De DALI Katch is een van de beste Bluetooth-speakers beschikbaar, helemaal als je twee stuks koppelt tot een stereopaar. De Katch One bouwt hierop voort en biedt een nog groter geluid, ook bij je televisie. Het frisse Scandinavische design maakt de nieuwe DALI echter overal in je huis welkom.
Update: DALI Katch One videoreview
DALI Katch One
Er zijn veel Bluetooth-speakers op de markt en waanzinnig veel soundbars. Zelden ontmoeten die twee productcategorieën elkaar, maar met de Katch One probeert DALI toch een draadloze speaker te bieden die geschikt is voor beide rollen. Door zijn lange vorm en vanwege de HDMI-ingang denk je wellicht meteen dat de Katch One een soundbar is. Dat is het ook, maar je zet deze speaker even goed elders in huis als grote Bluetooth-speaker in. Het biedt daarbij geen WiFi-gebaseerde streamingopties, maar laat zich makkelijk aansturen via Bluetooth.
Je kunt dus kiezen wat je met dit toestel doet: aan je televisie plaatsen voor een beter geluid bij films en series, of in de eetkamer installeren zodat je bij een diner kunt genieten van je muziek. De Katch One van 749 euro speelt daarbij twee troeven uit: een modern design en de ervaring van hifi-merk DALI op vlak van muziekweergave.
Modern design
De meeste soundbars zijn zwarte of donkergrijze slanke balken uit kunststof of metaal. Er zijn uitzonderingen, zoals Harman Kardons Citation Bar, maar over het algemeen streven fabrikanten naar het afleveren van iets dat zo compact mogelijk is en past bij het televisietoestel – maar niet per se met de rest van de kamer. DALI pakt het met de Katch One anders aan. De kleuren, de afgeronde zijkanten, de hogere behuizing en de meegeleverde accessoires laten deze speaker wel opgaan in een modern interieur. Al dan niet van Ikea.
DALI-kenners zullen bij het zien van de Katch One vertrouwde zaken terugzien. Zeker bij de ‘Mountain Grey’-uitvoering met de trendy textiel die de voorkant overspant, de uitvoering die we de mooiste van de drie versies vinden en die lonkt naar de bekroonde Oberon-speakers. Er zijn ook Ivory White- en Iron Black-versies die vooraan een geometrisch patroon tonen (net zoals bij de Katch) in plaats van een stofje.
Qua vorm en de knopjes bovenaan lijkt de speaker sterk op de Katch-Bluetooth speaker, maar het apparaat is wel een stukje breder en groter. De versie met de stoffen rooster vooraan verwijst dan weer naar dan de fraaie, betaalbare Oberon-speakers die DALI vorig jaar lanceerde en die recent een EISA Award in de wacht sleepten.
Leuk zijn de accessoires die DALI meelevert om de speaker op elegante wijze te plaatsen. Wil je de Katch One op een meubel zetten, dan gebruik je twee houten staafjes om het toestel stabiel te plaatsen. Heel mooi vinden we dat. Ophangen kan ook. Eigenlijk bevestig je de behoorlijk lichte Katch One via twee uitsparingen aan de achterkant onzichtbaar aan de muur, maar als je wil kun je twee stukjes leder gebruiken om de indruk te geven dat de speaker zo is opgehangen. Zowel de houten pootjes als de lederen riempjes zijn optioneel en vooral bedoeld als visuele aandachtstrekker. Wat overigens lukt: ze maken de Katch One inderdaad weer iets eleganter.
Het design blijft tegelijkertijd functioneel: alle ingangen (een HDMI-ARC, optische digitale ingang en een 3,5-mm aux-ingang) en de stroomaansluiting zitten verstopt in een nis aan de achterkant. Als je het handig aanpakt, kun je daardoor alle kabels netjes uit het zicht wegwerken. Als we achteraan kijken, merken we trouwens een uitgang voor een optionele subwoofer. Omdat de Katch One voor een soundbar vrij grote drivers bevat en over voldoende kastvolume beschikt om diepere bassen te produceren, is een aparte sub zeker geen must. Maar het is fijn dat het kan, bijvoorbeeld in een grote open leefruimte.
