REVIEWYamaha

Review: Yamaha MusicCast BAR 400 en MusicCast 20

SAMENVATTING

De Yamaha MusicCast BAR 400 heeft aardig wat in zijn mars en wordt compleet met draadloze subwoofer geleverd. We dagen je uit wat beters te vinden in deze prijsklasse dan wat Yamaha laat horen en biedt qua streaming en aansluitmogelijkheden. Dan is dat wat bonkerige laag en de geringe spreiding eigenlijk helemaal niet zo’n groot probleem. Breid je de set uit met een stel MusicCast 20’s, dan heb een heel leuk en vooral veelzijdig stukje audio in huis wat zowel echt 5.1 surround sound als een praktisch multiroom systeem biedt.

PLUSPUNTEN

  • Veel aansluitmogelijkheden
  • MusicCast
  • Volwaardig surround geluid
  • Clear Voice

MINPUNTEN

  • Bonkerig laag
  • Geringe stereospreiding
  • Beetje saai uiterlijk

Soundbars. Overal waar je kijkt zie je fabrikanten soundbars op de markt brengen. Grote gevestigde namen en onbekende spelers. Sommige fabrikanten brengen zo enorm veel typen uit dat het gewoonweg een jungle wordt waar de consument zich, gewapend met een kapmes, doorheen moet zien te banen. Wij krijgen soms de krenten uit de pap, want deze door ons geteste Yamaha MusicCast BAR 400 gecombineerd met een duo MusicCast 20 speakers speelt lekker weg.

To surround or not to surround?

De Yamaha MusicCast BAR 400, of eigenlijk YAS-408 zoals het type formeel heet, is een 2.1 soundbar. Dat wil zeggen dat zich in de doos een stereo soundbar en een draadloze subwoofer bevinden. Het is dus geen soundbar die geluid kan projecteren en het kan doen lijken alsof er surround sound, of zelfs Dolby Atmos geluid, je kamer in komt knallen. Met het slimme MusicCast ecosysteem van Yamaha kun je echter wel een tweetal MusicCast 20 (of MusicCast 50) speakers inzetten als surround speakers. En dat maakt het meteen een erg leuk pakket.

Het ene moment staan de twee MusicCast 20 speakers afzonderlijk van elkaar elders in de woning een kekke playlist weer te geven. In een tienerkamer komt Top 40 muziek voorbij en een verdieping hoger opzwepende beats tijdens de workout. En net zo eenvoudig staan diezelfde twee MusicCast 20 speakers ‘s avonds achter de loungebank in de huiskamer, gekoppeld aan de soundbar, de effecten uit een blockbuster weer te geven voor een indrukwekkende filmervaring.

Zowel de soundbar als de losse speakers kun je op de speakers zelf bedienen met aanraakgevoelige toetsen. Ook is er voor de soundbar een kleine afstandsbediening aanwezig en natuurlijk kun je alles bedienen met de MusicCast app op je smartphone of tablet. En heb je nog meer speakers van Yamaha in je huis, dan kun je ook die allemaal tegelijk bedienen. Echt multiroom dus.

Beetje saai design met veel inhoud

De MusicCast BAR 400 is een net afgewerkt model van Yamaha. Het is wel een beetje ‘dertien-in-een-dozijn-design’ overigens, maar dat mag de pret niet drukken. Het is gewoonweg een zwarte balk die je onder je televisie hangt of ervoor legt. De subwoofer valt in diezelfde categorie. Beetje inspiratieloos ontwerp, maar wel gewoon netjes en solide afgewerkt.

De soundbar is 98 cm breed, 6 cm hoog en 11,5 cm diep. Dat is lekker compact. Dat heeft vaak een negatieve invloed op de weergave en dan met name in het midden bereik en in het laag, waarover later meer. Er zitten vier 4,6 cm grote woofers in en twee 2,5 cm dome tweeters. Het gewicht van de soundbar komt op een schamele 2,7 kilo. De speakers worden aan het werk gezet door een 2 x 50 Watt versterker. De woofers geven geluid weer van 160 Hz tot aan 9 kHz. De tweeters gaan vervolgens door tot 23 kHz.

