REVIEWPurecable

Review: Purecable hifi-bekabeling

SAMENVATTING

De bekabeling van Purecable hebben we ervaren als kabels met een uitstekende bouwkwaliteit en klankeigenschappen. Bij een ‘cable loom’ ervaren we een heerlijke muzikale muziekweergave met een hoge mate van rust. De investering is niet buitensporig, waarbij we bovendien van mening zijn dat deze bekabeling de concurrentie aan kan gaan met bekabeling in een hogere prijsklasse.

PLUSPUNTEN

  • Goede klankeigenschappen
  • Uitstekende bouwkwaliteit
  • Prima verhouding tussen prijs en prestatie

MINPUNTEN

  • In dit prijssegment eigenlijk niets op aan te merken

Purecable is al enkele jaren actief als leverancier van kwalitatief goede hifi-bekabeling en in de loop van de jaren is het leveringsprogramma flink gegroeid. Op onze redactie ontvangen we een luidsprekerkabel, een interlink en twee netspanningskabels uit de nieuwste kabelserie ter review. Wat mogen we van deze hifi kabels verwachten? Is het allemaal marketing, of zit er werkelijk muziek in…?

Audiokabels

De markt van hifi-bekabeling wordt wereldwijd gedomineerd door enkele grote invloedrijke kabelfabrikanten. Er is ook een aantal kleinere partijen in de markt actief dat kwalitatief goede bekabeling fabriceert en deze tevens tegen relatief gunstige prijzen aanbiedt. Een van deze partijen betreft het in de Gelderse hoofdstad gevestigde Purecable.

Waarom is speciaal voor hifi vervaardigde bekabeling nu zo interessant? Hifi-componenten worden vanuit de fabriek toch al geleverd met bekabeling die voor dit doel prima presteert? Zeker waar. Ondanks dat uw set met meegeleverde bekabeling op hoog niveau speelt, laat deze uw hoogwaardige set echter niet op het hoogst haalbare niveau spelen. Dankzij bekabeling van leveranciers zoals Purecable valt er een significante winst in de geluidskwaliteit waar te nemen.

Op naar de top

Om topkwaliteit hifi op topniveau te laten spelen is het daarom belangrijk dat er niet op de bekabeling wordt bezuinigd. De uiteindelijke prestaties van de set worden immers beïnvloedt door de zwakste schakel. Bij hoogwaardige hifi-apparatuur is de bekabeling vaak een sluitpost en hiermee automatisch de zwakste schakel. Het is een beetje hetzelfde als met een raceauto op het circuit proberen de snelste rondetijden te halen met goedkope E10 benzine, terwijl de motor is getuned voor het gebruik van high-octane racebrandstof.

Nu kunnen we het in de bekabeling zo duur maken als we zelf willen. Echter lang niet iedere set zal evenredig profiteren van exponentieel dure bekabeling. De meeste sets behalen bij een goede instapper al een flinke winst in geluidskwaliteit. Meestal levert de instapper onder de kwaliteitskabels net even een lekkerdere klank op. Soms kan een goede (set) kabels zelfs het gehele geluidsbeeld zodanig ‘neerzetten’ dat de luisteraar met gesloten ogen de muzikanten in de ruimte kan aanwijzen. Maakt u de juiste keuze in bekabeling, dan kan het goed zijn dat de individuele componenten niet 97%, maar 99% van de maximaal haalbare geluidskwaliteit laat horen.

Wat is nu het verschil van die paar procent zult u denken? Dit verschil is in de praktijk best groot en veel kritische muziekliefhebbers hebben inmiddels ervaren dat juist die laatste paar procent voor een beleving met kippenvel tot in de bilspleet zorgt. Dát kan het effect van goede bekabeling zijn.

Bouwkwaliteit

Van Purecable ontvangen we voor deze review een complete set met kabels, zodat we de gehele keten, vanaf de wandcontactdoos tot de luidsprekers, kunnen voorzien van Purecable bekabeling. We ontvangen twee nanoPower 308 netspanningskabels, een nano211 RCA interlink en een nanoUltimate luidsprekerkabel. Hierbij maakt de kabelbouwer uitsluitend gebruik van premium hifi-bekabeling uit Japan. De geleiders zijn vervaardigd uit hoogwaardig koper waarbij het een nanotec behandeling heeft ondergaan. Hiermee worden alle oneffenheden in het koper op microscopisch niveau opgevuld met 95% goud en 5% zilver partikels. De natuurlijke olie die voor de hechting wordt gebruikt beschermt de geleiders tevens tegen corrosie; de grootste vijand in de muziekweergave.

