De CD Box RS2 T is het ultieme cd-loopwerk volgens Pro-Ject

Pro-Ject Audio Systems is naar eigen zeggen een eigenwijze fabrikant want toen iedereen overstapte op de cd ging het bedrijf draaitafels maken. Nu een groot deel van de muziekliefhebbers van het draaien van cd’s is overgestapt op een vorm van streaming, komt Pro-Ject met het volgens hen ultieme cd-loopwerk. Veel luisteraars willen immers een tastbaar medium in handen hebben en dat hoeft volgens Pro-Ject geen analoge drager te zijn. De CD Box RS2 T trekt alles uit de kast om het aflezen van cd’s naar het hoogste niveau te trekken. 

Pro-Ject CD Box RS2 T: nieuw toploading cd-loopwerk

Het in Oostenrijk gevestigde Pro-Ject Audio Systems heeft de CD Box RS2 T gelanceerd, een cd-loopwerk dat geperste cd’s, cd-r’s, cd-rw’s en hybride sacd’s kan afspelen. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen de nadruk gelegd op de bouw van een hoogwaardig loopwerk. Een DA-converter is bewust weggelaten, ook om de prijs te drukken. Volgens Pro-Ject hebben veel muziekliefhebbers immers al een prima DA-converter in huis, maar geen goed cd-loopwerk. De nieuwe CD Box RS2 T is volgens de maker het ultieme loopwerk om (weer) van een cd-verzameling te genieten.

Volgens Pro-Ject worden er geen goede cd-loopwerken meer gebouwd. CD-spelers hebben tegenwoordig veelal een dvd/cd-loopwerk zoals in computers is te vinden. Buffering en andere softwarematige oplossingen moeten dan de gebrekkigheid van het loopwerk compenseren. Pro-Ject zet zich met de lancering van de CD Box RS2 T nadrukkelijk af tegen de gangbare loopwerken van nu.

Niet alles was vroeger beter, maar de ouderwetse loopwerken van het Nederlandse Philips horen nog steeds bij de top van de industrie. Philips had vroeger een research-afdeling in Wenen. Pro-Ject claimt goede contacten te hebben met de ingenieurs die destijds verantwoordelijk waren voor de ontwikkeling van de loopwerken van Philips. De paus van de hedendaagse cd-techniek is Michael Jirousek en hij heeft met zijn bedrijf StreamUnlimited meegewerkt aan de creatie van het volgens Pro-Ject ultieme cd-loopwerk: de CD Box RS2 T.

De CD Box RS2 T is een bovenlader met een klep. De cd wordt met een magnetische klem vastgezet. De digitale stroom komt naar buiten via een optische uitgang, coaxiale cinch-uitgang of AES/EBU-XLR-uitgang. Ook heeft de nieuweling een hdmi-aansluiting via welke een I2S + Masterclock signaal wordt geleverd.

De mechanica van het nieuwe loopwerk is gebaseerd op het CD Pro 8 loopwerk, aangestuurd door een Blue Tiger CD-84 servo board. Het frame van het cd-loopwerk is CNC-gefreesd uit één blok aluminium. Alle onderdelen zijn geselecteerd op duurzaamheid en zijn gemaakt van koolstofvezel of staal. De CD Box RS2 T is robuust gebouwd en zou voor vele jaren luisterplezier moeten zorgen.

Pro-Ject CD Box RS2 T: prijs en leveringsinformatie

Het nieuwe cd-loopwerk van Pro-Ject is verkrijgbaar in zwarte of zilverkleurige uitvoering. Een aluminium IR-afstandbediening wordt meegeleverd. Voor een prijs van 2.500 euro wisselt de CD Box RS2 T van eigenaar.


MERK

EDITORS' CHOICE