NIEUWSElac

Elac lanceert Navis-productlijn van actieve draadloze luidsprekers

Het Duitse audiobedrijf Elac heeft de Navis-productlijn van actieve draadloze luidsprekers gelanceerd. Deze nieuwe productlijn bestaat uit de monitorluidspreker AR-B51 en de vloerstaander AR-F51. Muzieksignaal kan draadloos of met een kabeltje worden aangeboden. 

Elac Navis: actieve draadloze luidsprekers

Ruim twee jaar geleden kreeg het designteam van het in Duitsland gevestigde Elac een stevige opdracht: “Ontwerp een‘Best in Class’ actieve luidspreker die de vergelijking aan kan met losse componenten .... en  het zou mooi zijn als wireless ook een optie is.”

Uitgaande van gebaande paden en veel gebruikte technieken, zoals Klasse D versterkers en DSP filtering, al dan niet geïntegreerd in een compact geheel met netwerk, bluetooth of andere bronnen, kwam Elac al snel tot de conclusie dat op deze wijze het gewenste kwaliteitsniveau nooit bereikt kon worden. Gekozen werd om een volledig eigen platform voor deze actieve speakers te ontwikkelen.

Het resultaat is de thans gelanceerde Navis-productlijn die nu bestaat uit de monitorluidspreker AR-B51 en de vloerstaander AR-F51.

De actieve luidsprekers van de Navis-productlijn zijn niet alleen qua design en afwerking onderscheidend, maar met name vanwege de vooruitstrevende techniek. Zo gebruikt, Elac in tegenstelling tot veel andere merken, geen digitale filtering in de signaalweg, maar een puur actief analoog wisselfilter. Het filter is gescheiden van de rest van de elektronische componenten en horizontaal in de gegoten aluminium sokkel van de luidspreker ondergebracht.

Elke luidspreker heeft zijn eigen versterker met in totaal 300 Watt aan vermogen. Het laag wordt aangestuurd met een 160 Watt BASH-versterker, het midden met 100 Watt BASH en het hoog met een 40 Watt klasse AB-versterker. (BASH is de afkorting van Bridged Amplifier Switching Hybrid, meer uitleg op pagina 3 van onze recensie over de Elac EA101EQ.) Het ontwerp zorgt samen met hoogwaardige componenten, zoals Burr Brown OpAmps, voor een hoge signaal/ruis-verhouding en een extreem lage ruisdrempel van minder dan 100 microvolt.

Elac Navis: behuizing en Dual-Concentric chassis versterken elkaar

Het Dual-Concentric chassis, een middentoner met verzonken tweeter voor de hoge tonen, werkt als een soort hoorn die het brekingseffect van een luidsprekerfront voorkomt. Dit hoorneffect wordt verder versterkt door het gebogen front met afgeronde hoeken. Deze afstraalkarakteristiek zorgt voor een grote ‘sweet spot’, dat is een grote luisterzone waarin meerdere personen optimaal kunnen genieten van het prachtige klankbeeld.

Elac Navis: aansluitmogelijkheden

Navis luidsprekers kunnen bedraad worden aangesloten via bijvoorbeeld een voorversterker, DA-converter, streamer, netwerkspeler, mengpaneel of andere bron met een regelbare volume-uitgang. De luidsprekers kunnen ook draadloos worden aangestuurd via Elac’s Air-X2 Wireless Transmitter en binnenkort ook met Discovery Connect DS-C101 (een dubbel Elac Discovery en RoonReady endpoint). Schakel wireless “Off” voor een compromisloze analoge input en output. Mogelijkheden te over om een compact audiosysteem samen te stellen.

De serie bestaat uit de monitorluidspreker AR-B51 en de vloerstaander AR-F51. Deze modellen zijn leverbaar in drie hoogglans uitvoeringen, wit, zwart en ebbenhout Emara.

Elac Navis, Wireless Transmitter en Discovery Connect: prijs en leveringsinformatie

  • Elac AR-B51 monitor: 999 euro per stuk
  • Elac AR-F51 vloerstaander 1.999 euro per stuk
  • Elac Air-X2 Wireless Transmitter: 159 euro
  • Elac Discovery Connect DS-C101: 449 euro

MERK

EDITORS' CHOICE