Signatuur

Elke kabel heeft een ‘eigen’ klank. Dit heeft te maken met het materiaal van de geleiders, de opbouw van de kabel, het isolatiemateriaal en de gebruikte connectors. Hierbij zal een specifieke kabel bij de ene set net even beter tot zijn recht komen dan bij een andere set. Dit heeft weer te maken met de gebruikte componenten, de onderlinge matching en zelfs de ruimte waarin de set staat opgesteld. Wij hebben de bekabeling beoordeeld in combinatie met onze Bryston referentie set. Een set die specifiek is samengesteld op een zo neutraal en realistisch mogelijke muziekweergave, zodat de kleinste veranderingen in klank en geluidsbeeld bij een gereviewd product direct naar voren komen.

We gebruiken voor deze review een BP26 voorversterker inclusief een externe MPS2 voeding. De eindversterking wordt verzorgd door twee krachtige 7B monoblokken uit de Cubed serie. Deze sturen onze oude vertrouwde Usher Dancer Mini 2 luidsprekers uit de Beryllium serie aan. Als bron gebruiken we deze maal onze Bryston BCD3 cd-speler. We maken bovendien gebruik van de splinternieuwe iFI Power Station als hoogwaardig stekkerblok met ingebouwde actieve netfiltering.

Inspelen of inbranden

Het meest vervelende voor een recensent is het inspelen van splinternieuwe kabels. Daar zien we dan ook telkens tegenop. Direct uit de verpakking klinkt muziek met nieuwe kabels vaak mechanisch, hard, koud en vooral plat. Het is niet ongebruikelijk dat een kabel 100 tot 200 uur nodig heeft om zijn muzikale kwaliteiten te laten horen. Gelukkig biedt Purecable tegenwoordig de mogelijkheid om haar bekabeling ‘ingebrand’ uit te leveren. Na een relatief korte inbrandperiode klinkt muziek via de nieuwe kabel al direct een heel eind zoals deze zou moeten klinken. Ook wij hebben deze keer van deze mogelijkheid gebruik gemaakt en het resultaat is opmerkelijk; geen bloedende trommelvliezen deze keer. Zowel de klankbalans en het geluidsbeeld zijn al direct heel mooi op orde. Toch ervaren na een paar dagen marginale verbetering in de dynamiek, detaillering en in de ruimtelijkheid. Elk op zichzelf geen wereldschokkende veranderingen. Het zijn slechts kleine nuances; die laatste paar procent.

We beginnen onze review met de nanoPower 308 powercables. Bij het upgraden beginnen we altijd bij de stroomvoorziening omdat eventuele tekortkomingen in het begin van de keten in een later stadium nooit meer worden goedgemaakt. Vanuit de powercable werken we een voor een de afzonderlijke kabels af, eerst de interlinks en vervolgens de luidsprekerkabel. Elke kabel krijgt hierbij een individuele beoordeling op de klankbalans en het geluidsbeeld dat deze kabel neerzet. Hierna beluisteren we de bekabeling gezamenlijk in een zogenaamde ‘cable loom’.

nanoPower 308 netspanningskabel

De Purecable nanoPower 308 netspanningskabels hebben drie PC-Triple C koperen aders van 5,6mm2 deze zijn elk opgebouwd uit 105 adertjes van 0,26mm. De mantel is van audiograde PVC. De kabel is afgewerkt met kwalitatief goede netstekkerdelen. Deze tonen qua vormfactor grote overeenkomst met de hoogwaardige connectors van Furutech en hebben – uiteraard – een CE keurmerk. De mantel is voorzien van een decoratieve sleeve vervaardigd uit een mix van katoen en nylon. Door deze combinatie valt deze relatief dikke kabel soepel in model wanneer we deze in onze set opnemen.

Bij de overgang van de kabel naar de stekker heeft Purecable een verstevigende krimpkous gebruikt, zodat deze op de kritieke punten nooit teveel buigt zodat de kabel ook na jaren van gebruik geen schade van het (door)buigen zal ondervinden. De connectors hebben puur koperen geleiders en zijn eerst afgewerkt met een zilver plating waarna nogmaals een Rhodium-plating is aangebracht. De powercable is niet afgeschermd en is hiermee perfect voor zware (eind)versterkers. Eindversterkers en afgeschermde powercables zijn doorgaans geen grote vrienden en presteren vaak beter met niet afgeschermde kabels, zoals deze NanoPower 308.

De klank waarmee de set in combinatie met deze powercables muziek laat horen is vol, dynamisch, muzikaal en vooral heerlijk krachtig in het laag. In het geluidsspectrum zorgt de nanoPower 308 voor een lichte roll-off in de top-end. Dit gaat niet zozeer ten koste van de detaillering, maar brengt hiermee vooral rust in de weergave. Het hele geluidsbeeld wordt een halve meter naar achteren gezet, zodat de muziek – voor muziekliefhebbers die hier gevoelig voor zijn - niet heel snel zal intimideren. Deze kabel kan bij hele levendige en upfront spelende sets waarschijnlijk een flinke verbetering brengen.

