REVIEW

Review: Within Temptation – Mother Earth (LP)


Eric de Boer | 19 februari 2019

Het jaar 2000 betekende de grote doorbraak voor het Nederlandse metal gezelschap Within Temptation. De band lanceerde het tweede studio album Mother Earth en scoorde ineens enkele grote hits. Het album, voorzien van een voor de band nieuwe muzikale stijl, is nu opnieuw op vinyl uitgegeven in een erg luxe uitvoering.

In 2000 was Within Temptation nog niet bekend bij het grote publiek. De band, die in 1996 door zangeres Sharon den Adel en gitarist Robert Westerholt werd opgericht, had bij het underground publiek al wel naam gemaakt, met de eerste cd Enter en de EP The Dance, waarop Within Temptation een zeker niet onverdienstelijke vorm van doomy symfonische metal ten gehore bracht.

Mother Earth was dus de derde release van de band, die er bewust voor koos om het symfonische aspect van hun muziek verder uit te bouwen en de zwaardere elementen zoals de grunts te laten vallen. De fans van weleer namen deze keuze de band misschien niet in dank af, maar deze keuze bepaalde wel de weg naar een succesvolle toekomst. Het duurde niet lang of de media pikte de geslepen sound van de band op en de derde single na het uitbrengen van het album werd (weliswaar een half jaar na de release) door 3FM opgepikt en verkozen tot Megahit: Ice Queen.

De nieuwe stijl die Within Temptation koos, wierp dus vrijwel direct haar vruchten af. Mother Earth is voorzien van een duidelijke klankmatige richting, waarop de nog steeds zware riffs veelvuldig werden gelardeerd met strijkers en andere orkestrale elementen. Het bombast straalt af van nummers als Ice Queen, de heerlijke titeltrack en Deceiver Of Fools, terwijl Sharon Den Adel haar eigen geluid definitief vorm gaf. De gelijkenis van haar mezzosopraanstem met die van Kate Bush wordt niet alleen gevierd op tracks als bijvoorbeeld Caged, maar werd in 2003 ook nog eens benadrukt door het uitbrengen van de cover Running Up That Hill. Helaas niet als bonustrack op deze dubbel-LP aanwezig, trouwens.

 

Mother Earth is negentien jaar na de eerste release nog steeds een sterk en baanbrekend album. De grote mate van diversiteit, de sprookjesachtige en soms ronduit mierzoete elementen die worden afgewisseld met onvervalste metal en bombast in de vorm van een orkest en koor maken van de plaat een prima luisterervaring. Ongetwijfeld hebben Sharon en consorten geleerd van Arjen Lucassen, op wiens Ayreon project uit 1998 (Into The Electric Castle) Den Adel een rol in mocht nemen. Lucassen speelt trouwens een niet onverdienstelijke muzikale gastrol op de track Dark Wings die op dit album staat.

Deze heruitgave op gelimiteerd Haarlems vinyl heeft ook nog vier bonustracks op de D-kant, in de vorm van vier live nummers. Die overigens net wat minder goed klinken dan de werkelijk excellente productie van het studioalbum, die vanuit de groeven van het groene vinyl de oren van de luisteraar verwennen. Desalniettemin een leuke aanwinst voor de fan. Twee eerdere releases op vinyl van het album betroffen picture discs en gezien de tijd waarin die releases uitkwamen is het redelijk veilig om aan te nemen dat deze persing klankmatig veruit als superieur mag gelden. Hij klinkt zelfs wat organischer en meer dynamisch dan de digitale versie uit 2000.

Music On Vinyl voorzag Mother Earth van een erg luxe glossy gatefold cover, met een 4 pagina’s tellende insert en een poster. Daarnaast is het artwork onder handen genomen en kreeg de LP een meer naar gothic neigende stijl mee. Hoe dan ook, wanneer je je beseft dat Mother Earth het echte begin van Within Temptation was, klinkt het album nog steeds fris en toegankelijk. Aanbevolen.

Muziek: 9
Klank: 9
Kwaliteit persing: 9 ½
Label: Music on Vinyl
Speelduur: Ongeveer 74 minuten
Website: www.within-temptation.com

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »