NIEUWSFocal

Focal Spectral 40th: vloerstaander vanwege 40-jarig jubileum

De Franse luidsprekerbouwer viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. Het feestje wordt luister bijgezet door het uitbrengen van een aantal jubileummodellen waaronder de Spectral 40th. We hebben de Spectral 40th al even mogen bewonderen op de afgelopen High End in München. Inmiddels zijn meer gegevens en foto’s beschikbaar gekomen, reden waarom wij nogmaals aandacht besteden aan de Focal Spectral 40th.

Focal Spectral 40th: knipoog naar vroeger maar de techniek is van nu

Hoe vier je een rond jubileum, zoals het 40-jarig jubileum van een bedrijf? Welnu, het antwoord daarop is in het geval van de Franse luidsprekerbouwer Focal vrij duidelijk. De lancering van een aantal bijzondere producten, waaronder de vloerstaande Spectral 40th, zet het feestje luister bij. De nieuwe Focal Spectral 40th is in première gegaan op de afgelopen High End audiobeurs in München.

Het bijzondere van de nieuwe Focal Spectral 40th is naar eigen zeggen de combinatie van geavanceerde technologie met  een uiterlijk voorkomen dat sterk doet denken aan de vroegere modellen van het bedrijf, zoals de Focal Vega, Focal Futura Antea of Focal Spectral 913,1 uit de jaren negentig van de vorige eeuw.

Focal Spectral 40th: drivers

De Spectral 40th is een drieweg model voorzien van een 16,5 centimeter middentoner met een enkellaags K2 Power Sandwich-conus voor dynamische, geaccentueerde middentonen.

Twee woofers met een diameter van 18 centimeter zijn in het bezit van een tweelaags K2 Power Sandwich-conus voor zeer hoge belastbaarheid en robuustheid. De woofers worden ondersteund door een zogenaamd multi-channel Powerflow System met een aan de voorkant en achterkant geplaatste basreflexbuis resulterend in een volledige dynamiek zonder kleurende compressie.

De tweeter heeft een dome gemaakt van aramidevezel met omgekeerd M-profiel. Dit zorgt volgens de ontwikkelaars voor een nauwkeurig en tegelijkertijd zeer zacht natuurlijk geluid met veel detaillering. Al met al zou dit moeten leiden tot een levendig, expressief geluidsbeeld, waarbij de fabrikant ook de hoge belastbaarheid en efficiëntie benoemt.

De nieuwe Focal Spectral 40th is in staat is om een frequentiebereik tussen 34 Hz en 30 kHz weer te geven, waarbij de cross-over frequenties op 280 Hz en 2,7 kHz liggen. Het luidsprekersysteem is ontworpen met een nominale impedantie van 8 Ohm (minimum 3,1 Ohm) en een efficiëntie van 91 dB voor versterkers met een vermogen tussen 40 en 300 Watt.

Focal Spectral 40th: kast

De kast van de Focal Spectral 40th heeft een bewezen gammastructuur voor maximale stijfheid en zelfdemping. De interne scheidingswanden van de nieuwe Focal Spectral 40 hebben een structuur die parallellen vermijdt en de voorkant is bijzonder solide met een wanddikte van vijf centimeter. De afmetingen zijn 1.148 x 303 x 424 millimeter (HxBxD). De luidspreker heeft een gewicht van 45,8 kilogram (101,4 lbs).

De zijkanten van de Focal Spectral 40th zijn uitgevoerd in een nobele walnootlook en vormen een aantrekkelijk contrast met de diepzwarte baffle met hoogglansafwerking. Dit diepzwart accentueert de gele conussen, tenzij de meegeleverde zwarte frontjes zijn geplaatst. De voet van de Focal Spectral 40 is ook in het zwart, maar dan niet hoogglans maar mat afgewerkt.

Focal Spectral 40th: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe Focal Spectral 40th wisselt voor een bedrag van 8.000 per paar van eigenaar en is naar verwachting leverbaar vanaf juni 2019.

MERK

EDITORS' CHOICE