REVIEW

Home Emotion: Foscam R2D - Een bruikbare en compacte camera met erg goede beeldkwaliteit

Ruud Jonker | 16 maart 2019 | Fotografie Fabrikant

HiFi.nl is een uitgave van BVDO sinds 1 juli 2019. Dit artikel is een externe bijdrage van Home Emotion.

Bewakingscamera’s geven een steeds betere beeldkwaliteit. Dat is slecht nieuws voor lieden die het voorzien hebben op uw collectie vintage horloges of Peruaanse kleipoppen. Helder en gedetailleerd zicht in donkere ruimten en beeldbewerkingsalgoritmen die de zichtbaarheid verbeteren van details in schaduwdelen van het beeld, dragen bij aan het identificeren van indringers. Die kunnen zich maar beter meteen aan de voordeur legitimeren. Aan de Foscam R2D indoor camera is geen ontsnappen mogelijk. Al kom je binnen zonder bel, de Foscam achterhaalt je wel.

Foscam R2D

De Foscam R2D is een compacte indoor camera van bescheiden afmetingen. De meegeleverde beugel maakt montage aan de wand of het plafond mogelijk, maar de camera kan ook op een tafel of (boeken)plank worden geplaatst. Geheel afhankelijk van het object dat u wilt observeren. Bij bewakingscamera’s denkt de gebruiker meestal aan het spotten van indringers, maar een indoorcamera is ook geschikt om de babykamer te observeren of bezoekers die aan de voordeur of achterdeur staan. Ook de status van producten die op het fornuis tot wasdom komen, terwijl je dan zelf op de studeerkamer aan het werk bent, kan gevolgd worden.

Het gebruik van Foscam camera’s is in principe niet beperkt tot huiselijke omgevingen. Ze hebben ook nut in de detailhandel, showrooms en magazijnen. Het is ook inherent aan een maatschappelijke trend. Vroeger werd personeel vertrouwd totdat het tegendeel bewezen was. Tegenwoordig is er een breed wantrouwen en een angstcultuur, waardoor onder andere filialen van grote kledingwinkels volgehangen zijn met camera’s. Met name boven de kassa’s. We willen elk risico uitsluiten en alles wat er in deze wereld gebeurt registreren en vastleggen. Goed voor Foscam dus. Naast de montagebeugel is er dan nog een voedingsadapter aanwezig en kan de camera aangesloten worden op een RJ-45 Ethernet-poort. Daarnaast is draadloos netwerkgebruik beschikbaar.

1080p full HD

De R2D biedt 1080p (full HD) streaming video. WDR2.0 zorgt voor het oplichten van achtergronden, zodat daar ook details waargenomen kunnen worden. Bij een heldere achtergrond kan het zijn dat gezichten en andere objecten in de voorgrond donker worden. Een fotograaf lost dat op met een flitser of met fotoshop. Foscam doet dat met HDR. Het gezicht van een indringer, met op de achtergrond een raam met invallend zonlicht, is dan perfect belicht. De R2D is een pan/tilt camera met een horizontaal bereik van 350 graden en verticaal van 100 graden. Het zoombereik is 8x. Twee keer voor de magic zoom en zes keer voor de digitale zoom. Tot op 8 meter kijkafstand is er een vlijmscherp nachtzicht. Bewegingsdetectie gaat via een PIR. Deze detectie schakelt de opnamemodus in en kan berichten versturen naar FTP, email, een mobiele telefoon en er kan een geluidssignaal worden gegenereerd door de camera en/of de computer en een snapshot worden gemaakt. De camera heeft ook een optie voor geluidsdetectie met dezelfde reeks mogelijkheden voor meldingen en acties. Dat kan allemaal ook nog gescheduled worden in de tijd. De beeldopname kan gemaakt worden op een interne micro SD-kaart (max 128G), op de bekende Foscam NVR recorder (met ingebouwde harddisc) of in de Foscam cloud.

De beelden kunnen gezien worden via de Foscam app (App store en Google Play Store). Het is sterk dat Foscam meerdere computeromgevingen support. Dat kenmerkt een professionele benadering. In de hifi-wereld is een tendens dat moderne audio-apparatuur alleen nog compatibel is met allerlei apps. Dat is allesbehalve professioneel. Gebruikers die serieus bezig zijn willen apparatuur ook kunnen bedienen via een laptop of desktop. De apps van Foscam zijn beschikbaar voor iOS en Android, maar ook voor Mac OS, Windows XP, 7 en 8. De camera’s kunnen ook benaderd worden vanuit de Foscam cloud. De camera’s zijn dan wereldwijd beschikbaar vanaf elk device dat een webbrowser beschikbaar stelt. De cloud voorziet ook in functies als storage en video sharing. Laptops en desktops kunnen middels een webbrowser (Safari, Firefox, Chrome, Edge en Internet Explorer) communiceren met de camera’s. Het managen en ontdekken van nieuw aangesloten camera’s gaat uiterst professioneel met de Equipment Search Tool. Die is beschikbaar via de Foscam site en start ook de webapplicatie.   

