REVIEWXavian

Xavian Accorda

René van Es | 29 oktober 2002 | Xavian

Muzikale rust

Xavian Accorda (c) HiFi.nl (c) HiFi.nl (c) HiFi.nlFeesten en partijen zijn van oudsher de plaatsen om familieleden te ontmoeten en de familiebanden aan te halen. Beurzen en luistersessies de aangewezen plaats om met importeurs afspraken te maken over het in huis halen van nieuwe lijnen. Wat dat betreft zie ik elk jaar uit naar de VAD show. Of Frankfurt, dat zich mag verheugen in een steeds grotere internationale belangstelling. Onder het genot van een groot glas bier kwam importeur Melodia met het nieuws dat Xavian een nieuwe Classic lijn uit zou brengen. De afspraak was al snel gemaakt dat het model Accorda na de zomer vakantie een paar weken zou komen logeren. Wat wij in Frankfurt bekokstoofden kwam uit en langs deze weg krijgt u het verhaal van de logeerpartij. Hoe de speakers het vonden weet ik niet, waarom ze best vaker mogen komen slapen, leest u hieronder.

Accorda

Xavian Accorda (c) HiFi.nlDe Accorda behoort tot de nieuwste reeks Classic speakers van Xavian. De naam Classic is mede gebaseerd op de stijl waarin de speakers zijn gebouwd. Een klassieke vorm, elegant en onopvallend, volledig handgemaakt. De modellen zijn leverbaar in kersen, walnoot, maple en bird’s eye maple. De afwerking van de kast is perfect. De vergulde aansluitingen zijn heel netjes uitgevoerd en direct verbonden met het scheidingsfilter. De bi-wire aansluitingen zitten dan ook hoog op de kast. Daardoor zie je altijd een flink stuk speakerkabel langs de kast lopen. Technisch goed gekozen, optisch minder fraai. De frontplaat is gemaakt van 25 mm MDF en de wanden van 18 mm.

Xavian Accorda (c) HiFi.nl (c) HiFi.nlInwendig is de kast ingedeeld in drie compartimenten, van elkaar gescheiden door braces en dempingmateriaal. In het bovenste compartiment huist een SEAS 27 cm soft dome tweeter. Daaronder een 180 mm Scanspeak woofer, type 8535. De woofer heeft een geĂŻmpregneerde papieren conus en een 38 mm aluminium spreekspoel. De woofer ken ik al jaren en vrijwel alle systemen die ik heb beluisterd met deze woofer springen er in positief opzicht uit. Beide gebruikte units zijn afgeschermd, dus de kasten kunnen naast een tv staan. De aansluitingen tussen units en het eenvoudige filter, eenvoudig in de zin van minimaal gebruik van componenten niet in de zin van kwaliteit, zijn gemaakt met kopersnoer. Het tweede compartiment bevat slecht dempingmateriaal. Het derde een 175 mm lange reflexpoort met een doorsnede van 70 mm. Onder de kast zware spikes die zich zeer gemakkelijk laten verstellen. Het waterpas zetten was een fluitje van een cent waarbij gereedschap niet nodig is. Enige technische gegevens van Xavian Accorda zijn verder een 85 dB rendement, scheidingsfrequentie 2500 Hz, afmetingen 210 x 920 x 260 mm en ze zetten elk 19 kg neer op de badkamerweegschaal. De prijs een niet onaanzienlijk bedrag van 2380 euro per set.

Opstelling

Xavian Accorda (c) HiFi.nlOm het mijzelf wat makkelijker te maken heb ik dikke glasplaten laten snijden die op spikes staan. Daarop plaats ik de speakers met hun eigen spikes (of rubber pootjes als de speakers zelf geen spikes hebben). Tonaal hoor ik geen verschil dat de moeite waard is ten opzichte van plaatsing direct op de betonnen vloer. Op deze manier kan ik wel veel sneller en eenvoudiger speakers van plaats laten verwisselen. De Xavians komen op de plek van de JM Lab Electra 926 (de JM Lab subwoofer doet er het zwijgen toe). Deze plaats is een compromis tussen leven en luisteren in de huiskamer. De bas heeft helaas snel last van boemen op deze plek. Aangesloten zijn de Accorda’s met bi-wire Ocos kabel op Monarchy Audio SE-100 delux mono blokken. Daarvoor staat een Clearaudio Balance voorversterker. Bronnen als gewoonlijk een Musical Fidelity tuner, Pro-ject/Highphonic/Transrotor platenspeler combinatie, Teac/Monarchy Audio/M-Audio cd opbouw en een Marantz DVD speler. De netspanning voor elk component gefilterd door een Kemp Elektroniks  filter. De complete lijst componenten en kabels treft u weer onder het artikel aan. De set op zich ken ik van binnen en van buiten. De laatste wijziging was het vervangen van de digitale signaalkabels door Apogee Wyde Eye kabels, enige weken voor de Accorda zijn intrede deed. Andere apparatuur is niet gebruikt. De Accorda speelde zo lekker dat die behoefte zich niet voordeed.

MERK

EDITORS' CHOICE