Verslag: nieuwe generatie Bowers & Wilkins 600-serie gepresenteerd

Op de laatste woensdagavond van augustus heeft de officiële introductie plaatsgevonden van de geheel nieuwe Bowers & Wilkins 600-serie in de Benelux. En dat was een feestje waard. De importeur verkoos een mooie locatie in het centrum van Amsterdam, wij schoven aan.

Bowers & Wilkins 600

De introductie van de nieuwe Bowers & Wilkins 600-serie is een evenement waar we al enige tijd naar hebben uitgekeken. De 600-serie is namelijk niet alleen voor de fabrikant een belangrijke lijn, het is ook voor de industrie de benchmark in het prijssegment waarin de modellen zijn gepositioneerd.

De fabrikant heeft bij de productie van de nieuwe 600's definitief afscheid genomen van het kenmerkende gele kevlar conusmateriaal; een unieke feature waardoor de luidsprekers van Bowers & Wilkins juist wereldfaam hebben verworven. Tegenwoordig past de fabrikant het zelf ontwikkelde en gepatenteerde zilverkleurige ‘continuüm’ materiaal toe, en we weten uit ervaring welk effect dit heeft op de geluidskwaliteit. Vooraf hebben we dus hoge verwachtingen van deze 600-serie.


Technische nieuwtjes

Terwijl we door het centrum van Amsterdam wandelen op weg naar de plaats van bestemming maken we ons op voor een lange zit met veel genodigden in een sfeerloos auditorium. Alwaar we anderhalf uur lang marketing-facts en technische details mogen absorberen, want er is zo verschrikkelijk veel over deze nieuwe 600-serie te melden. Naast het mysterieuze continuüm (foto rechts) hebben namelijk meerdere technieken uit de 700 en 800-serie een plek in deze nieuwe 600-serie gevonden. De chassis van de speakerunits zijn, bijvoorbeeld, net als bij de topserie ontworpen met behulp van zogenaamde ‘finite element analysis’ software. Hiermee heeft Bowers & Wilkins de ongewenste materiaalvervorming verder weten terug te dringen en daar willen we u natuurlijk optimaal over informeren.

Op locatie aangekomen betreden we, na het beklimmen van een ontelbaar aantal niet geheel waterpas liggende traptreden, een gezellige en casual ingerichte ruimte van een historisch grachtenpand. We voelen ons er direct welkom. Waar we aanvankelijk verwachtten een meer zakelijke luistersessie bij te wonen voor een set grote luidsprekers en ditto hifi-set, heeft Bowers & Wilkins namelijk een meer huiselijke opstelling verkozen. In plaats van ‘solistische’ bioscoopopstelling heeft de fabrikant gekozen voor een ‘verbindende’ lange tafel.

Foto: Kirsten van Santen

De groep genodigden bestaat uit een bont pluimage aan bloggers, influencers, retailers en hifi-journalisten. De gemiddelde leeftijd ligt relatief laag. Veel twintigers, een paar dertigers en een incidenteel ouder fossiel waar ondergetekende zich toe mag rekenen. Ook valt het ons op dat er niet uitsluitend mannen zijn uitgenodigd, maar dat er ook vrouwen op de gastenlijst staan. Dit betekent dus dat er een hele interessante dwarsdoornede van de doelgroep aanwezig is.

Eerste indrukken

 Wanneer we de in de ruimte opgestelde line-up van de 600-serie bekijken en deze optisch vergelijken met de voorgaande modellen, valt het ons op dat de nieuwe luidsprekerkabinetten een stuk rustiger ogen dan bij de eerdere uitvoerigen. Dat heeft grotendeels te maken met het verplaatsen van de Flowport naar de achterzijde van de behuizing. Ook de montagepunten van de frontjes zijn onzichtbaar weggewerkt. De frontjes worden nu met magneetjes aan de luidspreker bevestigd.

Door de opgeruimde looks en de degelijke feel komen de speakers veel exclusiever over dan het prijskaartje doet vermoeden. Knap. Zeker als we erbij vermelden dat Bowers de afwerking van deze 600-serie relatief basic heeft gehouden om het beoogde prijspunt te kunnen vasthouden.

