NIEUWSLuxman

Luxman D-N150 en SQ-N150: nieuwe leden van NeoClassico-productlijn

Het Japanse audiobedrijf Luxman heeft een tweetal nieuwe relatief compacte apparaten gelanceerd. De nieuwe D-N150, een cd-speler voorzien van digitale ingangen, en de SQ-N150, een geïntegreerde buizenversterker, zijn beiden lid van de NeoClassico-productlijn en zijn volgens Luxman bedoeld voor gebruikers die goed geluid willen maar ook een compacte behuizing. De D-N150 en SQ-N150 zouden deze maand op de markt moeten komen. 

Luxman D-N150 en SQ-N150: hoogwaardig maar compact

Luxman lanceert de volgende generatie van de NeoClassico-serie van het bedrijf, gebouwd voor mensen wiens behoefte aan geluid groot is maar waarbij de ruimte voor apparatuur klein is. De nieuwe digitale D-N150-speler en de geïntegreerde buizenversterker SQ-N150 zijn de meest compacte en betaalbare componenten in hun categorie. Elke component heeft een compacte chassisvoetafdruk van 210 x 297 mm (8 1/4 x 11 3/4 inch), exclusief bedieningselementen en aansluitingen.

De nieuwe producten markeren de terugkeer van de NeoClassico-serie die Luxman in 2007 met de D-N100 en SQ-N100 op de markt bracht. De huidige modellen vertegenwoordigen aanzienlijke upgrades voor zowel functies als prestaties.

De digitale D-N150-speler wordt in mei 2019 in de Verenigde Staten te koop aangeboden tegen een adviesprijs van 2.595 dollar (prijs voor Europa nog niet bekend). Belangrijkste verbeteringen zijn onder meer verbeterde DA-converters, plaatsing van het eigen CD-loopwerk van Luxman en digitale ingangen die PCM-signalen ondersteunen tot een resolutie van 32-bit/192 kHz.

De geïntegreerde buizenversterker met SQ-N150 is verkrijgbaar in mei 2019 tegen een adviesprijs van 2.795 dollar (prijs voor Europa nog niet bekend). Nieuwe eigenschappen zijn een P-K split-circuit configuratie, vier JJ Electronic EL84 uitgangspentodes in push-pull-configuratie, twee JJ Electronic ECC83 dubbele triodes, een phono-voorversterker die mc-elementen ondersteunt, balansregeling en VU-uitgangsmeters.

Luxman D-N150: digitale speler: cd-speler met digitale ingangen

Voor de D-N150 leggen de technici van Luxman de nadruk op compromisloze compact disc-weergave en systeemflexibiliteit in een compact chassis.

Origineel cd-loopwerk van Luxman: om het afspelen te isoleren van trillingen en interferentie, bevat de D-N150 hetzelfde afspeelmechanisme als Luxman's hoog aangeschreven D-380. Deze heeft een massieve aluminium basis van 8 mm dik met een afgeschermd onderstel.

Texas Instruments PCM5102A DA-converter: de ingenieurs van Luxman kozen de 5102A vanwege de uitzonderlijk hoge signaal/ruis-verhouding en de ongevoeligheid voor out-of-band geluid. Beide dragen bij aan een totale signaal/ruis-verhouding van 110 dB, waarbij muziek wordt gepresenteerd tegen een achtergrond die heel dicht bij absolute stilte ligt.

Optische, coaxiale en USB digitale ingangen: gebruikers kunnen profiteren van de DA-converters die is ingebouwd in de D-N150 om externe digitale bronnen weer te geven. Coaxiale en optische digitale ingangen accepteren S / PDIF-signalen tot 24-bits/192 kHz, terwijl de USB-ingang PCM-signalen van de PC tot 32-bits/192 kHz accepteert. Luxman biedt stuurprogramma's voor Windows-computers, terwijl MacOS-computers de D-N150 automatisch herkennen en ondersteunen.

Audiofiele circuits: door metingen en zorgvuldig luisteren ontwikkelde Luxman de voeding en analoge circuits voor een kleuringvrije en transparante weergave. De voeding omvat bijvoorbeeld een genereuze EI-kerntransformator en een paar van 3.300 μF filtercondensatoren voor een betrouwbare, ruisvrije gelijkstroom. Zorgvuldig geselecteerde audiofiele onderdelen omvatten Schottky-diodes van Kyocera voor uitstekende efficiëntie en onderdrukte schakelruis. Om de subtiele invloed van ruis in de point-to-point bedrading te minimaliseren, bevat de D-150 Luxmans eigen zuurstofvrije koper (OFC) draad, waarin de kerndraad zonder plating wordt verwerkt. De ingenieurs hebben de sporen op de printplaten geoptimaliseerd door ze te ontwerpen met de traditionele, niet-gebogen (afgeronde) hoeken van het bedrijf, waardoor eventuele ruis nog verder tot een minimum wordt beperkt. De analoge cinch-uitgang is verguld. Dankzij een onderlinge afstand van 18 mm kunnen audiofielen hoogwaardige uitgangskabels aansluiten.

