NIEUWSFocal

Focal Chora: de nieuwe standaard in betaalbare luidsprekers?

Sinan Kökbugur | 05 september 2019 | Fotografie Fabrikant | Focal

De Franse luidsprekerbouwer heeft de Chora productlijn uitgebracht. Er zou kunnen worden gesteld dat de Chora 800 de opvolger is van de Chorus 800V serie. Die serie is nog altijd gewaardeerd om de hoge prestaties. Omdat Focal niet heeft stilgezeten in de ontwikkeling van tweeters en woofers was een flinke update aan de orde. Daarom kan nu worden geprofiteerd van de TNF tweeter (die ook in de Aria zit) en een geheel vernieuwde "Slatefiber" woofer, een nieuw juweeltje volgens de Nederlandse importeur. Daar komt bij dat de gehele styling flink onder handen is genomen. Geen gaatjes voor de grillen en geen schroef te bekennen. Schrik niet om de prijs. Je krijgt 800+ serie kwaliteit voor 700 serie prijzen. 

Focal Chora: TNF tweeter

Bij deze aluminium/magnesium tweeter is de ophangmethode gebruikt van de beroemde Utopia Beryllium tweeter. Het is de “chassis” verbeterde versie van de TNV2 tweeter. De geïnverteerde dome hangt in Poron (celrubber) met dempende eigenschappen. Daarmee is de vervorming tussen de 2 en 3 kHz met een factor drie gedaald. Dat is een frequentiegebied waarop het oor erg gevoelig is. Scherpte is zo afwezig.

Focal Chora: de Slatefiber woofer

Een geheel nieuwe ontwikkeling is de van koolstofvezels geperste woofer. Deze “vrije” vezels zijn gemengd in een thermoplastisch polymeer. Daarmee breken ze het resonantiepatroon van een traditionele gladde woofer. Prachtig bij vocaal werk. Geweldig voor gedetailleerde instrumenten.

Focal Chora: gekantelde sokkel en statief

De “Tilted stand” is een eenvoudige en slimme manier om de geluidsdruk beter de kamer in te brengen. Zeker als het gaat om “timing”. Hoge tonen (tweeter) komen iets sneller aan dan lage tonen (woofer). Bij de Chora is het licht naar achteren kantelen de oplossing. De kanteling is geoptimaliseerd voor het model. Dit geeft als extra voordeel dat er tevens minder vloerreflecties ontstaan.

Focal Chora: magnetische grillen

Het kon niet uitblijven dat de grillen de overstap gingen maken naar een magnetische bevestiging. Zelfs in dit prijssegment. Een prachtige gladde look voor wanneer je liever zonder grilles luistert.

Focal Chora: prijzen

Chora 806:               299 euro per stuk
Chora 816:               599 euro per stuk
Chora 826:               699 euro per stuk
Chora 806 Stands:  199 euro per paar


MERK

EDITORS' CHOICE