REVIEWMaster

Master Two

Jan de Jeu | 03 januari 2003 | Master

Hardware222Verreweg de meeste componenten die ik beluister, en soms ook recenseer, zijn afkomstig uit het buitenland. De nadruk ligt daarbij op West Europa en de Verenigde Staten van Amerika. Dat wil echter niet zeggen dat er in Oost Europa, of in ons eigen land, geen interessante producten gemaakt worden. Integendeel zelfs. Oostwaarts kijkend komen er prettige herinneringen boven aan o.a. Korato en Xavian. Ook met de blik op eigen land gericht staan enkele ervaringen me helder voor de geest. Een minder positieve met een - op een buizen versterker aangesloten, zeker over kwaliteiten beschikkende - DAC die in mijn solid state systeem beneden peil presteerde. En een in schril contrast daarmee afstekende muziekbeleving die op het conto komt van de kleinste telg uit de Concept luidspreker reeks van Dynamic Solutions; de Master Four. In het eerste geval wordt, in overleg met de maker, besloten om van publicatie af te zien terwijl in het tweede geval, eveneens in samenspraak met de fabrikant, afgesproken wordt om dezelfde luidspreker nogmaals te testen maar nu in combinatie met duurdere elektronica en kabels die eveneens door Dynamic Solutions geleverd worden. Inmiddels heeft U beide recensies al enige tijd geleden op hifi.nl kunnen lezen en heb ik op diverse locaties ook een tweetal grotere broers van de Master Four, te weten de Master Three en de Master Two, kunnen beluisteren. Deze laatstgenoemde heb ik vervolgens in mijn huis welkom geheten en aan mijn systeem voorgesteld. Hoe die kennismaking verlopen is kunt u hieronder lezen.

De Fabrikant

Dynamic Solutions is importeur van een aantal fraaie Amerikaanse merken met namen als Nirvana, Marsh Sound Design, Basis en Graham. Ook is het distributeur van het Deense merk GamuT. Daarnaast produceert het echter een aantal producten onder de naam Master.

Hardware222222222

Allereerst zijn daar de luidsprekers die onderverdeeld kunnen worden in de Reference en de Concept reeks. In de Reference serie horen de SEN en de SOTA thuis. Voorlopig is alleen de SEN (Sources Each Nuances) leverbaar. De SOTA (State Of The Art) zal naar verwachting in 2005 op de markt komen. In de Concept serie horen de Master One, Two, Three, Four, de Master Center en de onlangs geïntroduceerde SLAMM thuis. Prijzen lopen van 1150 euro voor de goedkoopste uitvoering van de Master Center, via 2250 euro per paar voor de basis uitvoering van de Master Four tot 9430 euro voor de meest luxe, met Nirvana bekabelde versie van de Master One. De hier geteste Master Two heeft in de standaard kleur een prijskaartje van 5000 euro. Nirvana bekabeling en kleur naar keuze verhogen dat bedrag naar maximaal 6430 euro.

Andere Master producten zijn Master Wire Tweak, Master Base en Master Art. De houten Master Wire Tweak blokken, die per set van vier geleverd worden en die aan de onderkant voorzien zijn van een trillingdempend materiaal, dienen als dragers van de luidsprekerkabel en zijn met name zinvol in situaties waarin sprake is van trilling van de vloer of daar waar beinvloedingsgevaar van het geluidssignaal bestaat door bijvoorbeeld de aanwezigheid van bewapening in betonnen vloeren. Het door collega René van Es geteste Master Base, dat ook leverbaar is als een setje van vier kleine plaatjes met de naam Master Base 1, is een ontkoppelingsplaat die ervoor zorgt dat trillingen niet overgedragen kunnen worden. Master Art tenslotte is de meubellijn waarin bij sommige modellen ook Master Base platen verwerkt worden.






EDITORS' CHOICE