NIEUWSLexicon

Lexicon SL-1: draadloos rondstralend vloerstaand luidsprekersysteem

Het Amerikaanse Lexicon, onderdeel van de Harman Group, heeft de SL-1 gepresenteerd, een draadloze vloerstaande luidspreker. Dit naar eigen zeggen baanbrekende luidsprekersysteem is al twee jaar geleden voor het eerst getoond, maar het product was toen nog niet geschikt voor levering. De SL-1 wordt in het vierde kwartaal van 2019 verwacht.

Lexicon SL-1: compleet hifisysteem met verplaatsbare sweetspot

De Harman Group, eigenaar van verschillende audiomerken, presenteerde in München de Lexicon SL-1, een naar eigen zeggen baanbrekend luidsprekersysteem dat Lexicon’s traditie van innovatie voortzet. De luidsprekers kunnen in elke kamer vrij worden geplaatst en maken gebruik van geavanceerde beam-stuurtechnologie om de sweet spot optimaal te besturen, zodat de luisteraar een adembenemende muziekervaring krijgt.

Ontworpen als een actieve en volledig draadloze oplossing, heeft de Lexicon SL-1 de mogelijkheid om geluid voor elke luisterpositie individueel te optimaliseren en biedt een kristalheldere, high-definition audio-ervaring op elk moment, zelfs met veeleisende plaatsingsopties, aldus de vertegenwoordigers.

Lexicon SL-1: versterkers en drivers

Het luidsprekersysteem bestaat uit twee actieve vloerstaande luidsprekers, elk uitgerust met 33 luidsprekerdrivers (12 x 3/4 inch tweeters, 16 x 2 inch midrangedrivers, 4x 5.25 inch woofers en een 10 inch subwoofer) en 23 versterkerkanalen, elk met een output van 650 Watts (RMS) per luidspreker. De drivers zijn gerangschikt in een configuratie van 360 graden rondom de zandlopervormige behuizing van de Lexicon-luidspreker. Een afneembare grille met vier panelen onthult deze indrukwekkende configuratie, terwijl automatische EQ-instellingen het afspelen verbeteren voor gebruik met of zonder gemonteerde roosters. Twee LED-ringen, onopvallend geïntegreerd in het luidsprekerchassis, vervolledigen het elegante uiterlijk van de Lexicon SL-1 en dienen tegelijkertijd om de breedte en richting van de geluidsdispersie te visualiseren.

Lexicon SL-1: techniek, aansluitingen en draadloze controller SLC-1

De Lexicon SLC-1 draadloze controller vult de vloerstaande luidsprekers aan en brengt de verbinding tot stand met de audiobron via verschillende interfaces. Naast streamen via Bluetooth of Wi-Fi (802.11b / g / n / ac) biedt de Lexicon SLC-1 vier HDMI-ingangen, een HDMI ARC-uitgang, een 3,5 mm-aansluiting en een optische SPDIF-ingang. De verbinding met het thuisnetwerk kan ook tot stand worden gebracht via een Ethernet-interface (10/100 Mbps, RJ45). Het volledige luidsprekersysteem ondersteunt high-definition 24-bit-overdracht en universele audiostandaarden, waaronder PCM, AAC, FLAC, MP3 en WMA (via HDMI en SPDIF). Bovendien is Lexicon SL-1 volledig compatibel met Dolby Digital en DTS Digital Surround (via HDMI en SPDIF) en ondersteunt het UHD-videosignalen met een maximale resolutie van 4K (compatibel met HDCP 2.2).

Harman leidt het geluid van de Lexicon SL-1 met behulp van DSP-arrayverwerking om de richting en breedte van de geluidsdispersie te regelen. Het geavanceerde algoritme past de locatie en de grootte van het luistergebied of de sweet spot in realtime aan, waardoor de gebruiker individueel zijn luisterervaring kan regelen. Ondanks de complexe berekeningen die hiervoor nodig zijn, kan de Lexicon SL-1 gemakkelijk worden bediend via een mobiele app. De app is beschikbaar voor Android- en iOS-apparaten en maakt gebruik van vingerbewegingen om de grootte en positie van de sweet spot te bepalen. Dit maakt het mogelijk om in praktisch geen tijd beperkingen te overwinnen bij het plaatsen van de luidsprekers in de kamer, en om het afspelen voor een of meer mensen in de kamer te stimuleren. Programmeerbare presets laten toe dat verschillende configuraties permanent worden opgeslagen en direct worden benaderd.

“Met de Lexicon SL-1 presenteren we een volledig flexibel all-in-one luidsprekersysteem van de absolute premiumklasse”, legt Scott Campbell, Global Sales Director Luxury Audio bij Harman uit. “Dit systeem is ontworpen in een iconisch ontwerp en biedt ongekende mogelijkheden voor het regelen en optimaliseren van de geluidsreproductie op basis van de persoonlijke behoeften van de gebruiker en hun ruimtelijke omstandigheden. Bovendien is de Lexicon SL-1 een van de meest elegante en krachtige oplossingen voor een volwaardige en toekomstbestendige home entertainment-instelling.”

Lexicon SL-1: prijs en leveringsinformatie

De Lexicon SL-1 is gelanceerd op de High End audiobeurs in München en komt beschikbaar in het vierde kwartaal van 2019. De aanbevolen verkoopprijs is 43.000 euro.

EDITORS' CHOICE