Geluidskwaliteit: 4 uit 5 sterren.

nano211 interlink

De nano211 interlinks van Purecable zijn opgebouwd PC-Triple C koperen aders van 0,56mm2. Deze zijn elk opgebouwd uit 6 aders van 0,32mm en 7 aders van 0,12mm. Een dergelijke opbouw met verschillende diktes zien we vaker. De kabel is dubbel afgeschermd, voorzien van koperfolie, een drain wire en vibratie opvangende katoenen strengen. De mantel is van Audiograde PVC en is hittebestendig tot 90 graden Celsius. Deze interlinks hebben dezelfde hoogwaardige afwerking als de powercables uit deze serie. De mantel is eveneens uitgevoerd in een combinatie van katoen en nylon waarmee de interlink heerlijk soepel achter de set valt.

De uit Beryllium koper vervaardigde connectors zijn stevig uitgevoerd en klemmen relatief strak om de RCA chassisdelen van de (voor)versterker en de bron. Deze connectors zouden idealiter iets minder strak mogen klemmen, maar hiermee is een goede massaverbinding altijd gegarandeerd. De kabels zijn rijkelijk voorzien van richtingspijlen. Deze dienen altijd met de richting van het geluidssignaal mee te wijzen; dus in deze situatie van de bron naar de versterker. Verder is de aansluiting van connectors naar kabel zodanig uitgevoerd dat deze interlinks, zelfs bij vaker wisselen, een lang leven zijn toebedeeld. Behalve in single-ended RCA uitvoering kunnen deze interlinks ook gebalanceerd worden uitgeleverd. Hierbij wordt de interlink voor een kleine meerprijs afgemonteerd met hoogwaardige Beryllium koperen XLR-connectors.

De definitie in het middengebied is een fractie meer terughoudend waardoor het gehele geluidsspectrum muzikaler en minder aan de luisteraar opgedrongen wordt. In vergelijking tot de Grimm TPR interlinks die we zelf als referentie gebruiken, hebben deze nano211 interlinks van Purecable hierdoor een ietwat warmere en toegankelijkere klankbalans. Dit is sowieso een eigenschap die we prijzen bij de bekabeling van Purecable. Het laag wordt met kracht weergegeven en ook in het sublaag presteert deze interlink perfect. Deze interlink heeft een snel en gedetailleerd karakter, zonder té snel te zijn. Dit kan in sommige sets namelijk een onrustig effect hebben op de luisterervaring. De top-end heeft een minimale roll-off zonder hiermee de belangrijke transiënt informatie te verliezen. Bij deze interlink zul je niet snel het idee hebben dat stemmen gaan slissen of dat koperwerk fel zal klinken. Zelfs opnames met een minder goede geluidskwaliteit blijven redelijk aangenaam om te beluisteren.

Het geluidsbeeld dat deze interlink neerzet in onze setup heeft een iets meer laid-back karakter en zet een heerlijk podium neer dat begint bij de baffles van de luidsprekers en doorloopt tot ongeveer een anderhalve meter achter de luidsprekers. Het podium is breed, maar maakt de weergave niet onrealistische breed. De transparantie en focus zijn prima en zijn niet overdreven hoog of scherp. Voor de meeste situaties is dit een perfect presterende interlink.

Geluidskwaliteit: 4,5 uit 5 sterren

nanoUltimate luidsprekerkabel

De nanoUltimate luidsprekerkabels zijn prachtig afgewerkt en hiermee overtreft Purecable zelfs onze verwachtingen. De opbouw van deze nanoUltimate luidsprekerkabel is gelijk aan die van de nanoPower 308 powercable. De luidsprekerkabel is net als de powercable gemakkelijk achter de set weg te werken en laat zich heerlijk soepel naar de luidsprekers leiden. De uiteinden van de kabel zijn prachtig afgewerkt met nylon sleeves en een aluminium splitter. Tussen kabel en connector heeft de fabrikant stevig krimpkous gebruikt, zodat de kabel (met zijn relatief hoge eigengewicht) niet zodanig buigt dat hiermee de aansluiting tussen kabel en connector beschadigd raakt. De connectors zelf hebben een superfijn locking mechanisme met een metalen draaimechanisme waarmee de connectors veilig in de luidsprekerterminals kunnen worden geklemd. Hiermee kunnen ze niet per ongeluk (tijdens het stofzuigen) uit de terminals worden getrokken, ook het contact bij de stekkerverbinding is hiermee beter. Het net even aanzetten is hierbij al voldoende.

