NIEUWS

Winamp komt terug als een alles-in-één muziekspeler

Winamp, de legendarische aanpasbare muziekspeler die inmiddels meer dan twintig jaar oud is, wordt vernieuwd als een mobiele app waarmee je naar al je muziek kunt luisteren, inclusief afspeellijsten, podcasts, streaming radiozenders en meer. De nieuwe versie van Winamp zou ergens in 2019 het levenslicht moeten zien.

Winamp: freeware mediaspeler sinds 1997

Winamp werd voor het eerst uitgebracht in 1997 en werd een populaire freeware mediaspeler die bekend stond om zijn functionele muziekweergave en zijn rijkdom aan in de gemeenschap van gebruikers gemaakte skins. Winamp werd in 2002 overgenomen door AOL en in 2014 verkocht aan Radionomy . De laatste keer dat er een update van Winamp werd uitgebracht, was in 2013, dus nieuws dat er een opleving en nieuwe versie komt, moet worden toegejuicht door de trouwe fans van de software.

“Er komt volgend jaar een volledig nieuwe versie met de erfenis van Winamp, maar met een meer complete luisterervaring,” vertelt Alexandre Saboundjian, CEO van Radionomy. “Je kunt straks luisteren naar de MP3's die je thuis hebt, maar ook naar de cloud, naar podcasts, naar streaming radiozenders, naar een afspeellijst die je zelf misschien hebt gebouwd.”

In wezen is het plan Winamp voor zowel desktop als mobiel te updaten, zodat het een enkele, doorzoekbare verzamelplaats zal zijn voor alle audio die de luisteraar uit verschillende bronnen gebruikt. Saboundjian kon niet in detail te beschrijven welke services Winamp zou ondersteunen of hoe de nieuwe versie van de software zou integreren met applicaties zoals die van Apple Music, Spotify of andere streamingdiensten.

Er is dus nog geen verdere informatie over hoe deze nieuwe versie van Winamp eruit zal zien. Het oorspronkelijke vertrekpunt van Winamp om een centrale plek te creëren voor het afspelen en beheren van muziek, die straks ook mobiel te gebruiken is, klinkt prachtig, maar het is onduidelijk hoe het bedrijf van plan is om dit te doen. Het samenbrengen en integreren van alle bronnen waar we muziek van kunnen halen in één applicatie lijkt ons een enorme uitdaging.

Winamp komt deze week met versie 5.8 die enkele bugs en compatibiliteitsproblemen op zou moeten lossen, maar de volledig vernieuwde versie van de software, Winamp 6, zou ergens in 2019 uitgebracht moeten worden.


EDITORS' CHOICE