REVIEWMartin Logan

Review: MartinLogan Motion 40 – American Beauty

SAMENVATTING

De MartinLogan Motion 40 is een speaker die veel mensen zou kunnen bekoren. Ze zijn eenvoudig aan te sturen en zijn niet overdreven kritisch bij het plaatsen. Ze zien er daarnaast mooi uit en zijn keurig afgewerkt. Maar vooral het open en frisse karakter van de sound bevielen ons bijzonder goed.

PLUSPUNTEN

  • Makkelijk te plaatsen
  • Sprankelend en open karakter
  • Degelijk en solide gebouwd
  • Stevig fundament

MINPUNTEN

  • Toch een zekere afstand van de achterwand nodig
  • Ze staan niet heel stevig op hun pootjes

‘If breathtaking, lifelike audio accuracy is important to you, you owe it to yourself to hear MartinLogan.’ Dat is nogal een uitspraak natuurlijk, dus we namen de proef op de som door een paartje MartinLogan Motion 40 vloerstaanders aan de tand te voelen. Geen befaamde elektrostaten van het Amerikaanse merk, maar wat meer traditionele speakers.

MartinLogan

Wie het Amerikaanse merk MartinLogan kent zal al heel snel denken aan de vaak enorme elektrostaten, geroemd om hun supersnelle en analytische weergave. Een techniek waar in 1975 het oog van medeoprichter Gayle Martin Sanders op viel. Hij raakte er enorm door gefascineerd en begon in zijn vrije tijd, als hij niet in een hifizaak aan het werk was, onderzoek te doen op Universiteit van Arkansas. Vooral het feit dat de techniek al zo’n 100 jaar bekend was, maar nog niet was omgevormd tot een praktisch product intrigeerde hem. Hoe was het immers mogelijk om deze techniek veilig toe te passen? Er is namelijk sprake van onveilige hoge voltages en bovendien was enige vorm van reproductie van lage tonen volledig afwezig.

In 1979 begonnen zijn plannen voor het ontwikkelen van een betrouwbare, veilige en dus praktische elektrostaat serieus vorm te krijgen. Nadat Gayle Martin Sanders ging samenwerken met Ron Logan Sutherland ontwikkelden en brachten ze ’s werelds eerste echt praktische elektrostaat op de markt; de MartinLogan Monolith. Daarmee was zowel het merk MartinLogan als de elektrostaat zoals we die nu in de basis kennen geboren. En zoals het vaker gaat bij succesverhalen is de rest inmiddels geschiedenis.

Naast de prachtige elektrostaten ontwikkelt MartinLogan ook subwoofers, soundbars, outdoor speakers en de wat meer traditionele speakers. Deze review valt in de laatstgenoemde categorie. De MartinLogan Motion serie is er een die bestaat uit drie vloerstaanders, twee monitors, twee centerspeakers, een paar inbouwmodellen, een aantal extra compacte modellen, een dipolaire speaker en een Dolby Atmos-module. En allemaal voorzien van de Folded Motion tweeter. De Motion 40 die we nu testen is de middelste van drie vloerstaanders, maar ook een complete Dolby Atmos setup is goed te realiseren met de Motion serie.

Luchtknijper

Laten we de Folded Motion tweeter eens onder de loep nemen. Dergelijke tweeters zijn mooie staaltjes van techniek namelijk. Men neme een zeer dun materiaal waarover aluminium geleiders worden geplaatst. Vervolgens wordt het hele dunne materiaal in een soort wafelvorm gevouwen en voor zeer sterke magneten geplaatst, zodat de wafelvorm zich in een constant en goed verdeeld magnetisch veld bevindt. Het aluminium patroon op de dunne wafelvorm heeft een eigen circuit waardoor stroompjes (het signaal uit een versterker) worden gevoerd, wat ervoor zorgt dat de ribbels elkaar afstoten en aantrekken. Dit zorgt ervoor dat je een soort harmonica effect krijgt waardoor er lucht tussen de ribbels door naar buiten wordt geknepen. Geluid bestaat uit luchtgolven et voilà!, je hebt een zeer efficiënte manier voor het weergeven van hoge tonen met een gering afstraalgedrag over zowel de verticale als horizontale as.

In het geval van de Motion 40 is er over beide assen afstraling over zo’n 80 graden. Indraaien dus! Bijkomend voordeel van het geringe verticale afstraalgedrag is dat je ook maar weinig reflecties via de vloer of het plafond krijgt en dat is precies dat wat vooral de grote elektrostaten van MartinLogan brengen. Ter illustratie, de tweeter in de Motion 60 XT heeft over de verticale as een afstraling over slechts 30 graden, waardoor je nog minder invloed hebt van vloer of plafond.

Doordat er gebruik wordt gemaakt van een wafelvorm is het totale oppervlak veel groter dan van een traditionele dome tweeter. De Folded Motion tweeter in de ML Motion 40 heeft bijvoorbeeld een acht keer zo’n groot oppervlak als een traditionele dome tweeter van 2,5 centimeter. De XT-variant in de grootste speaker uit de Motion-serie, de Motion 60XT, heeft zelfs een tien keer groter oppervlak dan een 2,5 centimeter grote dome tweeter. En doordat het materiaal extreem dun is reageert het bliksemsnel. Het zorgt dus voor meer efficiëntie en veel minder vervorming. De tweeter hoeft simpelweg veel minder hard te werken.