Foto: Kirsten van Santen

Introductie

 In aanloop naar de introductie hebben we van Bowers & Wilkins de lastige vraag ontvangen wat ons favoriete muziekalbum is en waarom. We zullen de 600-serie dus gaan beluisteren met onze eigen favoriete muziek en er wordt van ons gevraagd om hele persoonlijke details te delen met mensen die we nooit eerder hebben ontmoet. Voor ondergetekende betekent dit tekst en uitleg geven over het hoe en waarom van het album The Wall van Pink Floyd. Voor uw redacteur hét muzikaal en artistiek huzarenstukje van de laat-20e eeuw. Spannend dus.

De overige albums liggen ook al klaar en stiekem kijken we welke albums er als favoriet zijn opgegeven. Stuk voor stuk ijzersterke platen en de vraag rijst welk verhaal en gezicht er achter die albums schuil zal gaan. Om beurten wordt er een favoriet nummer op vinyl gedraaid en vertelt de genodigde wat dit voor hem of haar betekent. De albums gaan hierbij van hand tot hand. We voelen het reliëf en de opdruk van elkaars albumhoezen en melden vol passie waarom juist dit album is verkozen en over het gevoel dat de gekozen track bij de persoon oproept. Veelal zijn dat mooie herinneringen, maar soms komen er ook heftige emoties naar boven.

Onze beleving

Muziek en het delen van belevenissen schept een onderlinge band. Niet alleen tussen vrienden, maar ook tussen onbekenden. Leeftijd en persoonskenmerken zijn hierbij ondergeschikt. Dat is het verbindende effect van muziek. En dat is ook waar het bij muziek luisteren om gaat. De gezelligheid. Erover praten. Weetjes van de artiest delen en elkaar inspireren eens iets nieuws te ontdekken. 

Foto: Kirsten van Santen

Bowers & Wilkins heeft tijdens deze introductie alles anders gedaan dan waar we ons op voorhand op hadden ingesteld. De importeur kiest er tijdens de introductie heel bewust voor om de hoofdrol toe te kennen aan de muziek. En laten we eerlijk zijn; dat is toch waar het ons muziekliefhebbers allemaal om te doen is? Bowers & Wilkins laat, compleet in lijn met de filosofie van de fabrikant, ook hierbij niets weg. De muzikale beleving wordt versterkt met een tongstrelend diner inclusief uitgebreid wijnarrangement.

Prijsbewust

In plaats van de duurste luidsprekers uit de serie kiest Bowers ervoor om ons tijdens de luistersessies kennis te laten maken met de meest compacte luidsprekers uit de 600-serie. Een goede keuze. Deze Bowers & Wilkins 607’s hebben niet alleen een bescheiden formaat, ook de aantrekkelijk advies verkoopprijs maakt de 607 tot een hele interessante luidspreker voor een grote groep muziekliefhebbers.

Geheel in lijn met deze keuze past Bowers & Wilkins een kwalitatief goede, maar betaalbare hifi-set toe; een uitmuntende Rotel RA-1592 geïntegreerde versterker en een sublieme Project Debut Carbon platenspeler. De fabrikant had ook haar meest hoogwaardige componenten kunnen toepassen, maar doet dit bewust niet. Een optimale muzikale beleving hoeft niet perse met de grootste en meest exclusieve componenten. Hier heeft de fabrikant zeker een punt.

Wil de ware held opstaan?

Waar de fabrikant er voor had kunnen kiezen om ons te overspoelen met technische weetjes, ons bijvoorbeeld uit te leggen wat het zogenaamde breakup effect is en waarom ze een dubbele aluminium rand om de dome van de tweeter bij de 600-serie hebben geplaatst, doen ze dit bewust niet. Er wordt tijdens de introductie juist gefocust op emotie en beleving. Bowers & Wilkins heeft de muziek in de spotlights gezet en de nieuwe 607’s hebben hierbij de sterren van de hemel gespeeld. Hiermee heeft de nieuwe 600-serie niet een solistische hoofdrol gehad, maar waren het wel de helden van de avond.


Foto: Kirsten van Santen

Oordeel zelf

De nieuwe Bowers & Wilkins 600-serie is leverbaar in het zwart en in het wit. Prijzen beginnen met 265 euro per stuk voor de compacte 607 en loopt op tot 800 euro per stuk voor de 603, het topmodel in de 600-serie.

We zijn beslist onder de indruk van deze nieuwe 600-serie en hopen binnenkort een eerste review te kunnen publiceren. We zouden ons kunnen indenken dat u hier niet op wilt wachten en de nieuwe 600-serie zelf graag bij een Bowers & Wilkins dealer bij u in de buurt wilt beleven. Meer informatie over het merk, de nieuwe modellen en de dealers vindt u op de website.

MERK

EDITORS' CHOICE