Betere Bluetooth
Zoals gezegd kun je de Katch One eveneens gebruiken om naar muziek te luisteren. Qua streaming werk je dan via Bluetooth. Dat gaat heel eenvoudig: selecteer Bluetooth via de knop bovenaan de speaker of via de toets op de remote, en je kunt pairen. Met onze Huawei-telefoon is dat zo geklaard, en in de settings zien we dat er een aptX-connectie is gemaakt. Heb je een Apple-toestel, dan werkt Bluetooth met de AAC-codec.
Google heeft ze helaas van de markt gehaald, maar mocht je nog ergens een Chromecast Audio-adapter op de kop kunnen tikken dan kun je de puck-vormige adapter achteraan van stroom voorzien via de USB-poort op de Katch One. Hang het apparaatje met de optische kabel aan de soundbar – analoog raden we niet aan, de Chromecast DAC is niet zo goed – en je kunt over WiFi streamen. We hebben het even uitgeprobeerd en het werkt prima.
Bedienen met de tv-remote
Verbind je de Katch One via HDMI met je tv, dan kun je het volume regelen met je tv-afstandsbediening. Dat is makkelijk. Toch is het interessant om de meegeleverde DALI-remote bij de hand te houden. Het is een klein ding, lijkend op het kastje dat je bij een Callisto-speakerset krijgt, maar dan uit kunststof in plaats van metaal. Het ziet er luxe uit en is helder opgebouwd. Elke ingang heeft zijn eigen toets, zodat je meteen kunt overschakelen naar de juiste bron. Bij HDMI of optisch is dat echter geen verplichting. Omdat auto-sensing ingebouwd is, schakelt de speaker automatisch naar HDMI of optisch als de tv of een Chromecast-adapter ingeschakeld wordt.
Luister je naar muziek via Bluetooth? Dan is het handig om weten dat de Bluetooth-knop op de remote iets meer kan dan in eerste instantie lijkt. Door opnieuw te drukken pauzeert het bijvoorbeeld ook de muziek en door twee of drie keer snel te drukken spring je vooruit of achteruit in de playlist.
Op de DALI-remote vind je een wat mysterieuze toets met een equalizer-symbool. Hiermee schakel je tussen twee geluidsmodi: Focus en Wide. Ze doen precies wat ze beloven: het geluid compacter en meer gefocust laten klinken, of net iets wijder en met diepere bassen (zie verder).
Groter lijf
Het valt meteen op als je voor de Katch One plaatsneemt: de speaker is behoorlijk hoog. 26 cm, als je de twee houten voetjes plaatst. Dat is hoger dan de afstand tussen meubel en de onderrand van een tv-scherm, toch bij heel wat nieuwe tv-toestellen die met bescheiden voetjes komen. Toch iets om rekening mee te houden…
Maar er zijn ook voordelen aan die forsere afmetingen. Zo heeft DALI de plaats gevonden om de Katch One te voorzien van tien grotere drivers, waaronder vier passieve 4,5-inch woofers. Dat vind je niet gauw in andere soundbars. Er zijn overigens twee basuitgangen aan de achterkant, waardoor de afstand tussen de soundbar en de achterliggende muur een impact heeft op de laagweergave. Dicht tegen de muur – wat een logische plaatsing is bij een tv – klinkt de Katch One meteen wat dieper.
Helemaal klaar voor Netflix
Hoe presteert de Katch One als soundbar? Om dat te ontdekken sluiten we de speaker via HDMI aan op de muurgemonteerde Samsung UE60KS7000 in de testruimte, na hem een aantal weken te gebruiken met een LG OLED55B6V in de woonkamer. De LG doet helaas soms lastig op vlak van HDMI-CEC-commando’s, waardoor de DALI-soundbar niet altijd automatisch de audiostream detecteert. Het is een kwestie dat we wel vaker ervaren tijdens tests van soundbars van andere merken; het probleem zit hem volgens ons bij de LG-implementatie van HDMI-CEC. Bij de Samsung-tv werkte de Katch One echter feilloos.
