ARTIKELQuad

Quad Vena II: nieuwe versie geïntegreerde versterker

Sinan Kökbugur | 23 november 2018 | Fotografie Fabrikant | Quad

Het in Groot-Brittannië gevestigde Quad lanceert een nieuwe versie van de Vena, een geïntegreerde versterker die voorzien is van analoge en digitale ingangen, alsmede bluetooth-connectiviteit. De nieuwe Vena II bouwt voort op de sterke punten van zijn voorganger maar heeft ook nieuwe functies zoals de toevoeging van een draaitafelingang.

Quad Vena II: geïntegreerde versterker met analoge en digitale ingangen

Het Britse audiobedrijf Quad heeft zijn geïntegreerde versterker Vena herzien. De originele Vena bood hi-res usb, optische en coaxiale digitale ingangen en bluetooth-connectiviteit met ondersteuning van aptX. Met slechts 313 millimeter breedte behoudt de Vena II de esthetiek van zijn voorganger. Hetzelfde indrukwekkende scala van digitale en analoge ingangen is aanwezig, met de toevoeging van een phonotrap om de directe aansluiting van een draaitafel mogelijk te maken.

De Vena II kan twee keer 45 Watt aan acht Ohm en twee keer 65 Watt aan vier Ohm leveren. De ruisvloer ligt beneden een niveau van -108 dB.

Quad Vena II: upgrade van de DA-converter en stroomvoorziening

De Vena II heeft onder de motorkap belangrijke upgrades gekregen volgens Quad. Het digitale audiocircuit is verbeterd, de Cirrus Logic DAC-chip in de originele Vena is vervangen door een ES9018K2M uit de Sabre32 Reference-familie. Hierdoor kan de Vena II profiteren van de 32-bits HyperStream-architectuur en Time Domain Jitter Eliminator van ESS Technology. Qua compatibiliteit met hi-res-bestanden ging de originele Vena maximaal tot op 24-bit/192kHz PCM via usb. De Vena II gaat tot 32-bit/384 kHz en verwerkt ook DSD tot DSD256.

Quad's ontwerpteam heeft bluetooth draadloze streaming ingebouwd, met ondersteuning voor aptX- en AAC-codecs, om een gemakkelijke koppeling met allerlei smartphones, tablets, pc's en Mac's te garanderen.

Aanzienlijke verbeteringen zijn ook aangebracht in de analoge circuits van de Vena II. Net als het originele model heeft de nieuwe versterker een klasse AB eindtrap die is gebaseerd op de vele decennia aan ontwerpervaring van Quad. De stroomtoevoer is verbeterd, onder door plaatsing van een nieuwe 200VA ringkerntransformator en een afvlakcapaciteit van 2 x 15.000uF (in totaal 30.000uF).

Quad Vena II: verbetering van hoofdtelefoonuitgang en analoge schakelingen

De originele Vena bevatte een hoofdtelefoonuitgang, maar deze was verbonden met de eindtrappen voor de luidsprekers in plaats van met een gespecialiseerd hoofdtelefoonversterkercircuit. De Vena II bevat een speciale hoofdtelefoonversterker met circuits voorzien van stroomfeedback.

De voorversterkersectie is zo eenvoudig mogelijk gehouden, waarbij lijningangssignalen worden doorgegeven aan een analoge volumetrap die wordt bestuurd door een gemotoriseerde ALPS-potentiometer. Er is veel aandacht besteed aan de fysieke lay-out van de circuits van de Vena II, waardoor de gevoelige voorversterker beschermd is tegen ruis.

Quad Vena II: aansluitingen

De gebruiker heeft een ruime keuze aan analoge en digitale aansluitingen. Ingangen voor digitale bronnen omvatten asynchrone usb, een coaxiale en twee optische aansluitingen. Analoge signalen komen binnen via één van de drie stereo cinch-ingangen, waarvan twee gemaakt zijn voor muzieksignaal op lijnniveau en de derde geschikt is voor aansluiting van een draaitafel met een mm-element. Wie een losse eindversterker wil aansluiten kan daarvoor de voorversterkeruitgang gebruiken. Ook zijn een tweetal digitale uitgangen beschikbaar.

Quad Vena II: prijs en leveringsinformatie

De Vena II is verkrijgbaar in vier afwerkingen. Quad's klassieke Lancaster Grey is de standaardoptie, terwijl drie hoogwaardige afwerkingen genaamd Sapele Mahogany, Gloss Black en Gloss White de aluminiumbehuizing van de Vena II in gefineerd of gelakt hout wikkelen.

De prijzen voor Nederland zijn nog niet bekend, maar in Groot-Brittannië heeft de Lancaster Grey afwerking een adviesprijs van 649 Britse ponden, terwijl de drie premium afwerkingopties 100 Britse ponden toevoegen aan het prijskaartje.

Quad biedt ook een speciaal geprijsd systeempakket, waarbij Quad een setje compacte luidsprekers van het type S-1 van het bedrijf in de uitvoering Black Oak combineert met de Vena II in Lancaster Gray. De totale prijs in Groot-Brittannië voor dit pakket is net geen 1.000 Britse ponden. Dat is een besparing van 150 Britse ponden in vergelijking met de optelsom van de individuele adviesprijzen.

MERK

EDITORS' CHOICE