De mogelijkheid om overal ter wereld de beelden te kunnen zien en de camera’s te managen, vraagt uiteraard om security-maatregelen. Foscam helpt daarin door regelmatig updates ter beschikking te stellen. Die kunnen tegenwoordig met de app volgens het one-key-Online-Upgrade feature binnengehaald worden. De camera’s schrijven ook een log-bestand. De gebruiker kan dan checken welke IP-adressen de camera(‘s) benaderen en ongewenst bezoek uitsluiten via de firewall. De firewall heeft IP-filtering. In de uitgebreide (downloadable) user manual geeft Foscam nog verdere security-aanwijzingen. Bijvoorbeeld over het kiezen van een andere port.

Installatie

Foscam adviseert om de installatie (setup) te doen verlopen middels een vaste (draad)verbinding tussen de camera en het netwerk. Later kan dan eventueel overgeschakeld worden op de WiFi verbinding. De Foscam website geeft voor een aantal besturingsystemen een overzicht van third party software die samenwerkt met de Foscam camera’s. Vanzelfsprekend garandeert Foscam daarvan niet de goede werking, maar het kan interessant zijn. Zo is er bijvoorbeeld een programma te vinden waarmee camerabeelden op een website te plaatsen zijn en de stream live gevolgd kan worden. Wie dan een website bouwt over het houden van cavia’s, kan een live-feed van de dieren op de website tonen. De eigen Foscam-site biedt een verwijzing naar de stores waar de apps voor de smartphones beschikbaar zijn en de software voor pc en laptop systemen.

De Foscam camera’s die hier al in gebruik zijn werken via de webinterface. Daarom in deze review de installatie voor MacOS en Windows. Om dat te realiseren kan de consument thuis de Equipment Search Tool van de website downloaden. Na het aansluiten van de camera (via een bedrade internet-verbinding) vindt deze tool de informatie over de camera(s), waaronder het door de DHCP-server toegekende IP-adres. Klik op dit adres en de IP Cam client start in de browser van de computer (Windows of MacOS). De client geeft het beeld van de camera of de beelden van meerdere camera’s in deelvensters. Uiteraard na eerst de setup te hebben gevolgd die beschikbaar is onder de tab ‘settings’. Het menu biedt vele mogelijkheden om te configureren. Bij de belangrijkste horen de ‘Network’-tab. Daar kan onder ‘Wireless Settings’ onder andere de configuratie worden gemaakt om de camera via de WiFi te laten werken. Ook kunnen mailadressen ingevoerd worden waar de camera een bericht naar stuurt in geval een bepaald event.

In de ‘Video Settings’ kan een resolutie gekozen worden voor een specifiek scherm. Ook de tijden waarop de infrarood LEDs voor nachtzicht worden geactiveerd is hier bereikbaar. Onder de Record tab zijn alle settings om opnames te kunnen maken op de diverse beschikbare media. De camera is voorzien van pan & tilt. De snelheid van die bewegingen is instelbaar en de camera is manual te bedienen vanuit het live video screen. Het menu binnen de Live Video tab stelt ook de zoomfunctie beschikbaar en het opzetten van de spraakcommunicatie tussen de camera en het ‘mission control centrum’ op de bewakingspost. Kleuren kunnen aangepast worden en WDR kan in - en uitgeschakeld worden. IP-filtering kan specifieke IP-adressen blokkeren. Er zijn tools in de markt beschikbaar die tonen met welke IP-adressen applicaties en hardware devices, zoals camera’s communiceren. Ongewenste communicatie met bepaalde adressen kan dan geblokkeerd worden.

Naschrift

De installatie verliep zonder problemen. De beeldkwaliteit is erg goed. Zeker op 1080P 25fps 4m en dat geldt voor zowel de nachtbeelden als overdag in kleur. WDR/HDR zorgt dat de voorgrond bij tegenlicht overtuigend zichtbaar blijft. Dat maakt de Foscam R2D een bruikbare en compacte camera, met achterliggende gebruiksvriendelijke software van Foscam.

Foscam R2D: € 139,95
www.foscam.nl


EDITORS' CHOICE