NIEUWSClearaudio

Clearaudio Smart Matrix Silent: in stilte platen wassen

Het Duitse Clearaudio heeft de Smart Matrix Silent uitgebracht, een platenwasmachine die volgens zijn maker in stilte zijn werk doet. En dat werk is het grondig schoonmaken van vinylplaten. De Smart Matrix Silent kan vinylplaten van verschillende diameters schoonmaken maar hij is ook geschikt om 78-toeren platen schoon te maken. 

Clearaudio Smart Matrix Silent: platenwasmachine

Een liefhebber van vinylplaten kan duizenden euro’s uitgeven aan een draaitafel, element en phono-versterker, maar als de opgelegde plaat vies is wordt feitelijk de hele investering teniet gedaan. Het vertrekpunt van een goede weergave is dan ook in eerste instantie een schone plaat, ongeacht het prijskaartje van het gebruikte draaitafelsysteem. Een eenvoudig antistatisch platenborsteltje kan al een verbetering geven, maar een grondige reinigingsbeurt met de hulp van een platenwasmachine is de beste methode om tot een knispervrij geluid te komen.

De Duitse draaitafelbouwer Clearaudio heeft daartoe de Smart Matrix Silent uitgebracht, een platenwasmachine die het oppervlak van de opgelegde vinylplaat grondig schoonmaakt met reinigingsvloeistof. Na voltooiing van reinigingsproces wordt de vloeistof van het plaatoppervlak gezogen en komt de vloeistof in een aparte tank terecht. Natuurlijk adviseert Clearaudio het gebruik van zijn eigen reinigingsvloeistof.

De Smart Matrix Silent is niet volautomatisch. De gebruiker bedient het apparaat met drie knoppen aan de bovenkant. Afzuiging van de vuile reinigingsvloeistof wordt gedaan door een vacuümpomp met een vermogen van 500 Watt, maar volgens Clearaudio wordt daarbij een minimale hoeveelheid geluid geproduceerd. Het interessante is dat de reinigingsarm voor lp's, singles en shellac geschikt is, zodat de fabrikant van een multifunctionele reinigings- en zuigarm spreekt. De plaatklem beschermt het gevoelige label en is ook geschikt voor singles met behulp van adapters.

Clearaudio Smart Matrix Silent: prijs en leveringsinformatie

De Clearaudio Smart Matrix Silent is leverbaar in zilverkleurige of zwarte uitvoering en kost 1.500 euro. Optioneel kan de koper een stofhoes aanschaffen voor 140 euro.

EDITORS' CHOICE