Arcam heeft vandaag in München de SA30 Klasse-G versterker gepresenteerd, het nieuwe vlaggenschip onder de geïntegreerde versterkers uit de HDA-productklasse waar we ook de SA20 en CDS50 vinden.
Wie heel goed oplette - dan hebben we het wel over kijken met een vergrootglaasje - had hem in ons eerdere bericht vandaag over de Hegel H390 al kunnen zien. De Arcam SA30 stond namelijk in hetzelfde audiomeubel opgesteld als de nieuwe versterker van de Noren. Het kersverse vlaggenschip van de HDA-lijn van Arcam verdient evenwel een eigen bericht, want de Klasse-A en Klasse-G hybride heeft aardig wat features in huis, waaronder wireless skills, integratie van Dirac Live en mogelijkheden voor custom install.Â
De integratie van Dirac Live, de moderne ruimtecorrectietechnologie waar we onlangs wat dieper indoken, zorgt ervoor dat je de beste prestaties van de geïntegreerde SA30 voorgeschotel krijgt, want 'altijd individueel geoptimaliseerd voor de omgeving'.
De Arcam Klasse G-technologie staat garant voor een vermogen van 120W per kanaal aan 8Ω en 220W tot 4Ω. In principe is het een hybride versterker, want de SA30 maakt gebruik van Klasse-A en zijn 'single power supply at full capacity'-benadering, waarbij indien nodig een extra voeding wordt ingeschakeld. Het resultaat is een 'bedwelmende mix van geluidsvermogen en een laag detailniveau', aldus de trotse vertegenwoordiging.
Om het gerealiseerde niveau van 'audio excellence' breed inzetbaar te maken, heeft de jongste HDA-telg vijf analoge ingangen met onder meer een schakelbare MM/MC phono-ingang, wat betekent dat de versterker klaar is om je vinyl een draai te geven, terwijl de vier digitale ingangen helpen illustreren dat dit een geïntegreerde versterker is die zich ook op de toekomst richt. Liefhebbers van hi-res digitale audio zullen bijvoorbeeld blij zijn met ondersteuning voor MQA, zoals aangeboden door TIDAL Masters, en de Roon Endpoint-status die aangeeft dat het apparaat klaar is om audio te ontvangen van Roon's digitale muziekspeler en bibliotheeksysteem. Hoe? Met een ESS Technology's 32-bit ESS Sabre ESS9038 DAC.Â
Ook draadloze ondersteuning is aanwezig, met onder meer AirPlay 2, uPnP streamer set-ups en Chromecast, terwijl de SA30 met zijn HDMI ARC (daar is-ie weer) de ideale machine is om een ARC-audiofeed van bijvoorbeeld een TV te ontvangen. Scott Campbell, Director Sales & Marketing bij ARCAM: "De SA30 vertegenwoordigt het nieuwe hoogtepunt voor stereoversterking van Arcam. Ons enorm getalenteerde ontwerpteam heeft niets buiten beschouwing gelaten: dit iis klasse G-technologie die deskundig is geïmplementeerd en gecombineerd met de nieuwste geavanceerde functies, waaronder ruimtecorrectietechnologie, audio-ondersteuning met hoge resolutie en aangepaste installatievoorzieningen."
De Arcam SA30 wordt in de herfst op de markt verwacht, een adviesprijs is er op dit moment nog niet.