NIEUWSGryphon

The Gryphon Audio Essence: de essentie van klasse A

Het in Denemarken gevestigde high end audiobedrijf The Gryphon Audio Designs heeft de lancering van een nieuwe voorversterker en eindversterker met de naam Essence aangekondigd. Volgend jaar viert het bedrijf zijn 35ste verjaardag en de nieuwe Essence-producten zijn naar eigen zeggen de weerslag van alle opgedane ervaring van het bedrijf. Het pure klasse A-versterkingssysteem van Gryphon Essence is ontwikkeld op basis van de lessen die zijn getrokken uit de ontwikkeling en bouw van de Pandora voorversterker en de Mephisto stereo- en monoblokversterkers.

The Gryphon Audio Essence voorversterker

De nieuwe Essence voorversterker van The Gryphon Audio Designs heeft een dual-mono-configuratie en heeft naar eigen zeggen het kortst mogelijke signaalpad met minimale interne bedrading. “Overbodige” schakelingen zoals toonregeling, balansregeling, koptelefoonverbindingen, mono-switching, polariteitinversie en meer zijn verbannen uit het signaalpad. Het resultaat is minder overspraak en signaalpadkleuring.

De Gryphon Essence-voorversterker is een pure lijnvoorversterker met een tweetal XLR-ingangen en drie cinch-ingangen. De Essence is verregaand instelbaar. De microprocessorgestuurde, volledig instelbare menu-items omvatten onder andere ingangsnaamgeving met maximaal acht tekens, maximaal niveau, startniveau, gelijkmaking van de ingangsniveaus (maximaal 8 dB), AV-doorvoer, door de gebruiker selecteerbare displayhelderheid (100/75/50/25 %, Uit), standaardherstel en Gryphon Green Bias. De Gryphon Essence-voorversterker kan worden geconfigureerd met een 0 dB AV-doorvoer voor ideale integratie met een afzonderlijke meerkanaalsinstallatie.

Als optionele extra kan de Essence worden uitgerust met een draaitafelingang voor zowel mc- als mm-elementen. De phono-versterker is gebaseerd op de dual mono Legato Legacy. Ook kan een DA-convertermodule worden toegevoegd die is voorzien van alle gangbare aansluitingen en alle gangbare audioformaten kan weergeven. Er is overigens slechts plaats voor één module. De gebruiker moet dus kiezen voor een draaitafelingang of een DAC-module.

Bij gebruik van een compatibele The Gryphon klasse A-eindversterker, kan de gebruiker ervoor kiezen om de Green Bias-bedieningskoppeling aan te sluiten voor automatische regeling van door de gebruiker selecteerbare klasse A-voorspanning. Op deze wijze kan van klasse A worden genoten, terwijl het stroomgebruik aanzienlijk kan worden verlaagd.

The Gryphon Essence stereo of monoblok eindversterkers

De nieuwe Essence eindversterker heeft een groot frequentiebereik: 0,5 Hz tot 350 kHz op -3 dB. Het opgegeven vermogen is conservatief gemeten 50 Watt (8 Ohm), 100 Watt (4 Ohm), 190 Watt (2 Ohm) in stereo, klasse A. Als monoversterker levert de Essence 50 Watt (8 Ohm), 100 Watt (4 Ohm), 200 Watt (2 Ohm), ook in klasse A. Deze cijfers garanderen stabiliteit bij elke luidsprekerbelasting, aldus The Gryphon.

Het dual-mono ontwerp maakt gebruik van een op maat gemaakte afgeschermde, hoge stroom ringkerntransformator. Verder gebruiken de uitgangstrap en de stuurtrap afzonderlijke voedingen voor een effectieve isolatie van de uitgangstrap van de ingangstrap. Ten slotte isoleert een afzonderlijke transformator voor besturings- en weergavecircuits ze van het signaalpad.

In tegenstelling tot andere krachtige versterkers, stelt Gryphon de compromisloze pure klasse A-topologie in staat om op verzoek extreme vermogensreserves te bieden, “gecombineerd met verfijning en delicatesse in de muzikale presentatie”.

De fundamentele filosofie van de Gryphon is dat alle elektronica in de afspeelketen idealiter neutraal moet zijn en niets aan de opname moet toevoegen of aftrekken, hoe “aantrekkelijk” dergelijke aanpassingen ook lijken te zijn. Daartoe is de Essence naar eigen zeggen een product voor het toenemende aantal muziekliefhebbers die puurheid zoeken in de weergave van muziek.

The Gryphon Essence stereo of monoblok eindversterkers: circuittopologie

De eindtrappen zijn voorzien van Sanken bipolaire uitgangstransistors die een extreme betrouwbaarheid hebben aangetoond naast uitstekende sonische prestaties. De Essence Stereo gebruikt tien transistors per kanaal, terwijl de Essence Monoblock is voorzien van twintig stuks per eenheid.

De afzonderlijke driversectie heeft zijn eigen voeding en individuele wikkelingen op de op maat gemaakte ringkerntransformatoren. Het mechanische ontwerp zorgt voor optimale thermische tracking tussen drivers en eindtransistors. Ook beschikt het drivergedeelte over een eigen bank van hoogwaardige afvlakcondensatoren. Over afvlakconensatoren gesproken: in de stereoversie is de afvlakcapaciteit 440.000 µF voor twee kanalen en in de monoversie is dat 440.000 µF voor één enkel kanaal.

