NIEUWSLuxman

Het nieuwe vlaggenschip van Luxman heet CL-1000

De nieuwe voorversterker van het Japanse Luxman, de CL-1000, is de spirituele erfgenaam van de legendarische C-1000, die in 1975 werd gelanceerd. Ondanks de lijntjes naar het verleden, heeft de nieuwe voorversterker een geheel nieuw LECUTA-volumeregelingssysteem, een nanokristalkerntransformator, Luxman's met olie geïmpregneerde condensatoren en nog meer. “De CL-1000 vertegenwoordigt alles wat Luxman weet over vacuümbuisaudio. Het is niet alleen onze nieuwste voorversterker, het is onze nieuwe benchmark,” aldus Luxman. 

Luxman CL-1000: nieuwe Lecuta transformer-assisted volume control

Volgens het Japanse Luxman is de volumeregeling het hart van elke voorversterker. Als deze niet correct wordt uitgevoerd, kan dit leiden tot onbalans van het linker / rechter kanaal en subtiele maar hoorbare vervormingen introduceren bij een laag volume. Om deze reden heeft Luxman het hoog aangeschreven LECUTA-verzwakkersysteem gemaakt. De CL-1000 verfijnt dat concept met LECUTA, de Luxman Electronically Controlled Ultimate Transformer Attenuator.

De volumeknop is een 34-stappen draaischakelaar die 34 relais activeert, volledig buiten het signaalpad. Op hun beurt activeren de relais 34 tikken op bijpassende linker en rechter transformatoren. De 34 transformatoraftakkingen bepalen het volume in zorgvuldig gekalibreerde stappen. Omdat transformatorkernen de geluidskwaliteit kunnen beïnvloeden, hebben de technici van Luxman FineMet-kernmateriaal van Hitachi Metals, Ltd. geselecteerd. Dit heeft een unieke nanokristalstructuur voor een hoge verzadigingsfluxdichtheid, een hoge relatieve permeabiliteit en een laag kernverlies. Als gevolg hiervan levert de CL-1000 compromisloos geluid, zelfs bij een laag volume.

Luxman CL-1000: voorversterker met zes E88CC dubbele triodes

Terwijl sommigen de magie van vacuümbuizen herontdekken, maakt Luxman al sinds de eerste dagen van het bedrijf hificomponenten met buizen. De CL-1000 belichaamt deze expertise, compleet met verfijningen om vacuümbuisaudio een belangrijke stap voorwaarts te maken. Luxman benadrukt de volgende aspecten:

Super Permalloy-ingangstransformator. Omdat transformatoren een grote invloed kunnen hebben op de audiokwaliteit van de vacuümbuis. Luxman koos een ingangstransformator met een Super Permalloy-kern met een hoge permeabiliteit.

Zes JJ elektronische E88CC dubbele triodes. De CL-1000 maakt gebruik van tweetraps PK NF-versterking, waarbij zowel de verzwakkerdriver als de uitgangstrap zijn gebouwd met vacuümbuizen van JJ Electronic. Luxman selecteerde E88CC dubbele triodes voor uitstekende betrouwbaarheid, weinig ruis, aantrekkelijke dynamiek en een dicht gedetailleerd middenbereik.

Aangepaste condensatoren. Luxman koppelt de twee fasen aan de eigen, met olie geïmpregneerde condensatoren. Oorspronkelijk ontwikkeld voor de MQ-300-versterker, zorgen deze voor een bevredigende muziekreproductie met uitstekende stroomafhandeling.

Links / rechts Super Permalloy-uitgangstransformatoren. De uitgangstrap biedt de geluidsvoordelen van Super Permalloy-kernen in onafhankelijke linker- en rechtertransformatoren.

Articulator-functie. Luxman's diepe ervaring met signaalpadtransformatoren heeft één nadeel onthuld: resterende magnetische velden in de kernen. Om deze reden oscilleert en demagnetiseert de CL-1000 de transformatorkernen telkens wanneer de gebruiker de stroom van de CL-1000 inschakelt. Voor een nog hogere graad van sonische zuiverheid kunnen gebruikers handmatige demagnetisatie uitvoeren met de Articulator-schakelaar.

Veelzijdige MM / MC-phono-voorversterker. De CL-1000 is geschikt voor zowel mm-elementen als mc-elementen en heeft een phono-voorversterker van audiofiele kwaliteit aan boord. De gebruiker kan de impedantie en capaciteit instellen.

Robuuste, stabiele stroomvoorziening. Om de meest veeleisende muzikale pieken zonder inspanning of belasting te leveren, beschikt de voeding van de CL-1000 over grote, onafhankelijke linker- en rechter transformatoren en hoogwaardige afvlakcondensatoren.

Luxman CL-1000: robuust chassis

Externe trillingen zijn de vijand van de audioweergave van vacuümbuizen. Luxman heeft dan ook speciaal aandacht besteed aan het chassis en het ontkoppelen van de gevoelige buizen:

Drielaags aluminium frontpaneel. Het doet denken aan de klassieke C-1000 van Luxman en maakt gebruik van precisiebewerking om drie dikke lagen te verenigen in één massieve, anti-resonante assemblage.

Kast in natuurlijk notenhout met glanzende afwerking van palissander. Extra bescherming tegen resonantie komt van de elegante kast, die bedekt is met walnoot.

Gietijzeren isolatorpoten. Massieve ijzeren voeten hebben een dichtheidsgradiënt om trillingen op de plank te blokkeren en te verspreiden.

Stijf chassis. Het chassis zelf vormt een antiresonantie container met interne scheidingswanden die de trillingen verder helpen verminderen.

Interne rubberen dempers. Voor extra bescherming isoleerde Luxman de printplaten van het hoofdchassis met speciale rubberen dempers.

Legering invoer- en uitvoerterminals. De cinch-ingangen en -uitgangen bestaan uit een legering die de geleidbaarheid van koper combineert met de duurzaamheid van messing.

Vergulde AC-ingang. De AC-ingangscontacten zijn behandeld met niet-magnetisch nikkel en bedekt met goud.

CL-1000 wordt aangeprezen als het perfecte gezelschap voor de MQ-300, een buizeneindversterker van Luxman.

Luxman CL-1000: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet wanneer de CL-1000 van Luxman in Nederland leverbaar zal zijn en voor welke prijs. Op een Engelstalige website zagen wij een prijs van net geen 20.000 dollar, maar een Nederlandse belangstellende moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.


EDITORS' CHOICE