De subwoofer is bijna 42 cm hoog, ruim 40 cm diep en 18 cm breed. Prominent op de voorzijde is een basreflexpoort aanwezig. Er is voor de weergave van lage tonen een 16 cm grote woofer ingeschroefd. De ingebouwde 100 Watt versterker zet de conus in beweging, die vervolgens opereert in het bereik lopend van 40 Hz tot 160 Hz. De subwoofer maakt automatisch draadloos verbinding met de soundbar. Daar hoeven we niets voor te doen.

Yamaha MusicCast

Drijvende kracht achter de soundbar en de losse MusicCast 20 speakers is de MusicCast app. Via deze app kun je bij allerlei bronnen. Zo kun je de meest bekende streamingdiensten beluisteren en kun je allerlei instellingen doen om het geluid naar smaak af te stellen.

Je moet wel eerst de betreffende apparaten koppelen aan je netwerk via de MusicCast app. Dit ging bij ons niet geheel vlekkeloos en we hebben meerdere pogingen moeten ondernemen. We wisten ook dat de soundbar eerder in een andere luisterruimte had gestaan en wij zijn niet voor een gat te vangen, dus we hebben uiteraard eerst een volledige reset uitgevoerd. Maar desondanks was het koppelen geen hele soepele ervaring. Zowel via iOS als via Android lukte het niet zo snel. Het is ook moeilijk te pinpointen waar het precies aan ligt. Mogelijke verklaring is geen prettige draadloze samenwerking met de aanwezige router, maar een gebrek aan een andere router zorgt dat we dat niet kunnen bevestigen. Na een keer of vijf proberen lukte het uiteindelijk om de eerste speaker gekoppeld te krijgen en om een of andere reden ging de rest wel vlot.

Via de MusicCast app moet je ook de MusicCast 20 speakers koppelen aan de soundbar als je ze in wilt zetten als surround speakers. Nadeel daarbij is wel dat, eenmaal gekoppeld als surround speaker, je niet afzonderlijk op die speakers muziek kunt weergeven. Dan moet je ze eerst weer even loskoppelen van de soundbar voordat je ze weer, gezamenlijk als stereopaar of afzonderlijk, kunt inzetten. Oh en een kleine tip: geef de speakers die je als surround speaker wilt inzetten niet exact dezelfde naam, want dan weet je niet meer welke speaker je moet kiezen voor welk kanaal.

Diverse aansluitmogelijkheden

Onderop de soundbar treffen we een HDMI-ingang en een HDMI-uitgang met ARC aan. Ook is een optische ingang aanwezig evenals een 3,5mm analoge ingang. Een USB-poort is eveneens aanwezig, maar deze is alleen voor updates. Je kunt er dus geen USB-stick op aansluiten met muziek erop. Wil je geen Wi-Fi-verbinding gebruiken, dan kun je de aanwezig LAN-poort gebruiken voor de koppeling met het netwerk. En ook Bluetooth is aan boord. De HDMI-ingang en de optische ingang ondersteunen zowel PCM, Dolby Digital als DTS in 5.1. De HDMI in- en uitgang zijn daarnaast 4K-proof en bieden ondersteuning voor zowel HLG en HDR10 alsook Dolby Vision.

Lekker filmpje kijken

Een soundbar is toch wel primair voor de weergave van het geluid wat bij een filmpje of serie hoort. Of reguliere tv-uitzending. Net wat je wilt. Dus we hebben aardig wat filmpjes bekeken. De soundbar was via de optische ingang aangesloten om Netflix te horen rechtstreeks vanaf een LG OLED, maar ook de OPPO UDP-203 was via HDMI verbonden met de soundbar.

We houden bij een film van een goed surround effect en dat zit bij de BAR 400 wel snor in combinatie met de MusicCast 20 speakers als surround speaker ingesteld. Het is daarbij wel aan te raden met een dB-metertje even het volume van de surrounds even goed in te stellen. Met de MusicCast app kun je een ruis over de speakers laten spelen om het geluidsniveau goed af te stellen. Wel zo handig.

Het geluidsbeeld is homogeen en komt keurig gedetailleerd uit alle speakers. En er was net wat meer detaillering in het geluid te bespeuren bij weergave van audio afkomstig van de OPPO. Gewoonweg omdat er een stuk minder of zelfs geen compressie wordt toegepast. Favoriete testschijf is de UltraHD uitgave van Ready Player One. De welbekende autorace in de virtuele wereld is een waar audiovisueel spektakel en het is absoluut een goede test voor je setje. We focussen ons op verstaanbaarheid van dialogen en die blijft, zeker door de Clear Voice-modus, ook bij wat hogere volumes overeind. En het geluid van rinkelende muntjes komt helder en sprankelend de luisterruimte binnen.