Over het gehele frequentiespectrum ervaren we hoge mate van neutraliteit in de muziekweergave. Laag en sublaag worden met kracht weergegeven en ook de midbas heeft een stevige punch. Midrange heeft een goed definitie en de detaillering is erg goed. In het allerhoogste hoog laat deze bekabeling zijn snelheid horen. Voor het realisme belangrijke transiënt informatie wordt perfect weergegeven waarmee deze luidsprekerkabel op een niveau hoger speelt dan menig ander luidsprekerkabel in deze prijsklasse. Nergens laat deze bekabeling hardheid of een scherp randje horen. Het is dat we weten dat Purecable uitsluitend gebruik maakt van koper (met nanotec behandeling), anders zouden we bij tijden zweren naar zilver te luisteren.

Het geluidsbeeld komt met deze luidsprekerkabel een fractie meer naar de voorgrond dan bij de netspanningskabel en interlink uit deze serie. Ondanks dit wordt de muziekweergave nooit intimiderend. Het geluidsbeeld komt vanaf de baffles van de luidsprekers ongeveer een halve meter de ruimte in. De muziekweergave is hierbij heerlijk open en ruimtelijk.

Geluidskwaliteit: 5 uit 5 uit vijf sterren.

Ons oordeel

Ondanks Purecable een kleine kabelfabrikant is, fabriceert deze haar bekabeling met veel zorg en toewijding. Dit zien en voelen we direct wanneer we de bekabeling uit de verpakking halen. Wat ons als eerste opvalt, is dat de bekabeling van Purecable er deugdelijk en heel goed verzorgd uitziet. Ondanks de betaalbaarheid heeft de fabrikant gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen en connectors.

Een hifi kabel mag onder de invloed van stress (materiaal of gebruiker) nooit defect kunnen raken. Dit is een van de belangrijkste criteria waarop wij oordelen. Is een kabel ondeugdelijk gefabriceerd, dan kan dit niet alleen schade toebrengen aan uw kostbare set, het kan zelfs de veiligheid van u, uw gezin of uw huisdieren in gevaar brengen. Purecable krijgt voor de door ons ontvangen bekabeling een maximum van vijf uit vijf sterren op constructie en bouwwijze.

Nu hebben we al een paar jaar hele goede ervaringen met de bekabeling van Purecable. Ondanks het kwaliteitsniveau in de beginperiode van de fabrikant al heel goed op orde was, is het kwaliteitsniveau de laatste jaren nog eens substantieel toegenomen en hiermee doet Purecable beslist niet onder voor de grote gevestigde kabelmerken. Het kwaliteitsniveau is zodanig goed dat we verwachten dat de huidige kabelrange van Purecable is gemaakt voor een levenslang gebruik.

In onze luistersessies ontpopt deze nieuwe bekabeling van Purecable zich als laagdrempelig en zeer muzikaal. De klankbalans is neutraal, met een klein beetje warmte in de midrange. Hiermee wordt de muziek wat meer laid-back en met veel rust gepresenteerd. Dit is een eigenschap die door veel muziekliefhebbers wordt gewaardeerd. Ook ervaren we een fijne detaillering, goede transparantie en een mooi opbouw van het geluidsbeeld. We prijzen de rust die deze bekabeling in de muziek brengt en we kunnen uren luisteren zonder vermoeid te raken. Deze bekabeling speelt echt op een kwaliteitsniveau dat hoger ligt dan de investering doet vermoeden en kan zelfs een heel eind tijdens het upgraden van de hifiset meegroeien.

Conclusie

De bekabeling van Purecable hebben we ervaren als kabels met een uitstekende bouwkwaliteit en klankeigenschappen. Bij een ‘cable loom’ ervaren we een heerlijke muzikale muziekweergave met een hoge mate van rust. De investering is niet buitensporig, waarbij we bovendien van mening zijn dat deze bekabeling de concurrentie aan kan gaan met bekabeling in een hogere prijsklasse. 

Purecable
nanoUltimate luidsprekerkabel (set 2,5m): 1449 euro
nano211 interlinks (0,75m): 349 Euro (RCA), 399 euro (XLR)
nanoPower 308 netspanningskabel (1,5m Schuko/IEC): 449 euro

Meer informatie: purecable.nl

Geluidskwaliteit: 4,5 uit 5
Bouwwijze: 5 uit 5
Afwerkingsniveau: 4,5 uit 5
Prijs-prestatie: 4,5 uit 5
Totaalscore:  4,5 uit 5


EDITORS' CHOICE