The Gryphon Essence stereo of monoblok eindversterkers: beveiliging

Het unieke niet-invasieve beveiligingssysteem biedt betrouwbare, probleemloze bescherming zonder concessies te doen aan de signaalzuiverheid en de eenvoud van het signaalpad. Wanneer DC of HF wordt gedetecteerd aan de ingang, dempt de versterker totdat de fout is verholpen. Het uitgangssignaal wordt continu vergeleken met de ingang, zodat, in de aanwezigheid van een verschil dat vooraf bepaalde limieten overschrijdt (typisch een kortsluitingstoestand), de versterker dempt totdat de fouttoestand is gecorrigeerd.

De temperatuur van het koellichaam wordt continu bewaakt. In geval van oververhitting (temperatuur boven 90° C) wordt de versterker uitgeschakeld. De normale werking wordt hervat wanneer een veilige bedrijfstemperatuur is bereikt.

The Gryphon Essence maakt gebruik van een volledig onafhankelijke transformator en voeding voor weergave- en stuurcircuits, waardoor effectief wordt voorkomen dat digitale ruis die door deze circuits wordt gegenereerd de versterkercircuits bereikt.

The Gryphon Audio Essence: de essentie van klasse A

Echte klasse A-operatie is nog altijd het speerpunt van The Gryphon, simpelweg omdat er volgens de fabrikant tot op heden niets is uitgevonden dat overeenkomt met de sonische kwaliteit van pure klasse A. Echte, pure klasse A betekent zware transformatoren, enorme koellichamen, veel warmte, veel elektriciteit, dure onderdelen en dure assemblage.

Hoewel The Gryphon naar eigen zeggen alles in het werk stelt om energie te besparen en onze wereldwijde hulpbronnen te behouden, stelt het bedrijf dat ze dus geen klasse A-prestaties hebben kunnen behalen met alternatieve versterker-topologieën. In hun woorden: “het maakt duidelijk dat er gewoon geen vervanging is voor de pure magie van pure klasse A”. Op basis van een grondige analyse van typische luistersituaties heeft het bedrijf echter Gryphon Green Bias bedacht (groen voor aanzienlijk minder impact op het milieu). Green Bias biedt echte, pure klasse A met een aanzienlijk lager stroomverbruik.

Met elke Gryphon-voorversterker en eindversterker met Green Bias-regeling kan de gebruiker de hoeveelheid klasse A selecteren die nodig is om de luidsprekers volledig in klasse A te laten werken. De instellingen houden rekening met factoren als luidsprekergevoeligheid, ruimtegrootte, muzikale dynamiek en algemeen volumeniveau. Programmeerbare bias van klasse A is een efficiënt, handig middel om het stroomverbruik te verminderen zonder afbreuk te doen aan de prestaties van klasse A. Hoewel Green Bias niet het lage stroomverbruik van klasse AB of zelfs het lage stroomverbruik van “auto-biasing”-systemen biedt, is het stroomverbruik aanzienlijk lager zonder concessies te doen aan zelfs een fractie van zijn pure klasse A prestatie.

The Gryphon Audio Essence: technische gegevens

Essence eindversterker, stereo

 • 2 x 50 Watt @ 8 Ohm, 2 x 100 Watt @ 4 Ohm, 2 x 190 Watt @ 2 Ohm
 • Tien bipolaire uitgangstransistors per kanaal
 • Uitgangsimpedantie: 0,015 Ohm
 • Bandbreedte (-3dB): 0,3 Hz tot 350 kHz
 • Voedingscapaciteit (totaal voor beide kanalen): 440.000 uF
 • Versterkingsfactor: +31.0 dB
 • Ingangsimpedantie, gebalanceerd (20 Hz - 20 kHz): 20 kOhm

Essence eindversterker: mono

 • 1 x 50 Watt @ 8 Ohm, 1 x 100 Watt @ 4 Ohm, 2 x 200 Watt @ 2 Ohm
 • Twintig bipolaire uitgangstransistors per monoblok
 • Uitgangsimpedantie: 0,0075 Ohm
 • Bandbreedte (-3dB): 0,3 Hz tot 350 kHz
 • Voedingscapaciteit (voor één kanaal): 440.000 uF
 • Versterkingsfactor: +31.0 dB
 • Ingangsimpedantie, gebalanceerd (20 Hz - 20 kHz): 20 kOhm

Essence voorversterker

 • Versterkingsfactor: +18 dB, max.
 • Uitgangsimpedantie: 15 Ohm XLR, 22,5 Ohm RCA
 • Frequentiebereik (-3 dB): 0,1 Hz – 1 MHz
 • Voeding capaciteit: 2 x 26.000 uF
 • Ingangsimpedantie, gebalanceerd (20 Hz - 20 kHz): 50 kOhm
 • Ingangsimpedantie, ongebalanceerd (20 Hz - 20 kHz): 25 kOhm

The Gryphon Audio Essence: prijzen en leveringsinformatie

De nieuwe versterkers kunnen vanaf februari 2020 worden geleverd. De Nederlandse importeur Hifinesse heeft ons de onderstaande prijsinformatie gegeven.

Essence Preamplifier: 15.360,00 euro
Essence Stereo:          20.160,00 euro
Essence Mono (set):   40.320,00 euro

MERK

EDITORS' CHOICE