.

De subwoofer is relatief compact met een breedte van 25cm, een diepte van 43cm en een hoogte van 41cm. Het gewicht komt op een slordige 20 kilo.

Luisteren naar muzikaal glas

Waar ik een vrij ‘hard’ geluid had verwacht met een te dik aangezet hoog en een wat mager laag, vond ik in mijn aantekeningen niets anders terug dan; veel detail in het hoog, strak en gecontroleerd laag en vooral een zeer prettig middengebied. Doordat je met een van zichzelf inert en nauwelijks buigbaar materiaal als glas hebt te maken is er geen sprake van kastkleuring. Het geluid wat ik hoor wordt dus echt gemaakt door de drivers zelf. Niets meer, niets minder. Het is ontzettend cool dat het werkt! Want glazen speakers, tja, ik had er niet heel veel van verwacht als het op het geluid aan komt, daar kan ik heel eerlijk over zijn.

Luisteren naar muziek die meer op vocalen focust is een genot, en nergens vermoeiend. De weergave is erg natuurgetrouw en er is geen hoorbare overgang tussen de afzonderlijke drivers. Het is een vloeiende weergave waarbij het stereobeeld mooi wordt neergezet en tot een halve meter breder speelt dan de opstelling. Het geluid komt mooi los van de glazen zuilen. Tel daarbij het optische effect van verdwijnen tegen de achtergrond en ze zijn op sommige momenten praktisch onzichtbaar én onhoorbaar. Het biedt in elk geval erg boeiende conversaties met mijn gasten die ik tijdens de testperiode over de vloer krijg terwijl we luisteren naar bijvoorbeeld wat akoestisch werk van Michael Kiwanuka. De vrouwelijke aanwezigen waren zonder uitzondering enthousiast over het uiterlijk van de Victoria Evo’s en de heren waren zeer aangenaam verrast door het geluid wat ze hoorden. Het perfect compromis wellicht?

Overigens is de Victoria Evo niet alleen goed in staat om meer op vocalen gefocuste muziek weer te geven. Ook het betere elektronische geweld van Deadmau5 komt heerlijk strak en ritmisch de luisterruimte in, met veel details in het hoog en midden en met een fijn fundament. Het laag had wellicht wat verder door mogen gaan naar lagere regionen van de toonladder, maar de Waterfall subwoofer ondersteunt de Victoria Evo’s prima onder de 50Hz.

Ondanks de afwezigheid van kastkleuring kan ik de Victoria’s niet als heel analytisch en ongekleurd bestempelen. Dit is uitsluitend te herleiden naar de gebruikte drivers. Niet dat de tuning onprettig is. In tegendeel. Ik heb met veel genoegen heel veel uren geluisterd naar de Victoria Evo.

Goede stemmen, veel detail

Tijdens filmavonden biedt de gehele Waterfall Audio Home Cinema Pack 5 ook een hele prettige ervaring. De Anthem MRX 720 doet dienst als versterker, waarbij ik met ARC Genesis de ruimte heb ingemeten. Ik heb alleen frequenties onder de 350Hz laten corrigeren om zo het karakter van de speakers niet aan te tasten en alleen staande golven te minimaliseren.

De Elora Evo doet dienst als centerspeaker in dit thuisbiospakket. En dat doet ie zeer verdienstelijk. Stemmen zijn altijd goed verstaanbaar, ook op hogere volumes. Dat is essentieel bij een centerspeaker. Daarbij is de detaillering zeer goed. De verschillende timbres bij de stemmen komen erg natuurlijk over en daarbij staat de Elora Evo ook gewoon mooi onder of boven je scherm. Het oog wil immers ook wat.

De Hurricane Evo’s die de surround effecten verzorgen hangen in de luisterruimte aan de muur op zo’n 60cm boven oorhoogte. Het iets hoger plaatsen zorgt voor een toename in ruimtelijkheid. Ze zorgen voor een mooie ruimtelijke ervaring samen met de andere speakers. De hele set komt tot leven in de openingsscène van Guardians of the Galaxy, wanneer Peter Quill aka Starlord zijn ouwe trouwe Sony Walkman aanzwengelt waarmee de hele soundtrack ervoor zorgt dat de luisterruimte in een klap veel groter klinkt dan dat hij is. Het geluid komt overal vandaan, maar de muziek neemt een prominente plek in. Bovenal is er sprake van een heel prettige homogene soundstage waarbij er geen duidelijke overgangen tussen alle kanalen hoorbaar zijn. Dit alles zorgt ervoor dat ik niet naar een set speakers aan het luisteren ben tijdens het kijken van een film, maar dat ik een film beleef. Guardians of the Galaxy was wéér erg leuk.

Conclusie

Zijn er beter presterende thuisbiospakketten? Ja, natuurlijk zijn die er. Maar dan heb je voor hetzelfde bedrag nog altijd die vaak saaie houten kast met het 13-in-een-dozijn uiterlijk. Veel consumenten zullen speakers van Waterfall Audio echt niet op hun shortlist hebben staan en zijn net als ondergetekende bevooroordeeld. Een dealer van het Franse merk zou dan ook de volledig glazen speakers moeten laten horen zonder ze vooraf te laten zien zoals collega Rene van Es in een eerdere review al aangaf.

Je koopt deze schitterende audiojuwelen omdat ze naast goed klinkend vooral uniek, cool, gedurfd, mooi en anders zijn. En ben je iemand die moeite heeft de aankoop van vloerstaanders te rechtvaardigen tegenover je wederhelft? Wellicht heb je nu wél een been om op te staan.

Waterfall Audio Home Cinema Pack 5
9.795 euro | viertron.nl | waterfallaudio.com
Beoordeling 4 op 5

Waterfall Audio Victoria Evo
1.995 euro per stuk | viertron.nl | waterfallaudio.com
Beoordeling 4,5 op 5


EDITORS' CHOICE