REVIEWTeufel

Review: Teufel Ultima 40 Kombo - meteen klaar voor muziek


Jamie Biesemans | 08 juni 2019 | Teufel

SAMENVATTING

We zijn meer onder de indruk van de Kombo 40 dan van de compacte Kombo 20 die we eerder bekeken. De kwaliteit van de Ultima 40-luidsprekers is voor hun prijs echt wel goed. Op de afwerking van de receiver durven we wel wat kritischer te zijn, vooral over de lade van cd-speler - die moet je voorzichtig behandelen. De Teufel-receiver zit verder propvol functies en doet zijn werk behoorlijk goed.

PLUSPUNTEN

  • Prima phono-ingang voor de prijs
  • Goede all-round speakerprestaties
  • Cd, radio en Bluetooth-streaming in één toestel
  • Redelijk krachtig

MINPUNTEN

  • Cd-speler komt kwetsbaar over
  • De prijs mocht iets lager
  • USB slikt enkel lossy formaten

Teufel verkoopt al jaren degelijke luidsprekers direct via het internet. Minder bekend is dat je bij de Berlijners ook terecht kunt voor een volledig muzieksysteem. Zoals de set die we hier testen, bestaande uit twee Ultima 40-luidsprekers en een alles-in-één-versterker met DAB-radio en cd-speler.

De Ultima 40 Kombo is een set die Teufel heeft samengesteld, met als doel een oplossing te bieden waarmee je meteen naar muziek kunt luisteren. Voor net geen duizend euro ontvang je enkel dagen na het drukken op de Koop-knop op de Teufel-website een set Ultima 40-vloerstaanders (los ook te koop voor 500 euro) en de CD receiver KB 62 CR. Dit ene apparaat doet nagenoeg alles: het is een versterker, cd-speler, een radiotuner en bevat ook een Bluetooth-module zodat je van je telefoon kunt streamen.

Wil je meer streaming, dan ga je voor een aparte Teufel Connector. Dit compact doosje laat je streamen via Chromecast, Spotify en nog andere diensten. De Connector hebben we uitgebreid behandeld in de test van de Teufel 20 Kombo Streaming, dus check dat artikel als je de aanschaf van een Connector overweegt.

Teufel Ultima Kombo 40

Zelfs zonder Connector is de Ultima 40 Kombo een zeer volledig pakket voor zijn prijs. Je krijgt veel mogelijkheden en met één aankoop kun je al heel veel. Ook dit nog: als directe online verkoper gaat de aankoop van een Teufel-product anders dan bij traditionele hifi. De lange uitprobeerperiode is wel een troef (al moet je wel rekenen dat de Ultima 40-speakers zwaar zijn om weer in te pakken) dat vertrouwen wekt. Goed om weten is dat Teufel regelmatig promoties voert en kortingen biedt. Zo kost deze set als we dit artikel publiceren 899, niet 999 euro. Dat moet je in je achterhoofd houden als we verderop over de prijs spreken.

Derde generatie speakers

De speakers bij deze set heten Ultima 40, wat Teufel-kenners heel bekend in de oren zal klinken. Onder die naam heeft het merk uit Berlijn al heel lang luidsprekers. Maar hoewel de naam steeds hetzelfde bleef, zijn de producten zelf wel doorheen de jaren verbeterd. Daarom dat het hier eigenlijk gaat om de Ultima 40 Mk.3’s, oftewel de derde generatie. Visueel zien we wat nieuwe zaken, maar qua drivers lijkt er niet zoveel anders dan voorheen. Wel anders van de Ultima’s die we een hele tijd geleden op bezoek kregen: de bouwkwaliteit. De speakers zijn zwaar en zitten goed in elkaar, een noodzaak om kastkleuring (geluiden die ontstaan omdat de speakerbehuizing meetrilt met de muziek) te voorkomen.

De Ultima 40’s, verkrijgbaar in volledig zwart of zwarte voorkant met matte witte kast, staan mooi in onze testruimte. Zonder de meegeleverde roosters lijken ze wel heel druk. Dat komt onder meer omdat Teufel er voor koos om de bovenste driver een koperkleurtje te geven. Naast de kap in het midden van de driver kun je ook niet kijken: het is zilverkleurig en steekt ver uit. Ook rond de tweeter in het midden is een blinkende waveguide geplaatst. Kortom, het is (naar onze smaak) wat kitscherig. Hang dan liever de roosters weer op hun plaats, want dan krijg je een heel moderne, subtiele luidspreker te zien.

De behuizing is bovenaan afgerond en de kast lijkt op een aparte voet te zweven, wat de Ultima 40’s mooi in een Ikea-interieur laat verdwijnen. Of toch de witte versie. Het blijven natuurlijk wel vloerstaanders die je best een beetje ruimte geeft. Er is een dubbele baspoort achteraan waar wel wat luchtverplaatsing uitkomt, dus je plaatst deze speakers voor een zuivere klank best op een 30 centimeter of meer van de muur.

Veelkunner

De CD KB 62 CR is een audiotoestel op standaardgrootte, net zoals een doorsnee AV-receiver of hifi-versterker. Een minisysteem neemt misschien minder plaats in, maar door zijn groter formaat is er meer ruimte voor een betere voeding en een cd-speler. Vanaf de voorkant ziet de Teufel-receiver er best goed uit, met dank aan een voorkant uit geborsteld metaal. Kijk je naderbij, dan is het apparaat eerder degelijk dan zeer goed afgewerkt. Geen verrassingen, negatief of positief.