Onze testruimte is ongeveer 25m2 groot, met een plafond op drie meter hoogte. Niet zo compact dus, maar toch weet de Katch One de ruimte prima te vullen als we kijken naar de Luc Besson-film ‘Lucy’ via Netflix. Scarlett Johansson en Morgan Freeman doen hun best om het halfbakken verhaal te redden – lukt niet echt – maar de film zelf zit wel vol goede SFX en de kenmerkende Besson-actie. Als Lucy haar bovennatuurlijke krachten gebruikt om letterlijk in een rechte lijn door Parijs te rijden, krijg je de ene autocrash na de andere opgediend op de tonen van een beukende technosoundtrack. Het spektakelgehalte die de Dolby Atmos-editie op de UHD Blu-ray biedt, ervaren we hier nu niet, maar elke impact – zoals wanneer vier Franse politiewagens tegen een paar paaltjes bij een marktje knallen – komt heftig binnen. Draaien we het volume open, dan houdt de Katch One alles onder controle en blijft het zuiver klinken. De behuizing zit goed in elkaar, niets rammelt of vibreert. Ook dit is weer een verschilpunt met klassieke dunne soundbars, die het vaak moeilijk hebben om het vele energie van een luide woofer te verwerken.
Nog meer voer voor petrolheads is de intro van ‘Baby Driver’, een film die nauwgezet de montage synchroniseert met de muzikale soundtrack. De openingssequentie, waarbij Baby met een knalrode Subaru WRX op de tonen van Jon Spencer Blues Explosion al scheurend door een stad een volledige politieafdeling afschudt is een sterk staaltje Hollywood-pulp. Het montagewerk duurde naar het verluidt ongelooflijk lang, want elke beweging en cut moest helemaal juist passen bij de muziek. De Katch One is muzikaal sterk, en dat is zeker een plus bij een film zoals deze. We merken opnieuw dat het wisselen tussen de Focus- en Wide-geluidsmodi de moeite waard is; het verschil qua tonaliteit en ervaring is heel groot. De reden om iets actiever met de twee modi bezig te zijn is dat de ene naar ons gevoel actie machtiger maakt, terwijl de andere dialogen helderder presenteert. Zeker uitproberen, dus.
Ten opzichte van compactere (maar wel vaak goedkopere) soundbars klinkt de Katch One voller en evenwichtiger, zelfs zonder een aparte sub. Dat verschil merk je enorm als we de Sonos Playbar vergelijken met de Katch One bij het herbekijken van sf-klassieker ‘Blade Runner’ – de oorspronkelijke Ridley Scott-versie met wijlen Rutger Hauer welteverstaan. De beginsequentie waarbij er over het futuristische Los Angeles wordt gevlogen terwijl Vangelis de sfeer nog meer in de hand werkt, behoudt op de DALI veel meer zijn impact en zijn gelaagheid. De vele stadsgeluiden – Aziatische straatventers, rinkelende fietsbellen – in de achtergrond blijven onderscheiden van de klanken en dialogen die meer op het voorplan staan. Wanneer een vliegende auto tussen gebouwen doorvliegt, is die beweging ook een stukje hoorbaar. Voor positioneel geluid moet je met een surroundsetup werken en dan vliegt het echt langs je rechteroor, maar dit is ook al mooi qua beleving. De Playbar vinden we op dit punt minder sterk – maar de streaming-alleskunner van Sonos bezit andere pluspunten.
We wisten het eigenlijk al, maar bij het beluisteren van een playlist op Qobuz die we streamen vanaf een Huawei P30 Pro valt meteen op dat de Katch One qua muziek heel wat indrukwekkender is dan een doorsnee slanke soundbar. Een goede muziekweergave is voor DALI duidelijk een even belangrijke doelstelling geweest als een pakkend tv-geluid leveren, niet een bijgedachte zoals bij menige goedkopere soundbars. Stereoliefhebbers zullen natuurlijk de ervaring missen die twee discrete speakers bieden – in die zin zijn twee Katch-Bluetooth-speakers ook misschien net iets indrukwekkender. Maar op de Wide-modus is de Katch One wel heel kamervullend en qua laag ook voller en gedetailleerder.
Conclusie
Wie een alles-in-één-oplossing zoekt die er goed uitziet en goed klinkt, zit bij de Katch One aan het juiste adres. Het is meer dan een soundbar, maar in alleen die rol voelt het zich zeker prima. De Katch One is wel een andere propositie dan de meeste rivalen. Het is een echt alternatief voor sobere, slanke soundbars die het lastig hebben om goed te klinken als ze muziek spelen. Dat doet de Katch One wél uitstekend, maar de keerzijde isdat het qua streamingopties en surroundweergave weinig biedt. De hogere behuizing zal in sommige situaties, in het bijzondere bij lage tv-voeten, de plaatsing wat lastig maken.
DALI Katch One
749 euro | www.dali.nl
Beoordeling 4,5 op 5