Goldmund Suite bij PUUR AVD: David Lang & Johannes Brahms

Het thema van de komende Goldmund Suite, op zondag 24 maart aanstaande, is 'De Dood'. Maar niet meteen wegklikken, want de gastheren van PUUR Audio, Video & Domotica beloven bepaald geen zware middag. Integendeel, de muziekkeuze voor deze aanstaande Goldmund Suite 'is niet alleen licht van toon, maar bovenal zeer troostrijk'. Je leest hieronder de gehele uitnodigingstekst.

Voor de liedcyclus "Death Speaks" liet David Lang zich inspireren door liederen van Franz Schubert waarin 'De Dood' zich als personage manifesteert. Lang verzamelde de teksten uit zo'n 32 liederen, waaronder "Der Tod und Das M√§dchen", "Erlk√∂nig", "Die Sch√∂ne M√ľllerin" en "Die Winterreise", om ze te vertalen en bewerken tot vijf prachtige nieuwe werken die op haast bovennatuurlijke wijze worden gezongen door Shara Worden. In deze liederen krijgt de dood een gezicht en zingt hij ons liefdevol toe over de wereld die ons na dit aardse leven te wachten staat. Een adembenemende ervaring...

Bij het componeren van zijn treurmis gaat Johannes Brahms geheel anders te werk dan gebruikelijk is bij een Requiem. Waar bij de Latijnse dodenmis de gestorvene in de teksten wordt begeleidt en geholpen wordt verlossing te bereiken, concentreert Brahms zich op de nabestaanden en biedt hen hulp en troost, wil hun lijden verlichten en hen de onomkeerbaarheid van de dood laten accepteren. De keuzes van Brahms voor de teksten uit het Oude en Nieuwe Testament (in het Duits vertaald door Maarten Luther) getuigen van een grote kennis van De Bijbel en zeggen veel over zijn persoonlijke religieuze opvattingen en geestelijke vrijheid.

De onlangs verschenen live-registratie van Capella Amsterdam met Het Orkest van de Achttiende Eeuw is betoverend mooi en sluit prachtig aan bij het album van David Lang. De bijzondere combinatie van het 40 koppige koor van Capella Amsterdam en de relatief kleine bezetting van het orkest met oude instrumenten geeft het Requiem een bijzonder ontroerend karakter en niet voor niets kreeg deze registratie lovende kritieken in de pers. Dit alles afgespeeld op één van de mooiste actieve luidsprekersystemen ter wereld maakt het tot een ervaring die u niet snel zult vergeten... Dichter bij 'live' komt u niet!

Speciale gast tijdens deze tweede Goldmund Suite is Jochem Geene, recording- en mastering engineer van Studio van Schuppen, onder andere verantwoordelijk voor alle opnames van Het Orkest van de Achttiende Eeuw en Capella Amsterdam. Hij geeft ons deze middag een kijkje achter de schermen van zo'n bijzondere live-registratie.

Wil je deze Goldmund Suite bijwonen? Stuur dan even een mailtje naar info@puuravd.com o.v.v. Goldmund Suite en het aantal personen, of ga naar puuravd.com/goldmund en meld je direct aan.

MERK

EDITORS' CHOICE