Handige bediening: de D-N150 biedt de afspeelmodi die muziekliefhebbers verwachten, inclusief normaal, geprogrammeerd, willekeurig en herhalen. De IR-afstandsbediening is gemaakt van aluminium en regelt ook het volume van de geïntegreerde SQ-N150-versterker. Het display op het voorpaneel bevat op afstand bediende zoom- en dimmerfuncties. Wanneer de gebruiker de D-N150 uitschakelt, behoudt de laatste geheugenfunctie de keuze van invoer- en weergavemodi voor de volgende keer.

Compact, elegant ontwerp: Luxman's NeoClassico ontwerpconcept specificeert een voetafdruk van 8 1/4 x 11 3/4 inch, exclusief uitstekende delen. Het vijf millimeter dikke aluminium chassis biedt een nauwgezette pasvorm en een ingetogen, gestraalde witte afwerking. Met haarlijn afgewerkte knoppen bieden een subtiel contrast tussen wit en zilver.

Luxman SQ-N150: geïntegreerde versterker met buizen

Compact als het is, de SQ-N150 geïntegreerde versterker belichaamt tientallen jaren van Luxman-expertise in vacuümbuisaudio.

De buizeneindversterker gebruikt een P-K gesplitste fase-inversieschakeling voor een eenvoudiger, directer signaalpad. Alle buizen zijn afkomstig van JJ Electronic, het bekende Slowaakse bedrijf dat buizen van uitzonderlijke zuiverheid en constante kwaliteit produceert. De ingangstrap bevat twee ECC83 dubbele triodes. De eindtrap bevat vier EL84-pentodes in push-pull-configuratie. In overeenstemming met de diepgaande kennis van het bedrijf van het buisontwerp, hebben de ingenieurs de buizen geconfigureerd voor consistente prestaties en een lange levensduur. Het uitgangsvermogen is twee keer 10 Watt bij zes Ohm. In de praktijk is het geluid geschikt voor de meest veeleisende luisteraars, aldus Luxman.

Veelzijdige voorversterker: Luxman biedt drie lijningangen en een draaitafelingang die zowel mm-elementen als mc-elementen accepteert. Net als bij de D-N150 plaatste Luxman de cinch-aansluitingen in vergulde uitvoering met een tussenafstand van 18 mm om plaats te bieden aan high-end kabels. Voor minimale overspraak tussen de linker- en rechterkanalen, bevat de SQ-N150 dezelfde ingangsselector-IC als de C-900u, Luxman’s vlaggenschip voorversterker. Voor ultieme sonische zuiverheid kan de Line Straight-modus de bedieningselementen Bass, Treble en Balance omzeilen. De SQ-N150 biedt een hoofdtelefoonuitgang voor privé luisteren. Gebruikers kunnen het volume op het voorpaneel bedienen, met de meegeleverde IR-afstandsbediening of met de afstandsbediening die wordt meegeleverd met de bijbehorende digitale D-N150-speler.

Ontwerp van de NeoClassico-serie: net als de D-N150 heeft de SQ-N150 een voetafdruk van 8 1/4 x 11 3/4 inch, exclusief uitstekende delen. De twee componenten delen ook de afmetingen van het voorpaneel, het vijf mm dikke aluminium chassis en de gestraalde witte afwerking. Het wit contrasteert mooi met de haarlijnen op de bewerkte zwaar uitgevoerde aluminium bedieningselementen. Analoge VU-meters zorgen voor bewaking van het uitgangsniveau.

Opvallend bovenpaneel: voor een goede ventilatie plaatsten de Luxman-ontwerpers de vacuümbuizen in een metalen behuizing met sleuf op het bovenpaneel. Om veiligheidsredenen moeten gebruikers altijd de versterker gebruiken terwijl de behuizing op zijn plaats zit. Achter de buizen biedt het bovenpaneel afzonderlijke behuizingen voor de transformatoren van de voeding en de linker- en rechteruitgang. Om het voorpaneel een overzichtelijke look te geven, beschikt het bovenpaneel ook over de knoppen Input Selector, Bass, Treble en Balance.


EDITORS' CHOICE