Mooie afwerking

Natuurlijk is de Motion 40 veel meer dan alleen de Folded Motion tweeter. Direct onder de tweeter is een 14cm grote middentoner te vinden welke opereert in het bereik van 500Hz tot 2.600Hz. Daarboven neemt de tweeter het over tot een opgegeven bereik van 25kHz +/-3dB. Onderin de mooi afgewerkte speakerkast zorgen twee 16,5cm aluminium drivers voor het laag, wat op papier doorloopt tot 40Hz +/-3dB.

De afwerking is schitterend. Zowel de voorzijde alsook de achterzijde. Zelfs de speakerterminals zijn schitterend afgewerkt, die de mogelijkheid bieden voor bi-wired of bi-amped aansturing. De speakers wegen ruim 22 kilo per stuk en zijn 107,9 centimeter hoog, 19,2 centimeter breed en 32,6 centimeter diep. Tamelijk bescheiden dus.

Doordat de bovenkant van de speaker naar achteren toe schuin naar beneden afloopt ogen ze wat minder kolossaal. De kast voelt en klinkt uiterst solide. Er zijn metalen fronts aanwezig welke zijn te bevestigen middels magneetjes. De metalen fronts zijn er primair om alle drivers af te dekken en te beschermen tegen bijvoorbeeld kinderhandjes, maar wij laten ze er lekker af. Veel te mooi, die MartinLogan Motion 40. Wat opviel is dat de speakers niet heel erg stevig op hun voetjes staan. Een soort constructie die de voetjes wat verder uit elkaar zou plaatsen en dus voor een wat bredere basis zorgt zou in onze ogen net dat beetje extra stabiliteit hebben gebracht. De speakers uit de Motion serie zijn in drie kleuren beschikbaar. Wij hadden de beschikking over de High-Gloss White variant. Er is ook een High-Gloss Black Cherrywood en een High-Gloss Piano Black.

Meeslepende MartinLogans

De Motion 40’s hebben geruime tijd in de luisterruimte gebivakkeerd. Tot ons groot genoegen overigens, want wat zijn het heerlijke speakers. We hadden een Anthem MRX 720 tot onze beschikking en deze meerkanaals receiver met A/B-versterking staat ook zeker zijn mannetje bij stereoweergave.

De MartinLogan Motion 40, met een weerstand van 4 Ohm, heeft een eenvoudig aanstuurbare gevoeligheid van 92 dB waarmee je met een degelijke en stabiele versterker een zeer indrukwekkend resultaat kunt neerzetten. En de match met de Anthem MRX 720 en AudioQuest Rocket 44 kabels is een hele fijne. De speakers stonden tijdens de testperiode op zo’n 25 centimeter vanaf de achterwand en waren volledig ingedraaid op de luisterpositie. Wat ons betreft gaf dit het beste resultaat in de betreffende luisterruimte. Daarna nog een correctie uitgevoerd middels ARC Genesis op de Anthem tot 500Hz. Boven die frequentie laten we alles ongemoeid.

De Motion 40 blijkt veelzijdig. Een alleskunner zogezegd. Van de spacy elektronische muziek van Robot Koch tot Miles Davis’ trompet en van de schitterende opnames van het pianospel van Julien Marchal tot aan de rauwe stem van de zanger van The Teskey Brothers. Het klinkt allemaal realistisch en open. Er is veel gelaagdheid te bespeuren en de stage is groot en meeslepend. Het geluid komt echt los van de speakers. Het snelle en sprankelende karakter van de linttweeters komt bijzonder goed tot uiting bij percussie, maar ook in de synthesizers van eerdergenoemde Robot Koch of bijvoorbeeld Deadmau5.

De middentoner is overigens ook zeer capabel in het neerzetten van stemmen. Of het nu de wat jazzy stemmen zijn die van zeer dichtbij zijn opgenomen of de wat rauwere klanken zoals van bijvoorbeeld Otis Redding. Ook het gitaarspel van bijvoorbeeld Jimmy Page of Slash komt heerlijk de luisterruimte binnen denderen zonder te vermoeien en ook wat steviger werk van Metallica vormt geen enkel probleem voor de 14 centimeter grote aluminium driver.

De dubbele woofers geven de Motion 40 een stevig fundament. Het welbekende War Anthem van Max Richter komt overtuigend de luisterruimte binnen marcheren. Expertimenteren met een subwoofer met de crossover ingesteld op 50Hz en zonder subwoofer leidt tot een nauwelijks waar te nemen verschil. Ja, de Velodyne SPL1200 subwoofer in de luisterruimte gaat zeker een tandje dieper en geeft ook onder 40Hz een behoorlijke druk, maar de Motion 40 gaat best wel een eindje door in de lage regionen van de toonladder. De subwoofer heeft dan ook het overgrote deel van de testperiode gedienstig, maar tamelijk werkloos in de hoek gestaan.

Conclusie

De MartinLogan Motion 40 is een speaker die veel mensen zou kunnen bekoren. Ze zijn eenvoudig aan te sturen en zijn niet overdreven kritisch bij het plaatsen. Ze zien er daarnaast mooi uit en zijn keurig afgewerkt. Maar vooral het open en frisse karakter van de sound beviel ons bijzonder goed. Hou je van een dergelijke vloeiende en snelle weergave, dan bevelen wij een luistersessie bij je dealer van harte aan.

MartinLogan Motion 40
1.099 euro/stuk | www.martinlogan.com
Beoordeling 4,5 op 5

MERK





EDITORS' CHOICE