REVIEW

Review: Sara Forslund – Summer Is Like A Swallow (LP)


Eric de Boer | 06 november 2018

Summer Is Like A Swallow is het tweede album van de Zweedse singer-songwriter en producer Sara Forslund. Na haar werkelijk prachtige debuut uit 2015 levert de jonge artieste tien nieuwe tracks af, die de eerste plaat waardig opvolgen met een intieme, dromerige en veelzijdige invulling.

Al vrij snel na het verschijnen van het debuutalbum Water Became Wild, kreeg Sara Forslund inspiratie voor een nieuw album. De Zweedse, die er naar eigen zeggen meer dan vijfendertig jaar over deed om haar eigen stemgeluid te ontdekken, zet de intieme vocale fluisterzang waarmee ze op haar debuut al wist te imponeren voort op dit tweede album. De inspiratie voor die zangstijl vond ze tijdens een concert van Gareth Dickinson, terwijl ook het werk van Nick Drake haar altijd van veel inspiratie heeft voorzien.

Die spreekwoordelijke cirkel kwam dan ook rond, want John Wood (de geluidstechnicus van Nick Drake en producent van zijn magnum opus Pink Moon) mixte de muziek van Sara en treedt op het vervolgalbum zelfs als coproducent op. Daarnaast was het ook John Wood die ervoor zorgde dat Summer Is Like A Swallow uiteindelijk het levenslicht mocht zien, want hij hielp Sara Forslund - die door een hoge belastingaanslag de studio niet kon betalen - door opnameapparatuur te sturen. Hierdoor kon Sara in haar eigen keuken de opnames maken van alle vocalen en het meeste gitaarwerk.

Forslund heeft het (net als veel andere artiesten) best zwaar in een tijd waarin 1 miljoen streams van muziek van een artiest nog maar 35 dollar aan royalties opleveren. Om die reden heeft de artieste zich verbonden aan het Zweedse muzieklabel KAIP, dat staat voor ‘Fair Trade Music’ en ervoor zorgt dat een artiest ook financieel bestaansrecht krijgt.

Net als het op vorige album zingt Sara Forslund met de voor haar kenmerkende fluisterende zangstijl, begeleid door een minimalistische muzikale invulling. Die invulling herbergt een mix van zowel analoge instrumenten als digitale elementen, wat het album een heel eigen karakter meegeeft. De combinatie van akoestische gitaar, piano, harp, trompet, cello en banjo worden gecombineerd met synthesizers, drones, elektrische gitaar en samples. Dromen, de natuur en niet in de laatste plaats poëzie van Gustaf Fröding, Edith Södergran, John Keats, Henrich Heine en Friedrich Hölderlin legden de basis voor zowel de teksten als de muziek op Summer Is Like A Swallow. Sara werd muzikaal bijgestaan door onder andere Johan Eckeborn, Gustaf Spetz en Lárus Sigurðsson.

De tien nummers op Summer Is Like A Swallow weten net als de vorige plaat te pakken. Forslund lijkt met elke track de luisteraar mee te nemen op een reis door een dromerige wereld, bezien vanuit een tere maar liefhebbende ziel die het leven, alle daarbij behorende ervaringen en de natuur aanschouwt zonder een oordeel te hebben. Soms vanuit een wat kinderlijke blik (Know), dan weer vanuit een volwassen verlangen (The Lily And The Grave). De verfijning op muzikaal vlak is op dit album van zeer hoogstaand niveau, luister maar naar de bijna fragiele invulling van de prachtige track Achilles Heel met een combinatie van simpelweg fluiten, glaswerk en cello. Of naar de vele dieren- en natuurgeluiden op nummers als River Of Dreams of Toad.

 

Sara Forslund weet op Summer Is Like A Swallow de luisteraar weer tot fantaseren te verleiden, met prachtige ingetogen vocalen en dito arrangementen. Waar het debuutalbum meer melancholie herbergde, is de opvolger wat minder zwaar van toon. Zonder dat Forslund aan haar eigen stijl of herkenbaarheid heeft getornd, welk gevaar er vaak op de loer ligt bij de tweede plaat. Het album pakt verrassend goed uit en weet met een intieme (zelfs delicate) sfeer en verfijnd toegepaste muzikale elementen te pakken.

De LP is voorzien van prachtig artwork (afkomstig van Christina Henrysson), dat ook nog eens meermaals terugkomt in het bijgeleverde boekwerk van formaat. Naast een werkelijk voorbeeldige mastering en dito persing prikkelt het met kalligrafie getooide boek nog sterker de fantasie van de luisteraar. Ik sloot mijn recensie van het debuutalbum af met de vraag of die plaat ooit geëvenaard kon worden. Dat is niet zo, want Summer Is Like A Swallow mag simpelweg naast Water Became Wild bestaan. Anders en toch op gelijke voet. Zeer warm aanbevolen!

Summer Is Like A Swallow verschijnt op 9 november 2018.

Muziek: 9 ½
Klank: 9 ½
Kwaliteit persing: 10
Label: Kaip (distributie LP in Nederland via VOLKOREN)
Speelduur: 40:35 minuten
Website: www.saraforslund.com

EDITORS' CHOICE