De BAR 400 heeft overigens ook DTS Virtual:X aan boord waarmee je een nog ruimtelijker geluidsbeeld krijgt. En dat gebeurt best effectief. Verwacht geen prestaties zoals de befaamde MusicCast YSP-5600 soundprojector van hetzelfde merk, maar het biedt zeker net die extra dimensie in de totaalervaring.

Muzikaal intermezzo

Ondanks het feit dat de soundbar een stereo variant is missen we een specifiek centerkanaal geen moment. Wat echter wel weer een dingetje is, is de spreiding aan de voorkant. Doordat de soundbar niet de breedste is, betekent dit ook dat beide kanalen relatief dicht bij elkaar staan, waardoor je een wat minder brede spreiding van het geluid aan de voorkant hebt. Dat is op zich bij een film of serie niet zo heel erg, maar dat is wat minder bij het luisteren naar muziek of concertfilms. Met de ingebouwde equalizer instellingen kun je wat spelen met voorinstellingen zoals muziek of cinema of andersoortige kunstgrepen, maar heel veel beter wordt het er niet van.

Wil je toch best een lekker deuntje horen, koppel de MusicCast 20’s weer los van de BAR 400, maak er een stereopaar van en speel daar muziek via een van de streamingdiensten op af die de MusicCast app ondersteunt. Dan kun je veel meer doen met de plaatsing en de speakers wat verder uit elkaar zetten. Dan is het een alleraardigst setje speakers. We hebben op deze manier toch best wat albums beluisterd via Tidal zonder dat het ons begon te vervelen.

Bijkomend voordeel is dat je, als je de MusicCast 20 speakers niet hebt gekoppeld aan de soundbar, de lage tonen, midden tonen en hoge tonen kunt afstellen naar je eigen smaak. Misschien moet Yamaha ook maar eens overwegen die flexibiliteit in te bouwen in combinatie met de soundbar om zo het geluid wat te kunnen tweaken.

Bonkerig laag

Ook moeten we nog even de subwoofer onder de loep nemen. Volgende de specificaties gaat die tot 40 Hz. Dat is niet al te laag. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, als de lage tonen maar netjes strak de kamer in komen. En dat is helaas niet altijd het geval. De bassen komen toch met enige regelmaat bonkerig over en echte controle ontbreekt helaas. Doordat de subwoofer niet zo heel laag gaat mist die wat impact bij explosies en ander geknal in je favoriete blockbuster.

Daarbij is de crossover tussen de subwoofer en de soundbar opmerkelijk, want via een kalibratieschijf laten we een sweep van laag naar hoog door de speakers gaan, maar er lijkt een dip te zitten in de weergave. De sub loopt door tot 160 Hz en vanaf daar pakt de soundbar het over. En de soundbar komt net wat te kort in het laag om echt vanaf 160 Hz goed hoorbaar te presteren.

Conclusie

De Yamaha MusicCast BAR 400 heeft aardig wat in zijn mars en wordt compleet met draadloze subwoofer geleverd. De set is te koop voor 599 euro. Toegegeven, dat is ook net te veel voor een echte impulsaankoop, maar we dagen je uit wat beters te vinden in deze prijsklasse dan wat Yamaha laat horen en biedt qua streaming en aansluitmogelijkheden. Dan is dat wat bonkerige laag en de geringe spreiding eigenlijk helemaal niet zo’n groot probleem.

Breid je de set uit met een stel MusicCast 20’s van 209,00 euro per stuk dan heb een heel leuk en vooral veelzijdig stukje audio in huis wat zowel echt 5.1 surround sound biedt, als een multiroom systeem wat, eenmaal gekoppeld, erg praktisch is in gebruik. En een tip: Yamaha geeft je momenteel bij aankoop van de BAR 400 en een MusicCast 20 een tweede MusicCast 20 cadeau.

Yamaha MusicCast BAR 400 en MusicCast 20
Totale gangbare winkelprijs 1.017 euro | www.yamaha.com
Beoordeling 4 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE