NIEUWS

Nieuwe Tidal iOS-app brengt Tidal Masters MQA nu naar de iPhone

Streamingdienst Tidal heeft in samenwerking met MQA aangekondigd dat Master-kwaliteitsopnamen nu beschikbaar zijn via iOS-apparaten, waarbij de luisterervaring van de smartphone wordt geoptimaliseerd en gegarandeerde master-opnamen worden geleverd, inclusief master-opnamen met een hoge resolutie, rechtstreeks van de bron. De langverwachte update van de iOS-app van Tidal, met MQA Core-decodering, volgt het recente Android-nieuws dat op CES werd aangekondigd in januari 2019.

Tidal MQA-tracks af te spelen op iPhone

MQA-tracks zijn nu beschikbaar via iPhone-apparaten en de nieuwe Tidal iOS-app kan MQA-masterbestanden afspelen die klein genoeg zijn om naar de mobiele platforms te worden gestreamd. De MQA-decoder in de app herstelt alle directe muziekgerelateerde informatie en authenticeert ook de bron van de originele masteropname.

Niet bekend met MQA? Lees dan ons achtergrondartikel over MQA.

Streamingdiensten die MQA Core-decodering leveren op platforms die niet van zichzelf geschikt zijn voor afspelen met hoge sampling rates of die andere audiobeperkingen hebben, zoals een smartphone, kunnen de MQA-informatie via interfaces zoals Lightning of USB doorgeven aan draagbare apparaten. Aangezien het MQA-signaal een hogere sampling rate heeft (over het algemeen 88,2 of 96 kHz), kan een luisteraar met een geschikte DA-converter een beter maar niet volledig geoptimaliseerd geluid krijgen. Toch draagt de MQA Core-uitvoer van een decoder informatie waarmee een downstream MQA Renderer-apparaat de Origami kan voltooien en een volledige weergave kan bieden.

De Tidal-app bevat de MQA-kerndecoder (tot 24-bit / 96 kHz) en voert de eerste uitrol van een MQA-bestand uit. De geluidskwaliteit is hoger en door het verbinden van de Apple iOS-apparaten of (sommige) Android-apparaten met externe apparatuur, zoals een DA-converter, die een MQA Renderer heeft, kan het laatste deel worden voltooid tot een geluidskwaliteit in tot 192 kHz. Als de externe DA-converter de volledige MQA-decoder ondersteunt, wordt de exacte bestands- en platformspecifieke DAC-compensatie geïmplementeerd, waardoor de hoogst mogelijke geluidskwaliteit wordt geleverd.

“Uit ons voortdurende werk met technici en artiesten weten we dat de makers het belangrijk vinden om het originele geluid te leveren dat ze voor de luisteraar hebben gemaakt. Door ons wereldwijde partnerschap met Tidal wordt dit een realiteit, waar je ook van je muziek geniet,“ aldus Mike Jbara, CEO van MQA.

“Muziek tot leven brengen, precies zoals de artiest het bedoeld heeft, is een kernwaarde van het Tidal-platform en we zouden niet blijer kunnen zijn om eindelijk muziek in master-kwaliteit te brengen bij beide grote mobiele besturingssystemen,” voegt Lior Tibon, Tidal COO er aan toe.

MQA heeft samenwerkingsverbanden met alle drie grote platenmaatschappijen, evenals met Merlin, die de onafhankelijke labelgemeenschap vertegenwoordigt. De Tidal Masters-catalogus blijft naar eigen zeggen snel groeien met nieuwe uitgaven en hernieuwde uitgaven uit de bestaande catalogus. Met het afspelen van Tidal Masters, nu toegankelijk op iPhones en Android-smartphones, evenals op desktops en aangesloten apparaten, kunnen gebruikers geluid van studiokwaliteit ervaren waar ze ook willen luisteren.


EDITORS' CHOICE