NIEUWSFocal

Focal 100 OD6 en OD8: luidsprekers voor terras of tuin


Sinan Kökbugur | 07 november 2018 | Fotografie Fabrikant | Focal

De Franse luidsprekerbouwer Focal heeft twee nieuwe waterbestendige luidsprekers gelanceerd genaamd 100 OD6 en 100 OD8. De behuizing van de nieuwe luidsprekers is UV-bestendig en Focal is er naar eigen zeggen in geslaagd om robuuste luidsprekers te bouwen die bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Een montagebeugel wordt meegeleverd.

Focal 100 OD6 en OD8: luidsprekers voor mooi weer en lelijk weer

Het Franse Focal bouwt al zo’n 35 jaar luidsprekers en sinds enkele jaren ook hoofdtelefoons. Het bedrijf levert ook luidsprekers voor in de auto en voor inbouw in muren en plafonds. De nieuwe buitenluidsprekers 100 OD6 en 100 OD8 zijn onderdeel van de 100-productlijn. Deze productlijn bestaat uit allerlei custom-install luidsprekers voor plaatsing in muren en plafonds.

De nieuwe Focal 100 OD6- en 100 OD8-buitenluidsprekers hebben een duurzame en weerbestendige behuizing gemaakt van hoogwaardig UV-bestendig polypropyleen en zijn IP66 gecertificeerd vanwege de waterdichte en stofdichte eigenschappen. De 100 OD6 en 100 OD8 zijn de eerste Focal-producten die deze certificering behalen.

De 100 OD6 en 100 OD8 zijn elk uitgerust met een montagebeugel gemaakt van massief, antiroest aluminium die de optie biedt om de luidsprekers 180 graden te draaien voor variabele geluidsdiffusie. Het resultaat is dat het product gemakkelijker te installeren en te positioneren is, zowel verticaal als horizontaal, afhankelijk van de voorkeur en de lay-out van de buitenruimte. Om aan elke smaak te voldoen, zijn het rooster en de behuizing verkrijgbaar in zwart of wit. Wie een andere kleur wil, kan de luidsprekers overschilderen.

Net als de andere modellen in het assortiment uit de 100-productlijn, gebruiken de nieuwe luidsprekers door Focal zelf ontwikkelde technologie zoals een omgekeerde aluminium dome-tweeter en woofer/midddentoner met een diameter van 16,5 centimeter in de OD6 en 21 centimeter in de grotere OD8. Beide woofers/middentoners zijn voorzien van een conus die is gemaakt van waterdicht polypropyleen dat een Polyglass-behandeling heeft ondergaan. Het aluminium rooster met vaste voorkant heeft een roterend logo dat past bij de verticale of horizontale installatie en de drukveerklemmen worden aangevuld met siliconenbescherming.

Het kleine model, de 100 OD6, heeft een frequentiebereik van 65 Hz tot 23 kHz (op niveau –3 dB), een gevoeligheid van 87 dB (2,83 Volt / 1 meter) en een impedantie van acht Ohm. De grotere 100 OD8, pakt op bij 60 Hz en heeft met 88 dB een iets hogere gevoeligheid. Ook de 100 OD8 heeft een impedantie van acht Ohm en volgens Focal kan één versterktrap twee parallel geschakelde luidsprekers aansturen. De versterker ziet dan immers een impedantie van vier Ohm.

Focal 100 OD6 en OD8: prijzen en leveringsinformatie

We weten nog niet vanaf wanneer de luidsprekers in Nederland leverbaar zullen zijn en voor welke prijs. Ter indicatie, op een Engelstalige website zagen wij een prijs van 199 dollar per stuk voor de 100 OD6 en 249 dollar per stuk voor de 100 OD8.

MERK

EDITORS' CHOICE