REVIEWAudio Note

Audio Note AN-E spe

Dimitri van Hoven | 04 februari 2003 | Audio Note

Audio_Note_AN-E_spe_4-2-03Twee recensies van hetzelfde merk binnen zo’n korte tijd komen niet vaak voor. Toen de Audio Note elektronica welke centraal stond in de vorige recensie terug gebracht werd, vroeg Aernoud Dekker me of ik geïnteresseerd was het testen van een paar Audio Note luidsprekers. Het antwoord liet zich natuurlijk raden... Gevolg was dat ik weer eens met een auto vol apparatuur thuis kwam. Op zich helemaal niet vervelend, maar het moet wel naar boven. Altijd een lastig en vervelend klusje.

Mijn eerste kennismaking met Audio Note luidsprekers was ongeveer twee jaar geleden bij Ed de Jong in Deurne. Daar hadden ze mij in combinatie met een waanzinnige versterker (voorzien van de grote 211 eindbuizen) enorm doen verbazen. Zo op het eerste oog zien deze luidsprekers er maar raar uit. De speaker is breder dan hij diep is en erg zwaar is deze ook niet. Bovendien is de baffle breed en zijn de kasten van binnen nagenoeg hol. Demping in de kast wordt minimaal toegepast. Deze luidsprekers spotten werkelijk met alle "High End" wetten. Grappend vergeleek ik ze wel eens met sinaasappelkistjes.

Inmiddels weet ik dat alle Audio Note luidsprekers gebaseerd zijn op de ontwerpen van wijlen Peter Snell. Dhr. Snell hield er een eigenzinnige filosofie op na door onder andere geen demping in de luidsprekers te gebruiken. Voordeel daarvan is dat het rendement van de speaker behoorlijk hoog is en dat maakt de speaker ideaal voor buizenversterkers met een gering vermogen. Bij deze AN-E is het rendement dan ook een forse 94 db gemeten op 1 meter afstand bij 1 watt.

Audio_Note_AN-E_spe_4-2-03

AN-E spe

Audio_Note_AN-E_spe_4-2-03

Deze speaker luistert naar de naam AN-E spe en is net als alle andere Audio Note luidsprekers een twee-weg systeem. Het materiaal van de kast is multiplex en de afmetingen zijn 79x36x27 (HxBxD). De kasten worden in Oostenrijk bij Bösendorfer vervaardigd. De bijgeleverde stands, welke met zand gevuld zijn brengen het geheel nog 26,5 centimeter hoger, exclusief spikes of wielen. Totaal komt de speaker dus op een hoogte uit van 1 meter en 5,5 cm. Het is maar dat u het weet. Alle RAL kleuren (bescheiden meerprijs) en diverse houtsoorten zijn leverbaar als afwerking.

Aan de voorkant van de speaker treffen we, zoals het een twee-weg systeem betaamt, boven in een tweeter en vlak daar onder een woofer aan met een papieren conus. Deze laatste heeft een doorsnede van ongeveer 16 cm. Beide units bevinden zich in de bovenste helft van de kast en zijn bovendien gematched. Het matchen van de filters en units gebeurt ten opzichte van een referentie exemplaar. Vervolgens worden de filters en de unit’s in de speaker nogmaals met elkaar vergeleken (links/rechts). Het frequentiebereik van deze luidspreker loopt van 23 Khz tot 18 Hz (-6 db). Een frontdoek ontbreekt. Aan de achterkant vinden we ter hoogte van de laag-unit de 4 aansluitingen (bi-wiring) voor de luidsprekerkabels. Deze accepteren banaanstekkers en spades. Een opmerking is hier op zijn plaats. Het toeval wil dat dezelfde aansluitingen (fabrikaat Michell) ook op mijn eigen luidsprekers gemonteerd zijn. De ervaring leert dat dikke spades, zoals bijvoorbeeld gebruikt bij de Siltech SSP-03 G3, zich hier niet makkelijk laten vastzetten. Dat komt omdat de ruimte voor de spade qua dikte gering is. Ik verwacht dat ook de WBT spades hier last van zullen hebben. Puntje voor verbetering dus. De voor de recensie bijgeleverde Audio Note AN-SPx en AN-SPe luidsprekerkabels hebben beide banaanstekkers en hier ondervind ik deze problemen dus niet. Overigens ben ik persoonlijk van mening dat banaanstekkers een betere verbinding bewerkstelligen. Het contactvlak is bij het gebruik van banaanstekkers vaak groter dan bij het gebruik van spades. De aansluitingen op de speaker en de banaanstekkers aan de kabels zijn overigens niet verguld maar verzilverd. Geheel onder aan de luidspreker vinden we tot slot nog een baspoort(je) met een diameter van 6 cm.

MERK





EDITORS' CHOICE