NIEUWSTeac

Teac TN-4D: draaitafel met ultrastabiele direct-drive motor

Het Japanse audiobedrijf Teac heeft in München de TN-4D gepresenteerd, een nieuwe direct-drive draaitafel die voorzien is van quartz gestuurde snelheidsregeling. Ook heeft de TN-4D een usb-poort aan boord ter eventuele digitalisering van een vinylplaat. Vanaf juni 2019 zou de nieuwe draaitafel leverbaar moeten zijn in zwarte of walnoothouten uitvoering .

Teac TN-4D: direct-drive draaitafel met ingebouwde phono-trap en usb-poort

De nieuwe TN-4D van Teac is voorzien van een nieuw ontwikkelde borstelloze DC motor. De omloopsnelheid en stabiliteit wordt bewaakt met een quartz gestuurde snelheidsregeling. De motor is relatief plat en daarom kon de plint ook laag gehouden worden, aldus Teac. Het draaiplateau is gemaakt van aluminium. De gebruiker kan kiezen tussen 33 of 45 rondjes per minuut.

Tevens rekent de motor samen met de besturingselektronica in verregaande mate af met het verschijnsel “cogging”. Wat is cogging? Draai maar eens met de hand aan de as van een stilstaande elektromotor, bijvoorbeeld een schroefmachine of staafmixer. De rotatie gaat meestal niet vloeiend maar in stapjes waarbij de draaiweerstand dus steeds een beetje varieert. Om cogging te elimineren of verminderen dient de motor onder andere een groot aantal polen te hebben. Volgens Teac heeft de motor van de TN-4D niet of nauwelijks last van cogging.

De toonarm is ontwikkeld samen met SAEC, specialist als het gaat om de bouw van draaitafelarmen. De TN-4D heeft een phono-versterker aan boord die gebruik maakt van een opamp van het type NJM8080. De aanwezige usb-poort maakt het mogelijk om vinylplaten desgewenst te digitaliseren.

Teac levert de TN-4D min of meer speelklaar af want ook een mm-element van Sumiko van het type Oyster wordt voorgemonteerd meegeleverd.

Teac TN-4D: prijs en leveringsinformatie

De TN-4D zal naar verwachting vanaf juni 2019 in de winkel liggen. We hebben nog geen prijs voor Nederland, maar in Groot-Brittannië zal de TN-4D voor een bedrag van net geen 600 Britse ponden van eigenaar wisselen.


EDITORS' CHOICE