Als je de CD KB 62 CR uitpakt, ga je misschien eerst denken dat je per abuis een toestel zonder cd-speler ontving. Op eerste zicht zie je de speler helemaal niet. Pas als je op de eject-knop drukt, wordt het duidelijk: de cd-lade is verstopt achter de mediaknoppen onder de display. Als de lade naar buiten komt, klappen de toetsen op de klep mee naar beneden. Leuk gevonden, al lijkt de lade echt wel dun en kwetsbaar. In gebruik is de cd-speler echter wel vrij stil, en dat is toch wel belangrijk.

Naast een ingebouwde cd-speler en FM/DAB+-radiotuner bezit de receiver een aantal fysieke ingangen. Naast twee analoge cinch-ingangen, een phono-ingang en een optische ingang (handig om een tv of console aan te sluiten), zijn er nog een paar aux-ingangen die geschikt zijn om via kabel een muziekspeler of telefoon aan te sluiten. Een mobiel toestel kun je ook opladen via de USB-ingang vooraan – of je steekt er een USB-stick met muziekbestanden in.

Bluetooth is ingebouwd, wel met een externe antenne aan de achterkant. Misschien is dat de reden waarom het even duurde vooraleer onze Huawei P30 Pro vanuit de sofa de Teufel-receiver kon vinden om te pairen. Eens de verbinding gelegd werd, bleef de muziek gelukkig zonder haperingen spelen. Het klonk prima, met dank aan de aptX-codec die de Huawei kon gebruiken om naar de receiver te streamen. De ondersteuning van deze hoogwaardige codec vinden we een belangrijk pluspunt; in deze prijsklasse is dat zeker niet standaard.

Spectaculair goed afgewerkt vinden dan weer de afstandsbediening uit metaal. Het is echt een mooi, solide ding dat heel duurzaam overkomt. Slim gezien van Teufel dat ze dit onderdeel een premiumgevoel geven – een remote pak je immers elke dag vast. Het is verrassend hoe vaak fabrikanten met de afstandsbediening de bal misslaan en bij hun knap audiotoestel een goedkoop minikastje leveren.

Luisteren

Bij het testen hebben we geprobeerd om alle mogelijke functies goed te proberen. Incluis de phono-ingang, want het lijkt ons dat iemand die online een pakket zoals deze koopt daar wellicht ook een draaitafel bij plaatst. Teufel zelf biedt bundels aan met een prima TEAC-apparaat, voor onze test hebben we de ronduit uitstekende Pro-ject X1 aangesloten. We weten dat deze platenspeler voor zijn prijs prima klinkt (vooral met de Pro-ject Pick it S2MM-cartridge), en zijn best wel verbaasd dat de CD receiver KB 62 CR die geluidskwaliteit weet over te brengen. De phono-ingang is vaak het zwakke punt van een betaalbare receiver, maar hier dus niet. We genoten onder meer van een zuivere, dynamischer weergave van de heruitgave van Miles Davis’ ‘Sketches of Spain’ en het nieuwe album van The Cinematic Orchestra. Bij ‘Zero One/This Fantasy’ klinkt de stem van Grey Reverend vol en natuurlijk, al komt de hi-hat er soms wel iets scherper door dan verwacht.

‘Mon Raymond’ van Carla Bruni komt gezellig warm uit de Ultima 40’s rollen. Het is een speels liedje op het cd-album, met een deuntje op de gitaar dat zich altijd herhaalt, tot uiteindelijk de contrabas en ritmesectie invallen. We spelen deze track graag op nieuwe systemen, gewoon omdat het leuk is en goed opgenomen. We hebben het al knapper gehoord, maar de Teufel-set doet het zeker niet slecht. Dankzij het vergevingsgezinde karakter van de Ultima 40-speakers worden die wat scherpere kantjes afgezwakt. Hoe meer we luisteren, hoe meer we overtuigd raken dat de Teufel-luidsprekers de sterkhouders in deze Kombo zijn. Ze zijn mooi in balans, wat warmer en vergevingsgezinder voor gestreamde muziek in lagere kwaliteit, en toch ook gezinsvriendelijk omdat breder uitstralen.

We wilden ook zien hoe handig het is om muziek via een USB-stick te beluisteren. Het blijkt snel eerder een noodoplossing te zijn. Het afspelen gaat probleemloos, zolang je muziek in een lossy formaat zoals MP3 staat. Onze hi-res testbestanden speelden niet af. Bevat de stick veel bestanden, dan is het trouwens niet echt handig om via het klein schermpje van de receiver door je collectie te neuzen.

Conclusie

We zijn meer onder de indruk van de Kombo 40 dan van de compacte Kombo 20 die we eerder dit jaar bekeken. De kwaliteit van de Ultima 40-luidsprekers is voor hun prijs echt wel goed. Op de afwerking van de receiver durven we wel wat kritischer te zijn, vooral over de lade van cd-speler. Die moet je voorzichtig behandelen. De Teufel-receiver zit verder propvol functies en doet zijn werk behoorlijk goed. Het matcht prima met de Ultima-speakers in dit pakket – gelukkig! – en weet zelfs te overtuigen als we er een platenspeler aan hangen.

Teufel Ultima 40 Kombo
999 euro | www.teufelaudio.nl
Beoordeling 4 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE