REVIEWWharfedale

Wharfedale 8.1 en 8.3

Joop van Nugteren | 08 november 2002 | Wharfedale

Wharfedale 8.12222Sinds 1982 de best verkochte speaker. Dat staat op de doos waarin de geluidswerkgevers van Wharfedale huizen tijdens het transport van importeur naar consument. De firma Voerman, sedert 1960 gevestigd in Amersfoort, houdt zich voornamelijk bezig met de professionele lijn in de muziekbranche maar importeert tevens het consumenten luidspreker merk Wharfedale. Via de importeur heb ik 2 sets speakers te logeren gekregen. De Wharfedale Diamond 8.1, een setje voor op de boekenplank, en een paar vloerstaanders de Diamond 8.3. Met de vakanties achter de rug en het strandweer niet meer zo lekker is het heel aantrekkelijk de bezigheden binnenshuis te zoeken. Waarom niet een paar gezellige weken door brengen met wat gasten uit Engeland.
 
Mijn geheugen, dat nog al eens in gebreke blijft, laat mij wel weten dat deze speakerkasten en de units ooit in Engeland onder één dak werden vervaardigd. De luidsprekers, toen zwaar uitgevoerd en van een echte laag hout fineer voorzien, hadden voor mij in die tijd een streepje voor op het assortiment van overige merken. Vandaag de dag valt het ook voor een luidsprekerfabrikant als Wharfedale niet meer mee om concurrerend te draaien in dit rijke gedeelte van de wereld. Ontwikkelingen op het gebied van materialen en techniek hebben in de afgelopen 20 jaar niet stil gestaan. Verbeterde speakers, filters en dempingmaterialen. Alles moet ertoe bijdragen om voor niet al te veel geld een fraai product op de markt te brengen. Mits het geheel goed op elkaar is afgestemd. Het aanbod is op dit vlak vele malen groter geworden en dat maakt het er allemaal niet makkelijker op. Niet voor de fabrikant en niet voor de consument. Een keuze maken uit het aanbod is een lastige klus voor de muziekliefhebber. Heeft Wharfedale daarin zijn naam hoog gehouden?
 
Kari Bremnes2Onder Engelse supervisie worden de Wharfedale’s in China vervaardigd. Net als bij sommige topmerken verwerkt ook dit merk Kevlar in zijn speakerunits. Kevlar draagt bij tot een verbeterde conusreactie waardoor de afbuigende golven worden geabsorbeerd en ongewenste resonanties worden weggewerkt. De filters in de kast zitten keurig gesoldeerd op printplaten en aansluiting voor bi-wire kabels is standaard. Zelfs voor het kleine broertje van de vloerstaander, de 8.1. De voorzijde van de speaker is voorzien van een kunststof voorfront. Bij de 8.3 zit een extra bodem plaat bijgesloten die met vier schroefjes eenvoudig gemonteerd kan worden. Daardoor wordt het mogelijk om spikes te gebruiken onder de speakers. De baspoorten zitten bij beide type’s aan de voorzijde. De speaker laat zich daardom wat makkelijker dichter bij de muur plaatsen. Zonder veel last te hebben van ongewenst laag. In mijn atelier heb ik plaats gemaakt voor deze geluidswetgevers. Het is een ruimte van ongeveer 20 vierkante meter waarin een dik wollig tapijt op de vloer ligt met aan één zijde aan de muur een zwaar gordijn, dat de afscheiding is naar een ander deel atelier. Het plafond is van zacht materiaal. De speakers heb ik in de dwars richting van de luisterruimte geplaatst, 40 cm van de muur en onder een hoek naar de luisterpositie. De Diamonds krijgen hun signalen van een Harman Kardon DVD 25 speler en Arcam AVR200 Receiver. De bekabeling is van Sharkwire en Monstercable.

MERK





EDITORS' CHOICE